GÂNDUL MEU. Întrebarea cu care fiecare cetățean moldovean merge astăzi la urne
Cred că EuroMaidanul ucrainean, anexarea Crimeei de către Federația Rusă și toate evenimentele care au urmat i-au lămurit pe toți moldovenii că țara lor nu își mai poate permite să bată pasul pe loc. Chiar dacă într-o măsură mult mai mică decât Ucraina, Moldova este astăzi un teritoriu al disputelor între Vest și Est, o stare de fapt care are tot potențialul de a deveni periculoasă în cazul în care moldovenii vor șovăi la urne. Dincolo de influențele externe, de clasa politică incompetentă și coruptă, de problemele zilnice cu care se confruntă moldoveanul de rând, este imperios ca votul de astăzi să indice cât mai clar cu putință direcția în care majoritatea moldovenilor vor ca țara lor să se îndrepte.
Motivația necesară pentru a merge la vot și alegerea unui partid sau a altuia se pot regăsi în răspunsul la o întrebare pe care fiecare cetățean al Moldovei ar trebui să și-o adreseze: Ce fel de viitor aș putea avea eu și cei dragi mie în Uniunea Europeană și ce fel de viitor ne-ar aștepta alături de Federația Rusă? Doar aceste două posibilități există, fie ca Moldova să se alăture României și celorlalte state într-o Europă unită, fie ca ea să devină un satelit al Federației Ruse.
Puterile occidentale au tot interesul ca Moldova să adere la Uniunea Europeană, un mare pas în acest sens fiind semnarea Acordului de Asociere. Iar România va continua să își sprijine sora mai mică indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare. Restul depinde de moldoveni. Destinul Moldovei se află în mâinile lor.
Într-un text publicat vineri, Cristian Tudor Popescu afirma: „Dacă aveam cetățenia moldoveană, mi-aș fi dat și eu lucrul cel mai de preț pe care-l posed, după pix, votul, pentru o Moldovă a zorilor de ziuă…”
Cuvintele sale m-au făcut să-mi imaginez cum ar fi dacă, într-un gest extraordinar de fraternitate, sute de mii de români ar solicita autorităților de la Chișinău cetățenia Republicii Moldova.
Ștefan Cociodar este politolog, doctorand în științe politicie în cadrul FSPAC. Îl puteți găsi și pe stefancociodar.wordpress.com