Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări occidentale au decis sancțiuni împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, iar ultima lovitură a venit marți din partea SUA, care au anunțat că interzic importurile de petrol din Federația Rusă. Situația economică a Rusiei este acum ”terifiantă”, iar efectele sunt resimțite de cetățenii ruși, analiștii estimând că aceștia au pierdut aproximativ un salariu după căderea rublei și blocarea unor sisteme de plăți, a spus Cristian Diaconescu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul.
Întrebat ce efecte va avea noua mutare a președintelui Joe Biden, care a anunțat că SUA interzic importurile de petrol din Rusia, Cristian Diaconescu a răspuns:
„Este o sancțiune, dar Rusia se va întoarce brusc spre Europa, ca să vadă dacă și europenii împărtășesc aceeași abordare. Pe sancțiunile europene, două bănci – Sberbank (cea mai mare bancă din Rusia – n.r.) și Gazprom bank, prima ocupându-se de tranzacțiile cu petrol și cea de-a doua cu tranzacțiile de gaz – nu au fost supuse sancțiunilor, în acest moment cerându-se să fie și ele incluse”.
Fostul ministru a explicat că sancțiunile pe care țările occidentale le-au aplicat Rusiei au lovit crunt în economia rusească, cu efecte asupra fiecărui cetățean rus.
„Și regimul de sancțiuni privind mecanismul SWIFT urmează să se aplice în următoarele zile. Se spune că, într-o lună de când au început incidentele în Ucraina, fiecare cetățean rus a pierdut un salariu, datorită căderii rublei, datorită sistemelor de plăți blocate. Situația economică este absolut terifiantă, nefiind blocate celelalte sisteme de plăți”, a mai spus Cristian Diaconescu.
Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Noua sancțiune a SUA va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în proporție de 8% din totalul importurilor. Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia.
Prețul petrolului a crescut în așteptarea anunțului lui Biden. Prețul țițeiului Brent, referința internațională, a crescut marți cu peste 5%, ajungând la 130 de dolari pe baril.
Americanii sunt de departe cei mai mari consumatori de benzină din lume, ca urmare a preferinței acestora pentru mașini de mare putere, distanțelor lungi pe care le parcurg și a insuficienței mijloacelor de transport în comun în multe zone.
Statele Unite au importat peste 20,4 milioane de barili de țiței și petrol rafinat în 2021 din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid din SUA, potrivit Energy Information Administration (EIA).
Vicepremierul rus Alexander Novak spune că interzicerea importurilor de petrol rusesc în Occident ar duce la „consecințe catastrofale” pentru piața globală și ar putea împinge prețurile la peste 300 de dolari pe baril.
Statele Unite au luat unilateral decizia de a interzice importurile de petrol și gaze din Rusia, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre statele europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaz din Rusia. Țările UE sunt mult mai dependente de importurile rusești de petrol și gaze decât Statele Unite.
Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Comisia Europeană a anunțat marți că va reduce dependenţa blocului comunitar de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta.