Prima pagină » Cu Gândul La Fericire » GÂNDUL MEU. Atenție: din 1 decembrie, fericirea poate fi virală!

GÂNDUL MEU. Atenție: din 1 decembrie, fericirea poate fi virală!

GÂNDUL MEU. Atenție: din 1 decembrie, fericirea poate fi virală!
A fi sau a nu fi... fericit? Aceasta-i întrebarea care se reactivează parcă, an de an, în ultimul sfert de veac, atunci când celebrez Ziua Națională de 1 Decembrie... Dincolo de euforia momentului încărcat de simboluri și ritualuri, dincolo de emoția colectivă și de exaltarea individuală, mă trezesc pe 2 decembrie în brațele reci ale melancoliei. Ca si când am văzut fericirea pentru o clipă și, până s-o "pipăi și să urlu: este", vorba lui Arghezi, Ea - Fericirea - fu-se și se duse... Ca o Fata Morgana, grăbită spre un alt decor și un alt viitor unde să seducă și să abandoneze un alt suflet rătăcitor. Cum aș putea eu oare să-mi transform această stare trecătoare într-una nepieritoare? Fără să depind de entertainmentul dătător de (pseudo)extaz mai mult sau mai puțin terapeutic și de o calitate mai mult sau mai puțin îndoielnică pe care sunt ispitit să-l consum în fel și chip, deopotrivă on-line și on air?

Aș putea începe printr-o schimbare de atitudine. Una cumplit de firească. Și, inevitabil, frumoasă. Aș putea începe printr-un zâmbet. Pe care să-l port și în celelalte 364 de zile. Și care să se molipsească de la un zâmbet de copil. Al meu. Sau al altuia. Poate chiar al tău! Pentru că tu chiar poți fi schimbarea pe care vrei s-o vezi în lumea din celălalt. Aceasta e adevărata și miraculoasa terapie. Dincolo de orice tragedie, resemnare și renunțare, de tine, de mine și de noi toți depinde să ne schimbăm karma aceasta neagră într-un neașteptat destin luminos. Pentru 2016 și pentru anii frumoși care vor urma, în care orice zi să fie o sărbătoare precum cea de 1 decembrie! Dar atenție, tu și cu mine trebuie să avem mare grijă să nu confundăm fericirea cu… consumerismul. Să nu confundăm cacofonia obiceiului  de consum de mall și super-market cu simfonia ritualului de a ne bucura de un răsărit de soare, de o îmbrățisare a sufletului-pereche, de un zâmbet de copil…

Încearcă să înlocuiești „trăitul-pe-repede-înainte” cu răgazul de a savura clipa pe îndelete. Fericirea nu trebuie să fie o obligație penibilă, fără miez și emoție, ci una morală și plină de împlinire sufletească. „Dacă vrei să construiești un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori și alte materiale. Învață-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârșită.” (Antoine de Saint-Exupery)

Așa și cu fericirea! Învață să jinduiești după magia ei infinită, și nu după seturi-de-instrucțiuni prefabricate, manuale de „do-it-yourself” și alte NLP-uri publicitare. Întotdeauna după agonie vine extazul, după nori apare soarele și după nefericire se întoarce în viața noastră fericirea! Și chiar nu-ți trebuie foarte mult să fii fericit. Ba chiar puțin, s-ar zice. Condiția e să fii curat la suflet și deschis la minte. Dacă ai și umor și auto-ironie, atunci ești un adevărat „Lebowski” din România anului 2015. Astfel, dacă simți o vibrație pozitivă pentru ceea ce va să vină și gândești liber în legătură cu orice și cu oricine, amintește-ți că nu ești singur. În total suntem 20 de milioane în țară și în lume care ne putem schimba cu adevărat deznădejdea în optimism. Pentru început, hai să începem noi doi, tu și cu mine! Și până de Crăciun și Revelion vom fi cu siguranță mai mulți. Mult mai mulți! Iar la anul, pe vremea asta, vom fi asemeni unui ocean! Și vom redeveni prieteni și în adevărata rețea de socializare… care este viața! Parcă ne mai amintim de ea: e locul unde acum zece ani, fericicirea încă era reală. E timpul să fie din nou…

„Cel care n-a simțit niciodată farmecul unei prietenii sincere și dezinteresate, nu cunoaște toată fericirea pe care un om o poate primi de la alt om.”, spunea cândva Carl Gustav Jung.

Altfel spus, poate că e timpul să ne placă mai mult să ne împărtășim ceea ce ne face cu adevărat fericiți în viața reală, dincolo de „like”-uri și „share”-uri în cea virtuală…

Într-adevăr, fericirea poate fi virală. Fericirea poate fi brandul nostru de țară.

De 1 decembrie, proclamăm „Ziua Națională a Fericirii”!

Din 1 decembrie, fii și tu cu gândul la fericire!

Ovidiu Iordan, copywriter

Autor