Prima pagină » Gânduri printre cărți » Autoarea Oxana Barbu: „Cărțile mele sunt propriile mele trăiri”

Autoarea Oxana Barbu: „Cărțile mele sunt propriile mele trăiri”

Autoarea Oxana Barbu: „Cărțile mele sunt propriile mele trăiri”

Oxana Barbu este o tânără originară din satul Selemet, raionul Cimișlia, care e îndrăgostită de viață, de frumos și se regăsește în arta scrisului. Tot ce conturează cu stiloul iese unic, sentimental și de o profunzime extraordinară. Autoarea menționează: „Iubesc viața pentru că și ea mă iubește pe mine.” Aceasta se conduce după multe morale în viață, iar una care-i place cel mai mult este următoarea: „Viața este darul ce mi s-a oferit fără a-l cere și îmi va fi luat fără să fiu întrebată!”

Gândul.ro: Bună ziua și îți mulțumesc că ai acceptat invitația mea de a vorbi despre activitatea ta literară. Ce trebuie să cunoască cititorii despre autoarea Oxana Barbu?

Oxana Barbu: Cititorii trebuie să cunoască următoarele lucruri despre Oxana Barbu. Am 32 de ani, sunt de Baștină din Satul Selemet, raionul Cimișlia, Republica Moldova. Anul acesta, chiar în data de 15 ianuarie, am împlinit cinci ani de activitate literară și am avut și o seară de neuitat alături de oameni dragi și colegi de condei.

Gândul.ro: Cum și când s-a născut în sufletul și mintea ta pasiunea pentru scris?

Oxana Barbu: Pasiunea de a scrie, s-a născut din fragedă copilărie. Dar mai bine spus de la vârsta de șase ani. De mică am realizat că a scrie este un dar de la Dumnezeu și nu o simplă pasiune. Pentru mine să fiu scriitor este o mare responsabilitate. Sunt responsabilă de fiecare cuvânt gândit, rostit și cel mai important, sunt responsabilă de fiecare cuvânt pe care îl scriu. Dar în același timp este și o mare mândrie pentru mine, deoarece voi lăsa în urmă tezaur literar.

Gândul.ro: Ce ne poți spune despre cartea ta în câteva cuvinte? Ce anume te-a inspirat atunci când ai așternut pe hârtie cuvântul?

Oxana Barbu: Prima mea carte, „Naivitate de copil și dragoste de viață” este o părticică din sufletul meu. Acum lucrez la a doua carte, „Putere de a fi lebădă”. Când aștern cuvântul pe hârtie port dialog cu sufletul. În momentul în care scriu, în sufletul meu e liniște.

Gândul.ro: Ce ai putea spune despre tine, stilul de scriere, și ce emoție ai vrea să transmiți cititorilor tăi?

Oxana Barbu: Stilul meu de a scrie este unul aparte. Este un stil pe care nu l-am mai întâlnit. Emoțiile pe care vreau să le transmit cititorilor mei sunt pozitive. Cărțile mele sunt propriile mele trăiri. Iar cititorii mei îmi cunosc unele emoții și trăiri.

Gândul.ro: Care sunt calitățile care te descriu ca scriitor?

Oxana Barbu: Una dintre calitățile ce mă definesc ca scriitoare este că meditez mult asupra lucrurilor, le analizez minuțios.

Gândul.ro: Find la început de drum, cum vezi piața de carte? Cum e să fii autor în Republica Moldova?

Oxana Barbu: Din punctul meu de vedere, văd literatura la un nivel foarte scăzut. Pe mine personal, atât în calitate de scriitor cât și cea de cititor, mă întristează foarte tare, deoarece internetul a pus stăpânire pe societate. Iar cărțile se prăfuiesc pe rafturi. Rar când în zilele noastre cineva mai citește o carte. Să fii autor în Republica Moldova nu este nici greu, nici ușor. Sunt câteva aspecte. Depinde ce scrii. Modul în care scrii, pentru că fiecare cuvânt scris este înțeles diferit de la cititor la cititor.

Gândul.ro: Care sunt proiectele de viitor? La ce lucrezi în prezent?

Oxana Barbu: În viitor am câteva proiecte. Dar despre ce este vorba voi vorbi mai târziu. Voi vorbi despre fiecare proiect când voi considera că e momentul potrivit. Cum îmi place să spun, „Totul se întâmplă la timpul său”. În prezent lucrez la cartea „Puterea de a fi lebădă”, este o carte foarte interesantă. Planificam să o lansez în anul 2020, dar cum am mai spus, totul se întâmplă cu un scop, cartea nu a fost lansată din motivul pandemiei, așa a fost să fie. Poate pentru că mai aveam de muncit asupra ei. Pentru că îmi doresc ca această carte să fie una de succes la fel ca prima. „Puterea de a fi lebădă” este o carte în proză, este istoria de viață a Violinei, o femeie de 31 de ani care reușit să le învingă pe toate de una singură. O femeie care a devenit puternică cu fiecare încercare .

Gândul.ro: În opinia ta, care ar fi cea mai mare provocare din viața sau cariera unui scriitor român?

Oxana Barbu: Cea mai mare provocare din viața mea este să aflu la un moment că sunt apreciată mai mult în România decât în Moldova. 

Gândul.ro: De unde îți pot cumpăra doritorii cartea și unde îți pot urmări activitatea?

Oxana Barbu: Cititorii pot cumpăra cartea direct de la mine. Iar activitatea mea o pot urmări pe paginile de Facebook și Instagram.

Gândul.ro: Un gând de final pentru cititorii noștri? Îți mulțumim pentru prezență.

Oxana Barbu: La final le spun tuturor cititorilor mei, și nu doar, să citească cât mai multă literatură bună. Să citească cărțile ce considera că îi motivează. Cultura înseamnă lectură. Nu am așteptări. De la nimeni, nici măcar de la mine. Așteptările înseamnă dezamăgiri. Las totul în voia destinului. El știe mai bine ce merit!

A fi poet

A fi poet, e-o raritate,

Dată de la Dumnezeu,

Pana, foaia de hârtie,

Rima-i hrana ta mereu.

A fi poet, e-o strălucire,

O nouă stea în Univers,

E muzica gândirii tale,

Pusă pe picior de vers.

A fi poet e-un eroism,

În luptă și ostașul cade,

Rănit în inimă cu verbul,

Erou murit pe baricade.

A fi poet e o credință,

De care nu te nu te poți dezice,

Un cer tivit din amintiri,

Din care Stele pot să pice.

A fi poet, e-un jurământ

Sângele cald, inima rece,

Ca dragostea lui Eminescu,

Prin toată poezia trece.

 

Poezie extrasă din volumul de poezie și proză „Naivitate de copil și dragoste de viață”

Autor Oxana Barbu

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.