Sociologul Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE, după cel mai recent sondaj al vieţii religioase din România: „A încercat să arate mesajul subliminal pe care zona religioasă îl dă instituțiilor laice”
Sociologul Gelu Duminică a vorbit la GÂNDUL LIVE despre ultimul sondaj al vieţii religioase din România, prezentat miercuri în Aula Academiei Române și care arată că Biserica ocupă primul loc în ceea ce priveşte gradul de încredere acordat de români. Guvernul (13,7%), Parlamentul (9,5%), partidele politice (9,1%) ocupă ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere al românilor, relevă cercetarea.
„Din punct de vedere al democrației, este foarte periculos”
Sociologul spune că lupta pentru propriul interes a clasei politice, din ultimii ani, a contribuit la scăderea încrederea românilor în politic, iar ultimele declarații apărute în spațiul public privind negocierile pentru desemnarea viitorului premier arată o centrare pe ocuparea funcțiilor publice.
„Din păcate, ceea ce vedem în acel sondaj, dat publicității, ieri, zona politică românească are o încredere foarte slabă în rândul populatiei. Partidele, guvernele sunt de câțiva ani în coada încrederii pentru simplu motiv că sunt văzute mai degrabă ca o clică care nu face altceva decât să gândească pentru ei. Din punct de vedere al democrației, este foarte periculos. Nu trebuie blamat poporul, pentru că nu face altceva decât să răspundă la stimulii pe care partidele îl dau. Este foarte greu să ai încredere în momentul când vezi balbe, când vezi reguli care sunt obligatorii pentru toți dar sunt încălcate; este foarte greu să ai încredere când vezi aceste discuții interminabile care par a fi centrate pe cine ocupă poziția, nu de ce ocupă poziția. Este foarte greu să susții pe cineva care îți da impresia că se bate pentru propria persoană.
Din păcate, trebuie să reajungem la ceea ce înseamnă cu adevărat reprezentant. Nu știu dacă cei care se ciondănesc pe poziții, în momentul de față, au în vedere ce le-a transmis poporul când au fost delegați. Senzația publică, în momentul de față, este că se discută despre poziția lui X sau Y, dar nu înțelegem ce ar vrea să facă sau ce ii recomandă. Prin urmare, încrederea scade”.
Potrivit Barometrului, 90% dintre români se consideră religioși și credincioși, însă nu merg foarte des la biserică, conform unui studiu sociologic. Românii spun că merg la biserică doar o dată pe săptămână sau ocazional sau doar la sărbătorile mari, conform primului barometru al vieții religioase din România,
90,4% dintre români se consideră religioși. Din această proporție, 63,8% au răspuns „sigur că da” la întrebare, iar 26,6% au răspuns „mai degrabă da”. Indiferent de confesiunea la care aderă, românii cred în existența lui Dumnezeu într-un procent covârșitor, de 90,2%. Doar 5,7% dintre români spun că „nu se poate răspunde așa de simplu la întrebare”, iar 68,2% spun că se roagă zilnic.
În schimb, doar 6% spun că „mai degrabă nu” se consideră persoane religioase, în timp ce 3,6% au răspuns „sigur nu”. Dintre ei, 77,1% sunt „mai degrabă indiferenți” față de religie, iar 15,6% se declară „mai degrabă împotriva religiei”.
„Nu s-a întâmplat nimic extraordinar ca trendul să fie invers și să aibă o creștere cu 20% mai mare față de ultimele sondaje”
„Cred că foarte mulți dintre cetățeni cred în Dumnezeu, dar au o încredere mult mai mică decât sondajul dat, pentru că toate sondajele din 2016 arată o scădere relativ continuă în Biserica. Nu s-a întâmplat nimic extraordinar ca trendul să fie invers și să aibă o creștere cu 20% mai mare față de ultimele sondaje, cu aceeași întrebare, făcută de o altă casă și la comanda altei insituții care, într-un fel sau altul, bragoslovește zona kitchoasă din România. Nu am înțeles cum a apărut Academia Română în creștere, dar trebuie să nu uităm că sociologia nu e o știință perfectă”.
Nivelul de încredere al românilor în Biserică era sub 60% în ultimii trei ani
Un sondaj INSCOP arăta, anul trecut, că 68.1% dintre români aveau încredere mare şi foarte mare în Armată, în timp ce pe locul al doilea se află Biserica, cu 55.1%, în creştere faţă de ultimele două sondaje.
In 2017, încrederea românilor în Biserică a scăzut la 50%. Printre cauzele cele mai cunoscute care au determinat acest minim istoric, specialiştii indică scandalurile sexuale sau de corupţie în care sunt implicaţi ierarhi şi preoţi, dar şi o maturizare a credincioşilor care nu mai sunt dispuşi să despartă vorbele preoţilor de faptele acestora.
Conform unui sondaj de opinie efectuat de IMAS, în 2017, Biserica ajungea la 50,6% grad de încredere în rândul populaţiei, fiind pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Române (BOR) când credibilitatea ei coboară atât de mult.
Despre comunicarea dintre instituțiile laice și cele religioase, precum și încălcarea religioasă a cultelor în timupl pandemiei, sociologul spune că se datorează măsurilor luate de instituțiile laice fără o consultare a celor religioase.
Conform cercetării sociologice, care a fost realizată de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, 47,3% dintre români consideră că statul a încălcat libertatea religioasă a cultelor în timpul pandemiei, în timp ce 35,7% dintre respondenţi afirmă că este normal ca activitatea Bisericilor şi a cultelor să aibă restricţii.
Doar 15,9% dintre participanţii la studiu cred că statul a colaborat foarte bine cu Bisericile şi a comunicat foarte bine măsurile luate.
„În ultimele luni a existat clar o dihonie între instituțiile laice și instituțiile religioase”
„În ultimele luni a existat clar o dihonie între instituțiile laice și instituțiile religioase. Foarte multe măsuri luate de instituțiile laice au fost criticate. Marea majoritatea a măsurilor a fost luată de către laic fără o consultare coerentă a religiosului. În mod normal, toate măsurile, care afectează viața religioasă, ar fi fost bine să fi fost anunțate de ambii reprezentanți. Însă, cel religios s-a simțit călcat în demnitate și a reacționat”, a spus sociologul Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.
Sociologul Gelu Duminică spune că sondajul subliniază susținerea poporului român față de Biserică și lipsa de comunicare din partea instituțiilor laice. Aparția partidului AUR, cu mesaj naționalist, nu este întâmplătoare.
„Ce vedem în sondaje este o subliniere a instituțiilor religioase care spun:
«Atenție! Noi suntem aici, avem susținere populară. Ar trebui să ne luați în seama, Altfel, s-ar putea să ne organizăm mai bine decât am făcut-o».
Aici nu am dovezi, dar cred că ultimele mișcări politice nu sunt întâmplătoare, iar apariția unui partid nou, cu mesaj naționalist, nu este întâmplătoare.
„Ceea ce a încercat acest sondaj să arate este tocmai mesajul subliminal pe care zona religioasă îl dă instituțiilor laice”
Este clar o dovadă pe care mișcarea religioasă o va folosi în viitoarele sale acțiuni și declarații. Este greu să se dovedească că poporul nu vrea acest lucur. În momentul în care laicul eșuează în a oferi bunăstare și a îmbunătăți calitatea omului speranța omului este Dumnezeu”.
Studiul evidenţiază că 62,2% dintre români nu ar vota un politician care se declară ateu, 34,4% i-ar acorda votul, iar 3,4% nu ştiu/nu răspund.
Mai mult de jumătate (58,6%) dintre români afirmă că religia este fundamentală pentru identitatea naţională a românilor, în vreme ce 39,1% cred că identitatea naţională nu are legătură cu religia.
Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, pe baza unui chestionar aplicat telefonic.