Prima pagină » Gânduri printre cărți » Antreprenoriat în lumea cărților. Claudiu Nicolae: „În domeniul cărții este nevoie de mult curaj pentru a te aventura”

Antreprenoriat în lumea cărților. Claudiu Nicolae: „În domeniul cărții este nevoie de mult curaj pentru a te aventura”

Antreprenoriat în lumea cărților. Claudiu Nicolae: „În domeniul cărții este nevoie de mult curaj pentru a te aventura”

Claudiu Nicolae are 25 de ani, este proaspăt absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, iar de doi ani a început să clădească un proiect pe piața de carte, un proiect de care se simte mândru și în care își pune toată încrederea. În prezent deține librăria online Librarus.ro, proiect care a luat naștere la finalul anului trecut. Prin intermediul librăriei, încearcă să aducă toate noutățile din lumea cărții, atât în ceea ce privește cărțile românești, dar și cărțile străine. Pe lângă cărți, cei care îi vor vizita vor putea găsi și jucării, jocuri și, mai nou, tricouri imprimate cu conceptele lor.

Gândul: Oamenii cu viziune și inițiativă sunt întotdeauna de apreciat. De ce este nevoie pentru a porni o afacere în domeniul cărții, raportat și la situația dificilă prin care trece piața de carte din România?

Claudiu Nicolae: Probabil cum ar avea tendința să spună cei mai mulți, în primul rând de fonduri. E adevărat, fondurile sunt importante, dar mai important decât fondurile sunt alte două lucruri, și anume: pasiunea și curajul. Mai ales în domeniul cărții, unde este nevoie de mult curaj pentru a te aventura.

Gândul: Ai ales să deschizi o librărie online. De unde acest impuls?

Claudiu Nicolae: Nu a fost chiar o decizie spontană și fără un fundament. De mic trăiesc printre cărți. Mai mult sau mai puțin, pot spune că uneori îmi confund existența cu cea a cărților. Probabil nu m-aș fi apucat niciodată de o afacere în acest domeniu dacă nu îi aveam în această breaslă pe părinții mei, care la rândul lor dețin o editură. Deci cumva am avut această pornire încă de când eram mic. Acum s-a materializat și sper să nu fie doar un nume trecător în fascinanta lume a cărților.

Gândul: Ce vă diferențiază de celelalte librării online?

Claudiu Nicolae: Încă de la început am încercat să fim foarte apropiați de comunitate prin intermediul social media. Avem o comunitate frumoasă pe rețelele de socializare. Mai mult decât atât, ne sfătuim cu cei mai mulți dintre cei care ne urmăresc zilnic activitatea. Sunt adeptul comunicării cu urmăritorii, o comunicare nu doar formală, ci chiar amicală. Consider asta ca fiind punctul care ne poate diferenția de alte librării.

Gândul: Care este procedeul prin care cartea unui autor român poate să ajungă să fie vândută în librăria voastră?

Claudiu Nicolae: Nu consider că este un procedeu standard, ceva pe bază de algoritmi sau alte chestii fixe. Având în vedere că suntem încă la început, căutăm să realizăm cât mai multe colaborări atât cu edituri, cât și cu autori. E adevărat, nu am avut ocazia să fim contactați de autori independenți până acum în vederea distribuției, dar suntem deschiși spre noi posibile colaborări. În ceea ce privește librăria noastră, noi vindem cât mai mult și cât mai diversificat. Cu atât mai mult ne face plăcere să încurajăm literatura autohtonă.

Gândul: Privind din prisma unui antreprenor, cum arată piața de carte românească?

Claudiu Nicolae: Am văzut și citit câteva articole, în care oameni cu o vastă experiență în acest domeniu spuneau că piața este puțin cam dezorganizată și că uneori pare fără orizont. Nu aș putea să spun că sunt în totalitate de acord cu acest lucru. Mi se pare că în ultimii ani piața a început să se așeze și fiecare editură să își clădească propriul șablon editorial. În ceea ce privește cititorii, cred că nișa de dezvoltare personală și spiritualitate a luat o amploare mare în ultimii 2-3 ani. Cumva înclină balanța în această direcție, dar niciodată să nu neglijăm beletristica.

Gândul: Cât citesc românii? Care este rata de cumpărare pe site-ul vostru?

Claudiu Nicolae: Nu aș putea spune cât citesc românii, dar, din cifrele și statisticile editurilor de top, consider că suntem pe un trend ascendent în materie de iubitori de lectură. Totuși, este un indicator greu de cuantificat. În ceea ce privește rata de vânzări a site-ului nostru, nu cred că există nici aici vreo constantă. Sunt clienți care vin și pleacă, dar avem și clienți care, din diverse considerente, se atașază de librăria, proiectul și viziunea noastră. În piața de carte mereu există perioade bune și perioade mai puțin bune. În orice caz, compania se concentrează mai mult în acest moment pe așa numitul brand awareness sau, în termeni mai puțin economici, notorietate. Consider că pentru orice companie la început de drum acesta trebuie să fie un scop cel puțin la fel de important ca și scopul de a vinde.

Gândul: Cărți din ce genuri literare se vând mai bine? Ce tind românii să citească?

Claudiu Nicolae: De la comunitatea noastră de pe rețelele de socializare observăm o ușoară tendință și, hai să-i spunem înclinație, spre autorii români tineri. Acest lucru nu poate decât să mă bucure deoarece încurajez cu tot dinadinsul promovarea scriitorilor români din noua generație. Pe lângă asta, cărțile fantasy observ că sunt la mare căutare, la fel și cele romance.

Gândul: Care sunt planurile de viitor? Vă gândiți să vă extindeți și spre altă sferă a lumii cărților?

Claudiu Nicolae: Mereu trebuie să existe ideea de extindere. Trebuie mereu să pleci la drum cu planuri mărețe. Da, în viitorul destul de apropiat vrem să ne lansăm și ca editură, avem planul destul de bine pus la punct, mai sunt câteva piedici financiare, dar le vom scoate la capăt în vreun fel. Pentru viitorul ceva mai îndepărtat sperăm să ne deschidem si prima librărie fizică, în care să ne putem bea cafeaua alături de cei care ne sunt și ne vor fi alături și cărora le mulțumim pe această cale.

Gândul: Care a fost primul contact cu cartea? Fiind înainte de toate cititor, ce autori te-au marcat? Ce lecturi preferi?

Claudiu Nicolae: Trebuie să recunosc, în perioada copilăriei nu am fost vreun devorator de cărți. Deși trăiam printre teancuri întregi de cărți, alegeam doar lecturile care mă atrăgeau. Dintr-un motiv sau altul, instinctul m-a condus spre câteva cărți pe care nu le-am putut lăsa din mână. Aș menționa aici seria Harry Potter, unul dintre lucrurile care îmi aduc cel mai bine aminte de școala generală, iar din perioada adolescenței desigur Eliade și Gabriel Garcia Marquez. Ca gen literar, cu siguranță am o ușoară înclinație spre romanele psihologice. O mică confesiune ar fi și că sunt un mare amator de poezie; văd totuși că dispar ușor ușor tinerii care să citească poezie.

Gândul: Apreciem că ai împărtășit toate aceste lucruri cu noi și cititorii noștri. Îți mulțumim și îți dorim succes!

Claudiu Nicolae: Eu vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea oferită!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, acestea fiind prezentate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu.