Autoarea Ioana Stana, invitată în cadrul Încotro cartea românească?: „Am încercat o schimbare de concept. Tot ce este transmis ca informație, este informație asumată”
Seara de marți a adus o nouă ediție Încotro cartea românească?, eveniment transmis live pe Facebook de Velvet Story și susținut de Gândul.ro, unde alături de Ciprian Tănăsescu au participat autoarea Ioana Stana și poetul Mihail-Robert Zaharia, invitați pentru a discuta despre cartea „Șoapte între generații”, apărută la editura Velvet Story, debutul Ioanei Stana.
Ioana Stana este artist plastic, pășind în lumea literară cu o carte de dezvoltare personală, punând în cuvinte o serie de însemnări ce ajung la cititor precum o conversație sinceră și familiară cu autorul. „Șoapte între generații” este construită sub forma unor scrisori, dedicate fiului, tatălui și cititorului, în care Ioana Stana a adunat lecții de viață și propune o viziune nouă asupra unor aspecte legate de relații, indiferent de natura lor – că este aceea dintre mamă și fiu, părinte și fiică sau între parteneri.
Mihail-Robert Zaharia i-a fost alături autoarei încă din faza incipientă a cărții, el lucrând la un proiect de consultanță literară, prin care i-a oferit ajutorul Ioanei Stana pe partea de corectură.
„M-am apucat să gândesc această carte dintr-o joacă, dintr-un manifest, dacă vreți, al consilierului, nu dintr-o dorință a jocurilor de litere. Am observat că atunci când ții o consiliere, e foarte greu să-l faci pe cel cu care vorbești să se deschidă, să înțeleagă că ești acolo să îl sprijini, fără să îi dai sfaturi, fără să fii un terapeut sau un psiholog – eu nu am nicio calificare pentru așa ceva. Practic tot ceea ce pot eu să îi ofer este un mod de a vedea viața altfel, ce face cu informațiile nu mai ține de mine. Dar eu sper să îl ajut să vadă cât mai mult altfel decât el vede, sperând că o să ia mai multe moduri de a-și alege drumul, mai multe posibilități. Așa s-a născut această carte, în acceptul că omul are nevoie să nu fie cu garda ridicată în momentul în care are propriile căutări”, a povestit Ioana Stana.
„Am încercat o schimbare de concept”, a spus Ioana Stana despre stilul scrierii cărții. „Tot ce este transmis ca informație, este informație asumată.”
„Prima parte a cărții face referință la ceea ce ar fi bine pentru un băiat să știe despre o fată sau o femeie. Mergând mai departe, a doua parte este ceea ce ar trebui să știe o fată și ce să ia în considerare atunci când își asumă faptul că un bărbat este foarte diferit de ea – și nu vorbim despre ce vedem în poze – și care ajută să aibă o privire de ansamblu. A treia parte este pentru cititori.”
Întâlnirea s-a ales cu discuții interesante, invitații răspunzând întrebărilor și fiind o plăcere pentru urmăritori să afle mai multe despre autoare, cartea sa și viziunea ei de a trata lucrurile. Emisiunea poate fi urmărită integral pe pagina de Facebook Velvet Story sau pe YouTube.