Vicepreședintele PNL, Sebastian Burduja, a vorbit la Gândul Live despre propunerea PNL pentru funcția de premier, despre Opoziție și scenariul în care ar ajunge la guvernare, precum și despre succesul partidului AUR.
Despre posibilitatea să fie următorul ministru de Finanțe, vicepremierul PNL spune că sunt discuții în derulare.
„Sunt discuții și negocieri în prezent. Nu am vânat niciodată funcții. Cred că propunerea de premier, Florin Cîtu, este o propunere foarte bună. Am colaborat foarte bine. În urmă cu un an de zile, am fost numit Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor și am avut șansa să pot face ceva pentru economie și pentru români”.
Despre depunerea mandatului de către Florin Cîtu, în martie, Burduja spune că „momentele sunt diferite”.
„Momentele sunt diferite. Atunci erau mai multe încercări de a avea o majoritate în Parlament, una mai legitimă. Între timp, România a avut alegeri generale, la termen. Acestea sunt rezultatele și avem încrederea că acest Guvern se va forma în jurul PNL. Este momentul să fim responsabili, să transmitem oamenilor că ne pasă de soarta țării, că înțelegem miza celor 84 de miliarde de la UE, miza vaccinării”.
Despre negocierile între PNL , USR-PLUS și UDMR, Burduja spune că momentan este vital ca discuțiile să se întâmple într-un cadru privat.
„Piețele sunt în mișcare. În orice negociere este vital ca discuțiile să se întâmple într-un cadru privat și ulterior se pot întâmpla în public. Nu e cazul să purtăm negocieri într-o dezbatere publică sau să ne atacăm. Trebuie să fim responsabili. Îmi amintesc ce spunea I. Brătianu: «Politica este un soi de distracție». Politica e grea pentru că ai pe mâna ta viitorul țării”.
Cât despre Opoziție și o posibilă ascensiune la guvernare, Sebastian Burduja spune că ar există o posibilitate: „vor exploata anumite poziționări ale UDMR-ului și inclusiv cooptarea lor la guvernare”, făcând parte din aceeași familie europeană. Cu toate acestea, Burduja crede că România trebuie să rămână cu fața spre Vest. Un alt scenariu prezentat de el este că mișcările extremiste ar putea să se amplifice la următoarele alegeri generale.
„Opoziția e una complicată. Sunt convins că aceste curente populiste, radicale, cum se autointitulează, vor exploata anumite poziționări ale UDMR-ului și inclusiv cooptarea lor la guvernare. Dar sunt parte din familia PPE, este o opțiune naturală, dar România trebuie să rămână cu fața spre Vest. România era una dintre puținele țări est-europene care nu aveau partide extremiste în Parlament. Dacă nu avem grijă, în 2024, când avem patru tipuri de alegeri, vom fi într-o situație foarte complicată”.
Sebastian Burduja pune succesul AUR pe seama exploatării foarte abile în social media.
Succesul AUR, eroarea partidelor mainstream?
„E o culpă comună. Partidele mainstream nu au făcut suficient să convingă românii să le acorde votul și încrederea. Din exploatarea foarte abilă în social media de către aceste forțe s-a născut această mișcare extrem de bine planificată și subvenționată. În online au o prezență care depăseste un nivel organic, din punctul meu de vedere”.
Prezenta la vot la următoarele alegeri
„Un singur lucru poate schimba prezența la vot: faptele celor care au decizia în mâna. Lucrurile bune au fost începute: linia de metrou din Drumul Taberei. Modelul economic românesc, bazat pe invesții masive și prosperitate, va determina românii să se reindrepte spre vot”.
„Citu este omul care stă în stânga premierului la ședințele de Guvern, care știe bine negocierile de la nivel european, negocierile cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială, cu institutiile financiare internaționale. Ministrul de Finante cunoaște foarte bine situație economică și guvernamentală a țării”.
Despre portofoliul Ministerului Educației
„Nu știu. Sunt negocieri în curs. Sunt anumite ministere unde vor avea loc schimbări, în funcție de feedback-ul din piață, într-o situație grea. Dacă ne interesau doar voturile, lăsam totul la liber”.