Prima pagină » Gânduri printre cărți » Autoarea Anays M.: „O carte care place tuturor, din punctul meu de vedere, ridică niște semne de întrebare”

Autoarea Anays M.: „O carte care place tuturor, din punctul meu de vedere, ridică niște semne de întrebare”

Autoarea Anays M.: „O carte care place tuturor, din punctul meu de vedere, ridică niște semne de întrebare”

Anays M. este una dintre scriitoarele române contemporane față de care publicul nu poate rămâne indiferent. Cele trei volume ce alcătuiesc „Confesiunile unei fete rele” s-au vândut în peste 60 000 de exemplare până acum, fiind o lecție pentru independența femeilor, lecție oferită de o fină cunoscătoare a spiritului uman.

Anays M. a înglobat în aceste cărți un jurnal al greșelilor trecutului și un ghid al prezentului. Astfel, a câștigat inimile cititorilor săi pentru că a reușit să pună în cuvinte declarația de independență a sufletului, printre iubiri, suferință și transformări. Fără perdea, fără măști și fără prejudecăți.

Gândul.ro: Confesiunea mea este că acesta va fi un interviu interesant. Cine este Anays M., autor și personaj? Care este confesiunea ei?

Anays M.: Așa cum îmi place să spun, mă poți regăsi, într-o măsură mai mare sau mai mică, în fiecare dintre femeile contemporane. Și asta pentru că fiecare femeie se poate identifica cu anumite situații, întâmplări sau experiențe din cărțile mele. Am săpat adânc în sufletul feminin și am scos totul la iveală, de la cele mai mari frici, până la cele mai ascunse fantezii, trecând printr-o gamă generoasă de trăiri, sentimente și dorințe ascunse.

Personajul Anays este unul aflat în continuă transformare și în plin proces de reinventare, căci destinul nu i-a fost deloc blând, în timp ce, în spatele autoarei Anays se află o scriitoare care a ales să scrie sub pseudonim pentru a putea aborda – în perfectă libertate și complet diferit de stilul în care sunt scrise cărțile semnate cu numele ei real – subiecte sensibile sau, dacă vrei, controversate, cu o sinceritate crudă, fără menajamente sau false pudori.

Gândul.ro: Când a luat naștere Anays M. și ce reprezintă ea? Care este povestea ei?

Anays M.: Anays a trebuit să fie inventată pentru a spune lucrurilor pe nume, dincolo de prejudecăți și de minciuni. Povestea ei – așa cum o puteți descoperi în fiecare dintre cele aproape 600 de pagini ale „Confesiunilor unei fete rele” – este una plină de zvâc, de emoții, de lecții de dezvoltare personală camuflate în povestiri încărcate de un erotism vibrant.

Gândul.ro: „Confesiunile unei fete rele” sunt o formă de identificare a femeii cu o viziune cu iz personal. De ce această formulă de scriere?

Anays M.: În literatura contemporană românească a scrie sub pseudonim este o practică des întâlnită. Eu cred că asta adaugă o notă în plus de mister, căci nu știi cine este, de fapt, în spatele poveștii și, în același timp, mută complet atenția de la persoana autorului asupra cărții în sine, ceea ce mie mi se pare varianta ideală, mai ales în condițiile în care m-am întâlnit cu situații când viața personajelor a fost confundată cu cea a creatorului lor.

Gândul.ro: Ce trăiri, experiențe sau lecții de viață sunt descrise în cele trei volume „Confesiunile unei fete rele”?

Anays M.: „Confesiunile unei fete rele” – cu o notă de sarcasm și chiar de cinism pe alocuri – semnalează multe dintre problemele de care ne este rușine, pe care nu avem curajul să le discutăm cu nimeni sau care ni se par prea intime și deci imposibil de adus la lumină, probleme ce astfel rămân ascunse în suflet, acolo unde nu numai că nu se rezolvă de la sine, ci, dimpotrivă, cresc, se cangrenează și ne îmbolnăvesc…

Dar, ca să intru puțin în poveste, pot să-ți spun că Anays este rebelă, misterioasă, impulsivă. O femeie cu sufletul răzvrătit, capabilă să răstoarne lumea cu nebunia ei. Dar când confuzia acaparează scena, Anays are propriile ei arme pentru a face diferența dintre dragoste și luptă, dintre iubire și fantezie. Și totuși, rămâne o întrebare: va întâlni, în sfârșit, bărbatul care s-o iubească? Povestea ei îmbină alegeri, decizii, nervi și pasiune. Multă pasiune. Dacă vrei, o lectură asemănătoare unui film realist în care protagonista ți se dezvăluie, până la urmă, întru totul.

Gândul.ro: Care a fost reacția cititorilor și impactul cărților de-a lungul timpului?

Anays M.: Am primit reacții extrem de diverse. De la „cărțile sunt geniale” până la „ce aiureală!” și m-am bucurat, căci asta înseamnă că fiecare s-a ales cu ceva cu care a rezonat. În plus, o carte care place tuturor, din punctul meu de vedere, ridică niște semne de întrebare. Înseamnă că nu pătrunde mai adânc, că nu tulbură, că nu revoltă, că nu te dă peste cap și deci că, pe termen lung, nu are nicio relevanță…

Gândul.ro: Ce te-a determinat să scrii o astfel de poveste?

Anays M.: Dorința de a explora un nou univers sau, mai bine spus, altă fațetă a celui deja cunoscut, într-o manieră senzuală și deloc cosmetizată.

Gândul.ro: Este personajul din carte un model la feminin? În ce mod marchează acțiunile ei și câtă realitate se desprinde din trăirile ei?

Anays M.: Eu cred că am depășit etapa creării de idoli și de modele prin literatură. Anays este un personaj complex și asumat și, pentru cine trece de primul strat al cărții, un fel de coach de dezvoltare personală.

Gândul.ro: Va mai povesti din viața ei Anays M.? Sunt planuri pentru alte volume?

Anays M.: Posibil să mai povestească… Deocamdată însă se află în pregătire un nou roman semnat Anays M., roman pe care îl veți putea regăsi cât de curând pe site-ul Bookzone.ro. Nu pot să vă spun decât că este o poveste la fel de intensă precum cea din Confesiuni. Sau poate și mai și!

Gândul.ro: Ce înseamnă pentru tine, ca autor, publicarea unei cărți? Care au fost împlinirile pe care ți le-au adus volumele lansate?

Anays M.: Fiecare dintre cele șase cărți publicate până acum mi-a oferit un motiv de bucurie, emoție și, în același timp, mândrie. Nu am nicio îndoială că orice autor simte asta atunci când își vede visul cu ochii. Însă, mai mult decât atât, speranța că nu am scris degeaba și că poveștile mele, indiferent de natura lor, pot juca un rol cât de mic în creșterea și evoluția fiecărui cititor.

Gândul.ro: În încheiere, ce mesaj ai vrea să transmiți cititorilor?

Anays M.: Aș vrea să le mulțumesc că sunt alături de scriitorii români contemporani, căci fără ei, personajele mor și noi ne pierdem menirea.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.