GÂNDUL MEU. Nu vă țiuie urechile, domnule președinte, de atâta liniște? Nu înțelegeți că refuzăm să fim la infinit agresați de o clasă politică mincinoasă și care nu ne reprezintă?!

GÂNDUL MEU. Nu vă țiuie urechile, domnule președinte, de atâta liniște? Nu înțelegeți că refuzăm să fim la infinit agresați de o clasă politică mincinoasă și care nu ne reprezintă?!
Publicat: 29/04/2015, 18:28

Pas cu pas, președintele Iohannis coboară într-o liniște de vecernie, netulburată de nimic și de nimeni, incomensurabilă, o liniște în fața căreia propriul purtător de cuvânt s-a declarat înfrânt, prezentându-și demisia.

Ar spune unii că este semnul unei normalități de care avem cu toții nevoie, că a apus era președinților subversivi lingvistic și nu numai, cu potențial de dinamitare verbală, cu discurs superfluu, lejer controversați pentru opțiunile de tip fashionable politics și suspectați, poate întemeiat, de trocuri și pacte de coabitare. Ar mai spune că votul de încredere pe care l-a primit Iohannis a fost covârșitor și că el reflectă opțiunile unei societăți tinere, în schimbare, vocală în lehamitea față de actuala clasă politică și hotărâtă să pună bazele unei altfel de guvernări. Nimic mai adevărat, doar că a venit momentul să jucăm cu cărțile pe față și să vedem ce se mai întâmplă, de fapt, în atâta liniște împachetată galant cu promisiuni de europenizare și garanții verbale ale lucrului bine făcut.

Printr-un simplu exercițiu de concentrare, vom auzi cum, în liniște, rod cu sârguință carii. Rod de la rădăcină, pe mecanisme anticorupție, pe instituții care fac orice altceva în afară de a recupera bani de la marii penali, pe proiecte de lege slab întocmite și prost argumentate, pe voturi de blocare a justiției folosind paravanul imunităților, pe măsuri fiscale absurd-populiste, abordate fără discernământ. Între două consultări „informale” la Cotroceni, USL e mai vie și mai activă decât oricând și își duce misiunea la bun sfârșit având drept infailibilă garanție liniștea consfințitoare a pactului de coabitare, pe care președintele nu face eforturi să-l conteste. În aceste condiții, Mihalache & Co ar putea prelua, fără efort, inclusiv postul de purtător de cuvânt, fie și numai pentru simplul motiv că tot ce reflectă, politic vorbind, personalitatea domniei sale se transferă în non-acțiuni, non-mesaje, non-reacții la nivelul instituției prezidențiale. Tehnic vorbind, oamenii lui acționează fără zgomot întru consolidarea vechilor alianțe, ceea ce îl îndreptățește să devină, la rândul său, vocal în numele președintelui și să spună, măcar, lucrurilor pe nume. Ar echivala cu „oficializarea” unei realități deja extrem de evidentă la nivel de mesaj politic.

Se mai întâmplă, în acordurile abia perceptibile ale liniștii proaspăt votate, că justiția primește lovituri sub centură și că statul de drept, aflat încă într-un echilibru fragil, poate încasa oricând un șoc seismic de proporții, pentru că, în tăcere, se face lobby mai agresiv decât niciodată pentru înlăturarea mecanismelor instituite de Comisia Europeană în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ și a extinderii mijloacelor de luptă împotriva corupției. La conferința care a avut loc în Bruxelles, pe 14 aprilie, la Parlamentul European, s-a discutat exact această temă, a necesității menținerii Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România și Bulgaria, s-au evidențiat progresele țării noastre în lupta anticorupție și s-a punctat că, deși pașii făcuți au fost semnificativi, atâta timp cât structuri fundamentale ale statului precum Parlamentul României pot iniția blocaje majore în sistemul judiciar, acționând prin pârghii politice, sau vota pachete legislative esențiale ‘pe sub mână”, fără lectură prealabilă, netransparent, fără consultare publică și dezbateri în sensul optimizării textelor de lege, nu putem vorbi încă, nici pe departe, de momentul în care MCV nu mai reprezintă o necesitate pentru România. Monica Macovei – în calitate de raportor, Codruța Kovesi, șefa DNA, Laura Ștefan, reprezentantă a societății civile, au prezentat aceste aspecte și au mulțumit Comisiei Europene pentru sprijin, subliniind importanța menținerii monitorizării.

In sală, vocal-agresiv, cei care s-au opus cu vehemență continuării monitorizării și care au atacat în mod direct MCV s-au aliniat sub stindardul aceleiași simbolistici politice, a USL. Europarlamentarii PSD-PNL-PC au vorbit aceeași limbă, au cerut același lucru: încetarea monitorizării, libertate nelimitată, ogradă proprie în care fiecare să facă după cum îl taie capul, ignorând orientarea politicilor europene care extind cooperarea judiciară și sporirea controlului între granițele Uniunii. Victor Boștinaru, Cătălin Ivan, Norica Nicolai, Maria Grapini sunt doar câteva exemple. N-a mai contat că, în aceeași sală, un grup de tineri români, veniți să asiste la această conferință (pe bani proprii) din mai multe țări ale Europei (Franța, Olanda, Belgia, România, Marea Britanie), tineri cercetători, manageri, specialiști IT, studenți eminenți la Sorbona sau inițiatori ai unor afaceri de succes au venit cu mesajul clar (al lor și al celor asemenea, aceiași care au stat la cozi și au votat) de susținere a independenței justiției, de sprijin pentru funcționarea corectă a instituțiilor statului de drept, de mulțumire pentru eforturile Comisiei Europene de a alinia România la standardele europene în materie. Mesajul I LOVE DNA a rămas scris pe coli de hârtie albă, în fața reprezentanților unei generații amuțite de agresivitatea și atitudinea anti-europeană a unor oameni care se presupune că ne-ar reprezenta și că ar transmite un mesaj profund cetățenesc, transparent, național.

În aceeași logică a tăcerii absolute, în același trend populist-uselist, două săptămâni mai târziu Victor Ponta face lobby la Strasbourg pentru ridicarea MCV și solicită, în mod apăsat, comisarilor și parlamentarilor prezenți încetarea monitorizării pe justiție. Concomitent, în țară, senatorul Șerban Nicolae aranjează, precum la cazinou, jocurile în favoarea inculpaților, ilustrând astfel temerile bine întemeiate care au fost punctate la conferința MCV, în ceea ce privește caracterul încă fragil și oricând reversibil al progreselor făcute până acum. De unde atâta înverșunare împotriva justiției, cu ce deranjează pe câinii de pază ai democrației? Să utilizăm raționamentul PSD pe legile Big Brother – dacă nu aveți secrete, cu ce vă încurcă? Conform aceluiași algoritm, dacă sunteți curați ca lacrima, de ce vă stârnește pasiuni atât de puternice un mecanism de supra-control care funcționează? De unde atâta opoziție în bloc la înfăptuirea și respectarea legii?

Toate acestea, în Marea Liniște. Toate acestea, în timp ce preocupările centrale ale președinției se învârt în jurul achiziționării sau închirierii unor avioane pentru deplasările delegațiilor oficiale. Nu vă țiuie urechile, domnule președinte? Pentru că, dacă așa cum spuneam la început, ar fi să rămânem cu cărțile pe față, în curând, dacă nu de liniște, vă vor țiui de singurătate. Pentru că, domnule președinte, votul din 16 noiembrie a fost un vot anti-Ponta și anti-USL. Pentru că prin tăcerea dumneavoastră consfințiți pactul cu diavolul. Pentru că partidul dumneavoastră face (și tace), în același parteneriat politic care i-a scos, cu ură, pe români în stradă și la vot.

Pentru că, disperați și sătui, vom face exact ce ne-ați îndemnat chiar dumneavoastră, cu câteva zile în urmă și ce îi îndemnăm, la rândul nostru, să facă, acum, nu mai departe, acum, în al douăsprezecelea ceas, pe toți cetățenii României: refuzăm să fim la infinit agresați de o clasă politică mincinoasă și care nu ne reprezintă; care transmite Europei un mesaj fals, ambiguu, distorsionat, ce nu ne aparține. Dacă soluția e în stradă, atunci acolo trebuie căutată. Până la dizolvarea parlamentului rușinii, până la căderea guvernului Ponta, până se pulverizează cu zgomot și cioburi liniștea asta absurdă cu care v-am mandatat prin vot. Ați auzit vreodată de conceptul de auto-guvernare? Dar de inițiativă legislativă cetățenească? Să credeți în noi, am convingerea că odată porniți, în mai multă sau mai puțină liniște, pas cu pas, o vom scoate la capăt.

Ramona Strugariu este de profesie jurist, are un master în drept european și este manager al mai multor proiecte pe justiție, educație și integrare socială. Autor de poezie. În prezent, lucrează la departamentul lingvistic al Consiliului Britanic de la Bruxelles.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu