Prima pagină » Gânduri printre cărți » Autorul Ștefan Apostol: „Să scriu cartea a fost cea mai frumoasă formă de terapie pe care am făcut-o vreodată”

Autorul Ștefan Apostol: „Să scriu cartea a fost cea mai frumoasă formă de terapie pe care am făcut-o vreodată”

Ștefan Apostol este din Iași, are 35 de ani și este autorul cărții autobiografice „Pierdut și regăsit în călătoria inimii”. Îi place să spună despre el că este un explorator. Adoră să se piardă printre oameni, să fie observator. „Să mă trezesc la orice oră din zi și din noapte pentru a surprinde frumusețile naturii. Astfel, răsăritul, apusul, florile, valurile mării, firele de iarbă, stelele, ploaia, toate capătă un sens pe care sufletul meu îl îmbrățișează și face ca ființa să vibreze de viață. Îmi place să trăiesc clipa și să dăruiesc din preaplinul meu celor din jur”, ne mai spune Ștefan Apostol.

Gândul.ro: Mulți te cunosc prin prisma cărții tale, „Pierdut și regăsit în călătoria inimii”, dar noi am vrea să știm mai multe despre Ștefan Apostol omul din spatele cărții. Care este povestea ta?

Ștefan Apostol: Vreme de 20 de ani nu am știut cine sunt. Fiecare zi pentru mine însemna suferință, o suferință copleșitoare. Am fost bătut, am fost batjocorit, am fost scuipat și jignit în clasele primare. Nu aveam voie să privesc în ochii celui cu care purtam un dialog la școală. Dacă făceam asta, eram bătut. Acasă mă simțeam neînțeles, așa cum mă simțeam și la școală de altfel. M-am închis în mine. Toate răutățile care mi se ziceau păreau aidoma unor valuri tsunami care se revărsau neîncetat peste trupul meu istovit. Nimiceau totul. Totuși, în adâncul ființei, creștea ceva: cea mai frumoasă grădină din lume. Florile Speranței, Nădejdii, Iertării, Înțelepciunii îmboboceau rând pe rând.

Parțial în liceu, total în facultate, am simțit că mă nasc pentru a doua oară. Am început să mă descopăr. Să ridic privirea, să zâmbesc, să îmi destăinui durerile sufletești colegilor. Dacă în liceu am fost ascultat, mângâiat și lăsat în pace, în facultate colegii mei nu numai că mi-au fost alături, mi-au devenit o adevărată familie. M-au învățat să am atitudine, să cred în mine, să fiu puternic, curajos și perseverent. În facultate am explodat, pur și simplu. M-am înscris în voluntariat. Am inițiat proiecte importante, cum ar fi „S.O.S! Fumatul contraatacă” sau „Primul ajutor”. Am ținut conferințe, cum ar fi „Egipt, cultură solară”. Am făcut parte din proiecte sociale și culturale. Am făcut Școala de Ghizi. De la zi la zi mi-am descoperit noi și noi pasiuni.

În 2008, atunci când eram la apogeul „carierei” mele de voluntar, două suferințe grele au dat peste mine și mi-au schimbat viața. TPSV (Tahicardie Paroxistică Supra Ventriculară ) și epilepsie în forma cea mai severă, Grand Mal. Totul s-a schimbat. Mi-am pierdut încrederea în mine, deși prietenii mi-au fost alături. Am căzut continuu din punct de vedere sufletesc.

În perioada 2010-2011 am străbătut singur cu trenul peste 22000 km în Europa. În călătoria din 2011 am suferit un accident care mi-a schimbat viața. Cădere în gol 4 m, operat la ambele mâini și la ambele picioare, nouă ani de recuperare, recuperare ce continuă și azi. Am luptat pentru fiecare centimetru din mine și am învins.

Astăzi trăiesc miracolul vieții. Mă plimb, alerg, călătoresc, merg cu bicicleta, scriu, uneori și înot.

Gândul.ro: Credeai că povestea ta, transpusă în paginile cărții, va avea succesul pe care îl are în acest moment?

Ștefan Apostol: Sincer, la început nu credeam asta. Nu conștientizam pe deplin ce se întâmplă și nici acum consider că nu o fac întru totul. Traseul vieții mele este remarcabil și recunoștința pe care o simt față de cei care m-au ajutat să ajung la nivelul actual depășește orice imaginație. Nici măcar nu îndrăzneam să spun că merit ca această carte să aibă succes, cu toate că prietenii mei de fiecare dată mi-au spus să cred în ea, căci povestea va ajunge la sufletul multora și mă voi face cunoscut în întreaga lume. În clipa de fața lucrurile s-au schimbat. Recenziile primite la carte m-au determinat să înțeleg că povestea vieții mele este deschizătoare de drumuri și că îmi va aduce negreșit succesul. Am încredere în mine, am încredere în ceea ce am scris și practic vizualizarea zi de zi.

Gândul.ro: Ți-a fost greu să scrii cartea?

Ștefan Apostol: Nu. Să scriu cartea a fost cea mai frumoasă formă de terapie pe care am făcut-o vreodată. Am râs, am plâns, am trăit la o intensitate ridicată fiecare fragment pe care l-am creat, iar la final, când am pus ultimul punct, m-am simțit extraordinar. Liber. Vindecat de traumele trecutului și pregătit să merg mai departe, cu iertare și bucurie în suflet.

Gândul.ro: Care este locul în care, dacă ai putea, te-ai întoarce mereu și mereu?

Ștefan Apostol: Grea întrebare. Unul dintre locurile în care m-aș întoarce fără doar și poate este arealul unde viața mi s-a schimbat pentru totdeauna: Finse, Norvegia. Zona este de o frumusețe fără de asemănare, iar ceea ce simți încă de când ajungi în acel spațiu este mirific.

Gândul.ro: Cum te simți ca și autor în rețelele de socializare?

Ștefan Apostol: Aș putea să zic faptul că pentru mine rețelele sociale reprezintă o mare provocare. Fiind nou în lumea cărților ca și autor, știind cât de importantă e promovarea, rețelele sociale sunt aidoma unui balsam pentru mine. Mă bucur că sunt primit frumos pe grupurile de lectură, mă bucur de simpatia pe care cititorii mi-o poartă. Cu ajutorul rețelelor sociale mi-am făcut mulți prieteni. Sunt iubit, apreciat, respectat.

Gândul.ro: Ce așteptări ai de la piața de carte din România?

Ștefan Apostol: Vorbind la modul general, așteptarea mea de la piața de carte din România este aceea de a da o șansă tuturor autorilor; să îi promoveze, să le deschidă porțile pentru succesul pe care îl merită cu desăvârșire. E un vis de-al meu, știu că nu e ușor de pus în practică, însă cred că dacă editurile, indiferent cât de mari sau de mici sunt, și-ar da mâna și ar colabora și l-ar pune pe autor în lumină, părerea mea e că am avea o piața solidă, în care toată lumea ar avea de câștigat.

Gândul.ro: Puțini știu că ai reușit performanța ca prin forțe proprii să îți traduci cartea în limba spaniolă. Crezi că în felul acesta, șansele ca povestea ta să ajungă la un public mai larg sunt reale sau este vorba de visul fiecărui autor de a-și vedea cartea tradusă într-o limbă de circulație internațională?

Ștefan Apostol: Sincer să fiu, ambele targeturi sunt valabile. Pe de o parte, șansele ca povestea mea de viață să se răspândească în afara țării sunt reale. Alături de oamenii potriviți, cum ar fi un ambasador al cărții, așa cum mi s-a recomandat, cu o echipă care să mă promoveze, plus desigur cititorii care vorbesc despre carte și stârnesc interesul prietenilor lor, șansele sunt deosebite. Desigur, cu răbdare, cu implicare și cu multă încredere.

Pe de altă parte, consider că orice autor visează să își vadă tradusă cartea într-o limbă de circulație internațională. Această reușită vine la pachet cu o mulțime de lucruri bune: imagine, mai mulți bani încasați în urma cărților vândute, apariții în media, călătorii în străinătate, lansări. Orizontul se schimbă mult și asta consider că nu poate fi decât benefic, atât pentru autor, cât și pentru cititor.

Gândul.ro: Datorită acestei cărți sau prin intermediul ei, ți-ai găsit un nou scop, acela de speaker motivațional. Despre asta voi dori să discutăm pe larg într-un alt interviu, dar spune-mi acum, cât de deschiși sunt românii la acest capitol?

Ștefan Apostol: Din ceea ce am observat, românii sunt deschiși în ceea ce privește conferințele pe care eu le-am ținut, două până acum. Mesajul meu ajunge cu ușurință la ei, iar feedbackul este unul deosebit, fapt ce mă încurajează mult.

Dacă e să mă refer la modul general, interesul românilor pentru traininguri, conferințe, workshopuri este ridicat, însă nu la fel de ridicat precum e în Occident. Contează foarte mult povestea celui care prezintă, modul în care prezintă și  mesajul lui să ajungă la oameni într-un mod plăcut.

Gândul.ro: Îți mulțumim pentru răspunsuri. Pe final, ce mesaj ai să le transmiți cititorilor?

Ștefan Apostol: Dragi cititori, vă mulțumesc din tot sufletul pentru că sunteți alături de mine, pentru că în paginile cărții găsiți mângâiere și inspirație și pentru că transmiteți mesajul ei celor dragi vouă. Vă promit că niciodată nu mă voi schimba și că voi fi mereu cu inima alături de voi!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.