Autoarea Monica Mihai este născută pe 23.12.1985 la Galați. A urmat cursuri și este acreditată ca trainer de feminitate, cu formare în Coaching, NLP, EFT, Theta Healing. Pe lângă toate activitățile propriu zise, Monica Mihai mânuiește elegant cuvântul, îndemnând femeia să se caute pe sine și să se găsească, cărțile sale putând fi considerate ca piatră de temelie în cimentarea stimei de sine pentru fiecare din noi.
Gândul.ro: Bună ziua și apreciem că ai dedicat câteva momente pentru a ne răspunde la întrebări. În câteva cuvinte, cine e Monica Mihai, femeia, îndrumătoarea, scriitorul?
Monica Mihai: Bună ziua! Mulțumesc pentru interesul acordat și pentru toată aprecierea. Îmi place să cred despre mine că sunt o femeie în continuă dezvoltare și descoperire de sine.
Gândul.ro: Ce te caracterizează ca scriitor și de unde a pornit dorința de a împărtăși cu ceilalți povești și principii de viață, cu și pentru femei?
Monica Mihai: De când mă știu am fost pasionată de limba și literatura română. Încă din clasele primare scriam poezii și compuneam basme. Eram tare mândră să-mi văd creațiile în revista școlii! Viața a avut însă un alt plan pentru mine așa că anii facultății mi i-am petrecut studiind într-un domeniu tehnic- inginerie. Mi-am iubit mult meseria și trebuie să recunosc că sunt un inginer foarte bun. Însă așa cum se spune că prima dragoste nu se uită niciodată, după îndelungi căutări m-am întors acasă, în inima mea, la prima iubire – scrisul.
La început am scris sub formă de articole pe blogul meu www.femeiacocheta.ro și pe măsură ce comunitatea se dezvolta și interacțiunea cu femeile creștea, am simțit nevoia să aprofundez mai mult partea de dezvoltare personală. Așa că au urmat o serie de studii, cursuri, specializări, formări în acest nou domeniu. La toate acestea s-a adăugat propria mea experiență de viața, una vasta și bogată în lecții valoroase.
Gândul.ro: Cărțile tale oferă întotdeauna o stare de bine și lecții de viață, motiv pentru care vrem să știm ce se află în spatele coperților, de unde a pornit miezul scrierii?
Monica Mihai: În jurul vârstei de 30 de ani am simțit nevoia să mă cobor mai mult în mine și să mă cunosc mai profund. Mi-era dor să ma descopăr, să aflu cine sunt cu adevărat și să aflu care este misiunea mea. Așa că m-am întors la mine când nu am mai știut cine sunt. Am scris un jurnal în acea perioadă – un fel de terapie prin scris – iar când l-am răsfoit după aproape un an mi-am dat seama că este posibil să existe cel puțin o femeie care are frământări similare cu ale mele și pe care să o ajute experiența mea. Și așa au apărut una câte una minunile care îmi poartă semnătura. Toate din experiența personală.
Gândul.ro: Ce reprezintă titlul cărții pentru tine, ca scriitor?
Monica Mihai: De cele mai multe ori este ideea centrală – tema! De la ea pornesc. Este prima idee pe care o am atunci când încep să scriu o carte. Este însăși esența cărții! Îmi plac titlurile motivaționale și cărțile scrise de mine au astfel de titluri pentru că sunt acel gen de autor motivațional. Acea prietenă care te ține de mână și îți spune în pagini de carte că vei reuși.
Gândul.ro: Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
Monica Mihai: Nu am știut că trebuie să scriu o carte, ci am simțit asta. Așa cum spuneam și mai sus, eu mi-am scris un jurnal mie pentru că îmi făcea bine să îmi scot emoțiile, să le așez pe hârtie și să le privesc din poziția observatorului. Mă ajuta mult să mă cunosc mai bine și să evoluez. Jurnalul s-a transformat în prima carte pe care am publicat-o în 2018. Iar după publicarea ei am devenit dependentă de scris. Este ceea ce știu să fac cel mai bine, este parte din mine.
Gândul.ro: Ce te-a inspirat sau impulsionat atunci când ai scris cărțile tale?
Monica Mihai: Scriu doar din experiență personală, iar pe măsură ce feedbackul de la cititoare a venit către mine am știut că sunt pe direcția bună. M-au motivat mereu foarte mult cuvintele frumoase pe care le-am primit la adresa cărților. Este de nedescris sentimentul de prețuire pe care simt că îl au cititoarele mele.
Gândul.ro: Consideri că este dificil să scrii literatură motivațională? Cum vezi că evoluează acest segment pe piața de carte?
Monica Mihai: Pentru mine scrierea motivațională vine de la sine, natural. Nu fac un efort. Scriu mereu din emoție, din interior. Mă conectez la mine și îmi las sufletul să se exprime prin cuvinte. În ceea ce privește segmentul de carte motivațională observ o tendință de creștere. Oamenii au devenit mai interesați de autocunoaștere și își asumă mai mult responsabilitatea pentru evoluția proprie. Și asta nu poate fi decât un semn bun.
Gândul.ro: Cum dezvolți fraza: „Transformă durerea în iubire și pornește călătoria spre viața pe care ți-o dorești”? Cum reușești să transmiți mesajul corect prin cărțile tale?
Monica Mihai: Eu am o convingere personală care m-a ajutat de multe ori să mut energia și atenția de pe problemă pe soluție, și anume că durerile/obstacolele sau problemele în termeni cunoscuți de toată lumea sunt adevărate binecuvântări. Așa că mă încred că viața cu tot ce are ea de oferit nu face decât să mă ducă acolo unde este locul meu și unde eu pot fi un om mai bun și mai frumos. Nu știu dacă reușesc să transmit mesajul corect, pentru că mă feresc de acest termen la fel cum evit orice alt termen care poate duce în zona de manual. Prefer termenul de potrivit sau benefic. Iar fiecare cititoare rezonează în stil personal cu scrierile mele.
Gândul.ro: De ce este necesară o astfel de lectură?
Monica Mihai: Nu știu dacă este necesară, însă știu sigur că devine necesară atunci când îți cauți cu disperare soluții la problemele prin care treci. O astfel de lectură motivațională te poate ajuta să te ridici, să te redescoperi și să te bucuri mai mult de tine.
Gândul.ro: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
Monica Mihai:Eu cred ca avem o piață în continuă dezvoltare și că fiecare își găsește locul potrivit – și din perspectiva autorului, dar și din perspectiva cititorului. M-am educat să privesc mai mult către partea plină a paharului așa că orice pare aparent ca fiind o lipsă poate fi de fapt un plus, un avantaj.
Gândul.ro: E început de an, astfel e luna planurilor, ce surprize literare ai pentru 2021?
Monica Mihai: Anul 2021 este un an productiv pentru mine. În primăvară va avea loc lansarea celei de-a patra cărți de dezvoltare personală pentru femei care vine în completarea primelor trei. În a doua jumătate a anului vor apărea două volume de beletristică, într- o nouă abordare de scriere pentru mine.
Gândul.ro: Îți mulțumim pentru discuție și, în încheiere, să le spunem cititorilor unde pot găsi cărțile tale și, de asemenea, ce ai să le transmiți.
Monica Mihai: Cititoarelor mele le mulțumesc pentru toată susținerea. Mă simt iubită, apreciată, admirată și le sunt recunoscătoare pentru prețuire. Datorită lor eu am continuat să scriu. Au devenit parte din viața mea și din cărțile pe care le scriu. Sunt o norocoasă și mă simt onorată să fiu citită de femei dezvoltate și frumoase. Cărțile scrise de mine se găsesc în exclusivitate pe site-ul editurii Bookzone. Este editura care mi-a devenit a doua casă, cu oameni care mi s-au lipit de suflet și fără de care aceste cărți nu ar fi ajuns astăzi să fie vândute în peste 85000 de exemplare.
Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.