Prima pagină » Gândul Live! » Vlad Voiculescu, la Gândul LIVE cu Emma Zeicescu: Bucureștiul are nevoie de o viziune integrată. Gabriela Firea minte cum respiră

Vlad Voiculescu, la Gândul LIVE cu Emma Zeicescu: Bucureștiul are nevoie de o viziune integrată. Gabriela Firea minte cum respiră

Vlad Voiculescu, la Gândul LIVE cu Emma Zeicescu: Bucureștiul are nevoie de o viziune integrată. Gabriela Firea minte cum respiră

La 37 de ani, Vlad Voiculescu vrea să fie primarul general al Capitalei. După Rețeaua citostacelor, Magicamp, după un scurt mandat la Ministerul Sănătății, Voiculescu spune că are soluții pentru problemele eterne ale Bucureștiului. Pănă atunci, Vlad Voiculescu mai are un drum de parcurs: să fie desemnat candidatul comun al Dreptei, sau măcar al Alianței USR-PLUS.

Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu, la Gândul LIVE.

În Capitală respirăm aer de mină

Alt aer în București – ne uităm la cauzele aerului prost, de mină pe care îl respirăm: traficul și alte surse de poluare, de la CET-uri etc. Modelul meu este Viena. Nu putem face asta în 4 ani, în primele 100 de zile, vom face în fiecare zi un pas în această direcție. Mizăm mult pe mobilitate urbană durabilă: piste pentru biciclete, tramvaie, troleibuze, mijloace de transport ecologice. Autobuzele cumpărate de Firea sunt o jignire pentru București. Cum poți să cumperi autobuze Diesel și apoi să pui o taxă de centru?

O să lucrez foarte bine cu primarii de sector. Firea nu a făcut nimic în patru ani de zile!

În România există tot mai mulți oameni care vor să trăiască pe picioarele lor. O să lucrez foarte bine cu toți primarii de sector. Nu cred că o să am un consiliu potrivnic. PSD are zero șanse să ia majoritate în consiliu sau primar. Ar fi un dezastru ca Firea să câștige un nou mandat. Firea nu a făcut nimic patru ani de zile.

Firea, un politician bun, dar care „minte cum respiră”

Doamna Firea este un politician bun. Poate să vorbească dincolo de orice a făcut. Poate să arunce cu noroi în oricine, oricând, zâmbind. Este un personaj politic remarcabil. Minte cum respiră. Minte de trei miliarde de lei, zâmbind. Vorbește despre proiecte, dar nu a început niciunul nou. Doamna Gabriela Firea poate să spună orice despre oricine. A reușit să aibă o goarnă în persoana lui Ponta. Unele lucruri rămân la fel. V. Ponta și G. Firea sunt din același aluat. Stânga se coagulează mai rapid.

Gabriela Firea a spus chiar ea că a pus la dispoziție un teren pentru spitalul de copii. Ei văd Bucureștiul ca pe o moșie. De acolo vine și povestea cu fotoliul. Oamenii pun mâna pe ceva, vor ceva pentru sine. Vor să le spună altora: „Ciocul mic!”. Să facă cu acel oraș tot ce vor ei.

Dacă dau niște vouchere, cadouri, dumneai se așteaptă sincer ca oamenii să o aplaude pentru asta.

Sondaj: 60-40% în favoarea lui Voiculescu la alegerile pentru Primărie

În sondaje raportul e de 60-40 în favoarea mea, comparativ cu Nicușor Dan.

Vlad Voiculescu acceptă dezbaterea cu Nicușor Dan, în anumite condiții

Cu mare plăcere. Atât timp cât nu avem mecanism de alegeri nu văd scopul unei dezbateri. Și dacă vom avea doi candidați, ca în 2016, există un pericol foarte mare. Avem nevoie de un singur candidat clar.

Cei care nu vin la muncă, dați afară

Am cunoscut mulți oameni care reușesc să facă treabă, lipsește o lipsă de coordonare. Există însă și oameni care nu vin la serviciu. Ei nu trebuie să primească salariu. În prima lună de zile cei care nu mai vin la muncă nu mai vin la serviciu. Cei care iau șpagă vor dispărea în primele șase luni.

„Orice proiect trebuie să ajungă să funcționeze fără mine”

O să mă mai întâlnesc cu Nicușor Dan. Ideea că cineva vrea să devanseze pe altcineva este eronată. Alianța USR PLUS este cel mai mare jucător politic în București. Concurența e foarte bună. Nu văd o problemă în asta. Mă văd cu Nicușor Dan, cu cei din PNL. Avem cu toții o campanie, după ea va fi multă treabă de făcut. Cum o să facem, asta e cel mai important.

În general, programele noastre seamănă. Diferența nu o face programul PNL versus cel al PSD. Lucrurile sunt aproape similare. Ce face diferența sunt oamenii, cum lucrează unii cu ceilalți, cum construiesc împreună.

Scopul meu: Orice proiect trebuie să ajungă să funcționeze FĂRĂ MINE. În România am demonstrat că orice este posibil și în sensul pozitiv. Sunt un pragmatic optimist. Aleg să văd ce s-a făcut

Campania, una transparentă

Pe cine am alături de mine se vede foarte clar. Uitați-vă în PLUS, la Alianță, la Asociația Magic. Resursele mele sunt cât se poate de evidente, cât se poate de ușor de văzut. Tot ce am investit în campanie a fost donat de oameni. E totul cât se poate de transparent.

Ce îl recomandă pe Vlad Voiculescu pentru  funcția de primar

Scopul meu: Orice proiect trebuie să ajungă să funcționeze FĂRĂ MINE. În România am demonstrat că orice este posibil și în sensul pozitiv. Sunt un pragmatic optimist. Aleg să văd ce s-a făcut BINE ÎN ROMÂNIA.

Aici la Gândul, când angajați, la ce vă uitați? V-aș invita să vă uitați la caracterul dovedit al oamenilor, să judecați faptele mele din ultimii 20 de ani. Vă invit să vă uitați la problemele cu care m-am confruntat eu ȘI dacă am abandonat vreodată o luptă. Nu zic luptă electoral, ci de una în beneficiul altor oameni.

Verificați fiecare zi în care am fost în guvern. Nu spun că am cea mai bună campanie electorală, dacă vă uitați la ultimii 20 de ani, la experiența mea din ultimii 10 ani la Viena DE FINANȚARE DE PROIECTE MARI DE INFRASTRUCTURĂ, o să vedeți că aveți în față un om care știe să construiască și are capacitatea de a aduna oameni buni care știu să construiască.

Vina colectivă la Colectiv

Au murit oameni. E vina lor, A LOR, A LUI PONTA SI A LUI BANICIOIU pentru ce s-a întâmplat după Colectiv. Au declarat că oamenii NU trebuie să plece în străinătate, că au spus că avem tot ce ne trebuie. Medicii trebuiau să spună adevărul, că Bucureștiul nu e pregătit pentru un asemenea caz. Nu să vină la televizor și să vorbească prostii.

Dacă nu ne implicăm, nu facem nimic în orașul ăsta SAU ÎN ȚARA ASTA.

„Cu domnul Ponta nu m-am știut niciodată”

Vă invit să nu îl credeți pe Vlad Voiculescu după ceea ce spune, ci după faptele sale. Un sistem se schimbă dacă pui suficientă presiune mai mult timp. Am dovedit că în 7 luni poți face lucruri despre care să fi ținut minte. Cu domnul Ponta nu m-am știut niciodată. Mă interesează să construiesc alături de oameni cu aceleași valori. Ponta nu se numără printre ei. Am arătat la Ministerul Sănătății toate mizeriile pe care le-au făcut.

Nu există o „dependență” de Vlad Voiculescu

E o idee drăguță. Oamenii care au intrat în ultimii ani în politică nu sunt dependenți de nimeni, suntem oameni care au făcut ceva cu viața lor. Sunt oameni alături de care vreau să construiesc. Nu cred că faci omletă fără să spargi ouă. Dacă nu ne implicăm, nu facem nimic în orașul ăsta.

„Mă întreb dacă ar trebui să-l dau pe Ponta în judecată…”

M-aș îngrijora dacă Ponta ar spune ceva bun despre mine. Mă întreb dacă ar trebui să-l dau în judecată. În 2016 se zvonise din partidul dumnealui PSD înainte să fie exclus, că eram proprietar AKH Viena. E O ABERAȚIE… AKH ESTE UN SPITAL DE STAT SI ASA A FOST DINTOTDEAUNA. Am un interes ca spitalele să funcționeze, faptele mele o dovedesc, nu ce spune domnul Ponta. Ideile dumnealui sunt foarte bine țintite. ȘI ÎNTOTDEAUNA ESTE UN INTERES POLITIC ÎN SPATE.

Managerul de spital, neimplicat politic

Cea mai mare opoziție a fost din partea unor universitari când am vrut să schimb lucrurile. Asta am încercat în cele 7 luni de zile în care am fost ministrul Sănătății. Prin OUG 79/2016 am spus lucruri banale, că managerul de spital nu ar trebui să încheie un contract cu propria soție, să fie implicat politic. Depolitizarea nu s-a făcut, deși s-a vorbit mult despre asta.

Spitalele de stat, cele mai importante

Managerul unui spital de stat nu ar trebui să fie implicat politic în niciun fel. Coloana vertebrală a sistemului sanitar din România sunt spitalele de stat. Dacă nu reușim să o protejăm, să o curățăm, lucrurile nu pot merge bine.

OUG-ul lui Costache, „un malpraxis”

Clinicile private nu pot să ceară de la pacienți coplata. Dacă o clinică privată poate accesa punguța cu bani, depinde de ministru. Săculețul cu bani este la îndemâna ministrului.

Ministerul Sănătății trebuie să aibă prioritate zero stoparea corupției. Trebuie să aibă reguli de asigurare a actului medical, să se uite la eficiența cheltuielii / CHELTUIRII banilor publici.

Să spunem că avem o sută de lei. Dacă din suta de lei putem cumpăra cinci operații, dacă din cei 100 de lei dintr-o dată 40 de lei merg către privat și ar trebui să cumpărăm 3 operații de la privat, se pot cumpăra dacă pacientul scoate ceva din buzunar.

Să spunem că avem o sută de lei. Dacă din suta de lei putem cumpăra cinci operații, dacă din cei 100 de lei dintr-o dată 60 de lei merg către privat și ar trebui să cumpărăm 3 operații de la privat, se pot “cumpăra” doar dacă pacientul scoate ceva din buzunar. Interesul nostru este să operăm tot mai mulți pacienți la standarde cât mai înalte și costuri cât mai mici. Această OUG nu rezolvă în niciun fel problema. Niște bani, în loc să vină de la casa de asigurări, ar trebui să vină dintr-un buzunar, controlat exluciv de ministru. Este un mecanism periculos, nu există nicăieri așa ceva. Este o premiera. Este un MALPRAXIS.

Nu e în sine o idee rea ca la banii publici să aibă acces la clinicile private, mergând însă în același timp către plata corespunzătoare a serviciilor medicale și eficientizarea cheltuielilor în spitalele publice.

Cazul copilului decedat după anestezia la stomatolog: Dacă am avea un sistem de verificare, asemenea cazuri ar fi mai rare

Vorbim de anii din urmă, cum unii medici, profesori universitar, se lăudau că fac premiere naționale, nu respectă niciun fel de protocol. Avem protocoale internaționale care trebuie respectate. Nu aș intra în detaliile unui caz aparte, ce pot să spun cu siguranță este că dacă am avea un sistem de verificare, astfel de cazuri ar fi mai rare. Foarte multe reguli nu sunt implementate, respectate, foarte mulți nu își fac treaba.

Nu e vorba de forma de proprietate, nu mă refer la o procedură anume, în general unele lucruri se fac, altele nu se fac. Calitatea actului medical trebuie verificată. Dacă mergeți la spital, ar trebui să contați că procedura este standard, că este cea mai bună pentru dvs. Nu avem garanția asta în spitalele din România. Odată la cinci ani se verifică procedurile pe hârtie. Până trec următorii cinci ani, până se verifică, aici intervine Colegiul Medicilor, care ar trebui să verifice calitatea serviciului medical.

Cine este Vlad Voiculescu

În vârstă de 37 de ani, Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății în Guvernul Dacian Cioloș, după ce anterior fusese secretar de stat la Ministerul de Finanțe.

De numele lui Vlad Voiculescu se leagă crearea MagiCAMP, MagicHOME și a altor proiecte ale Asociației Magic, alături de fosta jurnalistă Melania Medeleanu. Inițial o tabără gratuită pentru copiii bolnavi de cancer construită la Brănești, proiectul s-a extins și susține peste câteva mii de familii cu copil bolnav anual.

Voiculescu este cunoscut și pentru faptul că a pus la punct „Rețeaua Citostaticelor, un mecanism neoficial, dar legal, de furnizare de medicamente bolnavilor de cancer din România prin mijloace paralele cu metodele oficiale, împotmolite birocratic. Această organizație a făcut subiectul documentarului Rețeaua, de Claudiu Mitcu.