Autoarea Alexandra Condrat: „Cred că autorii români sunt pe poziție de egalitate cu cei străini”
Alexandra Condrat s-a născut în 1992 și a copilărit la Jurilovca. A terminat liceul „Lazăr Edeleanu”, din Năvodari la un profil umanist. A absolvit Științe ale Comunicării, specializarea Jurnalism la Universitatea Ovidius din Constanța. A publicat la Editura Petale Scrise romanul „Vicios”, carte care se încadrează genurilor literare chick lit și romance.
Gândul.ro: Ce trebuie să cunoască cititorii despre autoarea Alexandra Condrat? Cum și când s-a născut pasiunea pentru scris?
Alexandra Condrat: Pasiunea pentru scris s-a născut în momentul în care am învățat toate literele. Am observat că imaginația mea nu are nicio limită, iar prin scris puteam să mă manifest liber, să conturez orice personaj îmi trecea prin minte. Prin clasa a treia, învățătoarea i-a spus mamei că la o banală temă în care trebuia să facem o compunere despre un pix și un creion, eu am creat un dialog între aceste obiecte și le-am dat viață. A fost una dintre persoanele care a văzut un potențial în această direcție. Și apoi au mai urmat și altele care au remarcat de asemenea o creativitate sporită. De atunci, scrisul pentru mine este terapie, relaxare și modalitatea prin care mă pot exprima cel mai bine.
Gândul.ro: Ați publicat recent romanul „Vicios”, la editura Petale Scrise. Care este povestea cărții și ce v-a motivat să o scrieți?
Alexandra Condrat: Romanul a fost mai întâi o povestire. Am primit o provocare din partea unei persoane de a o transforma în ceva mai lung. Nu știam dacă sunt capabilă de acest lucru, întrucât nu scrisesem până atunci proză mai lungă de douăzeci, treizeci de pagini. Și atunci mi-am propus acest obiectiv: de a scrie un roman și de a-l face atractiv și amuzant. Mi-am setat și un termen limită pentru că lucrez destul de bine cu acestea. Mi-am dorit să scriu despre un mediu pe care îl cunosc foarte bine și atunci am ales să plasez acțiunea pe plajă la Constanța, la un bar din lemn. Când am simțit că povestea este gata, am trimis „Vicios” pe adresa de e-mail a editurii.
Gândul.ro: Ce gen literar abordați și cărui public vă adresați?
Alexandra Condrat: În Vicios abordez genul chick lit, romance. Mă adresez publicului care apreciază proza amuzantă și se relaxează în timp ce se lasă ghidat de vocea personajului meu principal Beatrice care narează la persoana întâi. Și oricărei persoane interesate de o poveste ce are loc la Marea Neagră, într-o atmosferă degajată, unde ai impresia că personajele se află într-o vacanță continuă.
Gândul.ro: Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată în scrierea cărții?
Alexandra Condrat: Timpul care părea că nu-mi ajunge și propria gândire limitativă care-mi spunea uneori că nu voi fi capabilă să duc romanul la bun sfârșit. Nu a avut dreptate.
Gândul.ro: Cât de greu sau de ușor v-a fost să construiți acțiunea cărții? Care au fost sursele cele mai importante de inspirație?
Alexandra Condrat: Nu mi-a fost greu să construiesc acțiunea. În momentul în care am început să scriu îmi veneau o mulțime de idei despre cum aș putea continua. Mă inspiră oamenii reali, sunt foarte atentă la dialogul lor pentru că îmi doresc să construiesc personaje care sună natural atunci când vorbesc. Deoarece eu însămi frecventam baruri din lemn de pe plajă în timpul facultății de exemplu, m-am inspirat din atmosfera de acolo.
Gândul.ro: Dacă ne-ați spune câte ceva despre felul dumneavoastră de a fi, cât am regăsi și în carte?
Alexandra Condrat: Sunt idealistă, amuzantă, ironică, ambițioasă etc. Personajele mele împrumută din aceste trăsături, însă multe dintre caracteristicile acestora sunt preluate de la oameni pe care îi cunosc, îi observ sau interacționez în vreun fel cu ei.
Gândul.ro: Care ar fi punctul dumneavoastră forte când vine vorba de a scrie o carte? Pe ce tipar vă construiți acțiunea și personajele?
Alexandra Condrat: De cele mai multe ori nici eu nu știu cum va evolua povestea. Pornesc de la o idee, o situație sau o frază care sună bine în mintea mea. Și de acolo se poate dezvolta în orice direcție. Nu-mi planific foarte multe detalii, personajele mele sunt spontane, la un moment dat ele capătă viață și personalitate proprie. Pun accent pe dialog, pe comicul de limbaj și de situație. În Vicios am construit acțiunea în jurul unui bar din lemn, acesta influențând și modul în care se comportă personajele.
Gândul.ro: Ce impresie aveți despre piața de carte din România? Cum răspund cititorii la cărțile publicate de autorii români?
Alexandra Condrat: Am observat că în ultima perioadă cititorii au început să fie un pic mai receptivi la cărțile publicate de autori români. Mulți însă au în continuare o preferință pentru autorii străini, au impresia că aceștia sunt mai buni. Cred că autorii români sunt pe poziție de egalitate cu cei străini pentru că și noi avem scriitori cu o imaginație extraordinară. În momentul în care cititorii le vor da mai multe șanse scriitorilor români, se vor convinge de acest aspect.
Gândul.ro: Cum a fost primit romanul de primii cititori? Care au fost reacțiile?
Alexandra Condrat: Reacțiile au fost explozive, oamenii mi-au spus că s-au amuzat, că este o carte care se citește ușor și că sunt uimiți de lumea fascinantă pe care am creat-o în Vicios, le-am depășit așteptările. Mulți au cumpărat-o doar pentru că mă cunosc, însă între timp au devenit interesați de momentul în care apare o continuare, ceea ce înseamnă că povestea vicioasă le-a captat atenția.
Gândul.ro: Credeți că, în viitor, ați putea adopta și un alt gen literar față de ceea ce scrieți în prezent?
Alexandra Condrat: Categoric da, cu un pic mai multă documentare pot adopta și alte genuri literare. Acesta îmi este la îndemână în acest moment, simt că îl stăpânesc cel mai bine. Obișnuiam să citesc genul acesta de literatură prin adolescență, îmi plăcea foarte mult și din acest motiv cred că îmi este atât de ușor să scriu astfel.
Gândul.ro: Care sunt proiectele de viitor? La ce lucrați în prezent?
Alexandra Condrat: Am lucrat la o povestire ce va fi inclusă într-o Antologie de povestiri cu mai mulți autori români și care se va publica la Editura Petale Scrise. Acum mi se conturează în minte o povestire tematică: ceva simpatic despre o toamnă târzie, eventual un Crăciun. Având în vedere că Vicios este despre o vară eternă, cred că ar fi drăguț să am și o astfel de povestire. Mă bate gândul să scriu o continuare pentru Vicios.
Gândul.ro: Un gând de final pentru cititori?
Alexandra Condrat: Să-și acorde mai mult timp pentru ei, iar când se află în situații dificile sau neclare, să scrie. Scrisul clarifică gândurile și îi ajută să treacă cu brio de orice obstacol. Mulțumesc, le doresc tot ce își doresc și mai mult!
Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – online@gandul.ro , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.