Prima pagină » Gândul Live! » Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. Psihologul Gabriela Stănoaia: „Pacienții de la ATI se confruntă cu sindromul de stres posttraumatic”

Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. Psihologul Gabriela Stănoaia: „Pacienții de la ATI se confruntă cu sindromul de stres posttraumatic”

Webinar interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. Psihologul Gabriela Stănoaia: „Pacienții de la ATI se confruntă cu sindromul de stres posttraumatic”

Psihologul Gabriela Stănoia a declarat, în cadrul Webinarului interactiv „Gândul” și Asociația „Medici pentru România”. COVID-19: Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale, că pacienții internați la ATI se confruntă cu sindromul de stres posttaumatic, explicând că la unii pacienți pot apărea halucinații, delir sau coșmaruri.

Tulburările de somn și episoadele depresive

Din studiile efectuate s-a descoperit că jumătate din pacienții detubați vor dezvolta după externare anumite probleme psihoemoționale. Explicația dată este răspunsul imun la atacul viral și inflamația creierului. De menționat că aceleași efecte secundare au fost observate și în cadrul pandemiei SARS din 2002-2003. Pe locul 1 avem cu aproximativ un procent 40% apariția unor episoade anxioase, tulburări de somn, episoade depresive dar și dezvoltarea unui sindrom posttraumatic, a declarat psihologul în cadrul Webinarului GÂNDUL.

Când apare sindromul de stres postraumatic

Gabriela Stănoaia, psiholog în cadrul clinicii Sanador, spune că pacientul aflat la ATI este supus unui stres fizic.

Zgomot puternic, lumină puternică, plămânul artificial, aparatura, toate au semnale puternice care creează un zgomot de fond care este extrem de stresant. Să nu uităm că cei intubați sunt sedați, iar efectele adverse ale sedativilor pot apărea la unii pacienți: delir, halucinații, tulburări de somn, coșmaruri, la care adăugăm și modul în care sunt îmbrăcați medicii la ATI în prezent. Pacienții nu văd nicio față umană și sunt privați de contact uman. Corpul și mintea au nevoie de timp ca să se poată vindeca”, explică aceasta.

Publicația online Gândul, alături de Asociația Medici pentru România și de partenerul lor, Sanador, vă invită astăzi, 15 octombrie de la ora 13.30 să urmăriți webinarul LIVE – Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale!

Întrebată cu ce cazuri s-a confruntat în ultima perioadă, Gabriela Stanoaia spune că a crescut numărul pacienților cu patologia de tulbarare anxioasă.

„Tulburare anxioasă cu atacuri de panică, anxietate generalizată, depresii. Însă ceea ce am remarcat și este ceva deosebit față de anii trecuți, sunt tulburări de adaptare și stres pe care le resimt acele persoane din cauza reconversiei profesionale. Vorbim de acele domenii afectate grav de pandemie. Oamenii au probleme financiare și s-au confruntat cu falimentul în cadrul afacerilor mici”, a mai explicat psihologul.

Autor