Scriitoarea Andreea Olaru Cervatiuc, doctor în științe filosofice, propune cititorilor – prin volumul ”Don Quijote, punte între mituri” – o experiență literară intensă.
Titlul volumului este, de altfel, sugestiv, iar această ”punte între mituri”, transpusă în pagină, are rolul nu numai de a oferi informații esențiale în context, dar și de a-l încânta pe cititor.
Scriitoarea Andreea Olaru Cervatiuc precizează, de la bun început, că a dorit să dedice această carte chiar mamei sale, Lucia Olaru Nenati, pe care o consideră drept ”o ipostază feminină a arhetipului luptătorului pentru ideal, «Don Quijote cu fustă»” care a inspirat-o, de-a lungul timpului, și care i-a transmis ”importanța efortului creator”.
Volumul ”Don Quijote, punte între mituri” reprezintă rodul studiilor doctorale de aprofundare a temei predilecte a autoarei – marele personaj al lui Cervantes, studiile fiind finalizate prin obținerea titlului de ”doctor în filologie” la Universitatea ”Al. I. Cuza din Iași”.
”Demersul autoarei va fi urmărit lesne, căci stilul său nu este învăluit și pretențios, ca în scrierile ce confundă știința cu îngrămădirea de date și opinii primite de-a gata, eșuând lamentabil în parazitare, ci este, dimpotrivă, stilul direct, eficient și cuceritor al inteligenței care ne înviorează ca o apă de izvor”
Prof. univ. dr. Andrei Ionescu
Profesorul universitar doctor Andrei Ionescu consideră, după lecturarea acestui volum semnat de Andreea Olaru Cervatiuc, că ”mitul și-a sporit suplețea și complexitatea, de la Cervantes încoace”, iar cartea ”Don Quijote, punte între mituri” se transformă într-un demers literar prin intermediul căruia cititorul își poate descoperi propria ”încărcătură mitică”.
”De la Cervantes încoace, mitul și-a sporit suplețea și complexitatea reverberantă și ne-am schimbat cu toții, prin intermediul personajului său nemuritor, el însuși mit modern ce completează, surprinzător și necesar, galeria cea veche și canonică (silindu-ne să reconsiderăm astfel întreg canonul), am devenit mai deschiși și creatori, mai dispuși să ne asumăm nobila rigoare a libertății în faptă și în interpretarea faptelor.
Cartea doamnei Andreea Olaru Cervatiuc ne îndeamnă irezistibil, cu forța inteligenței ce merge drept la știință, să ne îmbogățim necontenit prin implicarea în dezbaterea miturilor lumii, care ne înlesnește totodată descoperirea propriei noastre dimensiuni mitice”, notează prof. univ. dr. Andrei Ionescu.
Citește și:
Gânduri de scriitor | Narcis Avădanei: ”Lumea prin ochii altora”