Prima pagină » Gânduri printre cărți » Bianca Sol și noul ei roman „Majestique”: „Simt că sunt un canal prin care anumite povești se pot materializa în acest plan fizic și mă simt obligată să le împărtășesc cu ceilalți.”

Bianca Sol și noul ei roman „Majestique”: „Simt că sunt un canal prin care anumite povești se pot materializa în acest plan fizic și mă simt obligată să le împărtășesc cu ceilalți.”

Bianca Sol și noul ei roman „Majestique”: „Simt că sunt un canal prin care anumite povești se pot materializa în acest plan fizic și mă simt obligată să le împărtășesc cu ceilalți.”

Bianca Sol (Sîrb) are 25 de ani, trăiește în Timișoara și este psihoterapeut transpersonal. A absolvit facultatea de Psihologie și masteratul de Psihologie Clinică și Psihoterapie la Universitatea de Vest din Timișoara. La 18 ani a debutat în literatură cu romanul fantasy pentru adolescenți Solara, primul dintr-o serie despre mitologia dacică la care autoarea încă scrie.

Este membră a clubului de science-fiction și fantasy Helion, membră a Asociației de Psihologie Transpersonală Europeană și membră Noua Acropolă. Pasiunile scriitoarei includ psihologia, filosofia, mitologia și astrologia, îi plac filmele (este fană Marvel), adoră muzica epică, în special Two Steps from Hell, iubește animalele și are doi labradori aurii.

Noul ei roman, Majestique, este disponibil la precomandă, urmând a fi tipărit în luna noiembrie.

Gândul.ro: Bine te-am găsit, Bianca. Ce ne poți spune despre tine scriitoarea și ce te inspiră să creezi?

Bianca Sîrb: Bine v-am găsit! Procesul meu de scriere este unul interesant, chiar și pentru mine. Simt că sunt un canal prin care anumite povești se pot materializa în acest plan fizic și mă simt obligată să le împărtășesc cu ceilalți. Pot scrie doar noaptea, ascultând la căști muzică epică (vă invit să descoperiți Two Steps from Hell), iar asta mă transpune într-o stare în care degetele mi se mișcă singure pe tastatură, în vreme ce scene desprinse parcă dintr-un film mi se derulează înaintea ochilor, scene pe care încerc să le transpun cât mai bine în cuvinte. Nu știu de unde vine această inspirație, dar clar este vorba despre idei ce transcend gândurile mele.

Gândul.ro: Când ai luat decizia că este momentul să îți faci cunoscută scrierea?

Bianca Sîrb: La 15 ani am „primit” ideea unei povești, când m-am trezit în fața laptopului, scriind de zor, în stare de transă, ceea ce ulterior a devenit o scenă din capitolul al treilea al romanului meu de debut, Solara, publicat la 18 ani. Cum spuneam, nu știu de unde îmi vine inspirația, dar sunt recunoscătoare că îmi sunt încredințate aceste idei. Prima oară i-am spus mamei mele că scriu, iar ea m-a încurajat să continui și, ulterior, să trimit manuscrisul la edituri, pentru a cere și alte păreri, în cazul în care ea ar fi fost subiectivă. Nu mi-am dorit niciodată să fiu un autor publicat, pentru că pasiunea pentru scris a apărut pur și simplu.

Gândul.ro: De ce ai ales să scrii sub pseudonim? De unde a început drumul Biancăi Sol?

Bianca Sîrb: În primul rând, am un nume de familie ce este nu doar scris cu diacritice, ci și într-o ortografie învechită. Mereu trebuia să mă prezint „Bianca Sîrb cu î din i” și nici atunci lumea nu scria corect. Nu m-am gândit neapărat la un pseudonim, din moment ce primul roman este publicat cu numele meu, dar acest simbol, un Soare Alb (Blanco Sol), mi-a apărut într-o meditație în cadrul formării în Psihoterapii Transpersonale și, pentru că profesorul, Juan Ruiz Naupari, vorbește spaniola într-un mod atât de melodios și cald, am ales această versiune. În plus, „sol” este un mesager, ceea ce mă consider și eu, din moment ce împărtășesc lumii poveștile care îmi sunt date.

Gândul.ro: Cum te-a ajutat de-a lungul timpului platforma online unde ai împărtășit prima dată poveștile tale?

Bianca Sîrb: M-a ajutat faptul că, pe măsură ce scriam la Majestique, postam câte un capitol într-o aplicație ce permitea o lecturare ușoară pe telefon, iar cititorii împărtășeau părerile lor și, mai ales, își exprimau dorința de a citi mai departe, fiind prinși de poveste. Am simțit întreg procesul de scriere mult mai viu și mă bucur că am putut să am cititorii alături în această călătorie extraordinară. Totodată, am avut ocazia să descopăr scriitori talentați și chiar să cunosc o autoare care mi-a devenit o bună prietenă și care a debutat în literatură în vara asta la editura Velvet Story.

Gândul.ro: Ce gânduri și așteptări aveai când ai scris primele rânduri din cartea ce acum stă să ajungă pe piață – Majestique?

Bianca Sîrb: Aveam în minte protagoniștii, pe Eros di Angeli și Angelina Alexandrova și știam doar că îmi doream să nu fie clasica poveste de iubire în care ea e „fata bună”, iar el „băiatul rău”. După ce personajele au „prins viață”, pur și simplu le-am urmărit povestea. Nu știam în ce direcție se vor îndrepta lucrurile, pentru că, odată create, personajele mele au propriul destin, iar eu nu intervin, ci doar observ și încerc să redau cât mai fidel cele întâmplate. Recunosc că am fost surprinsă de direcția în care se îndrepta acțiunea, iar de abia în penultimul capitol, numit „Revelație”, mi s-a arătat și mie care a fost, de fapt, miza întregii călătorii.

Gândul.ro: Povestește-ne în linii mari acțiunea cărții. În ce gen se încadrează și cu ce surprinzi cititorii?

Bianca Sîrb: Acțiunea romanului se petrece în zilele noastre și urmărește povestea lui Eros di Angeli, geniu recunoscut la nivel mondial datorită realizărilor din domeniul Hi-Tech și unicul moștenitor al unei averi impresionante, care trăiește retras, departe de lumina reflectoarelor. Liniștea cotidiană îi este tulburată la cea de-a treizecea aniversare, când în viața lui apare misterioasa și seducătoarea Angelina. Orbit de aparenţele înşelătoare, Eros află mult prea târziu că i-a fost furată cea mai de preţ descoperire: Psyche, inteligenţa artificială cu capacităţi de autodezvoltare.

Plecat în recuperarea ei, eroul se găseşte prins într-o cursă contra cronometru, în care ajunge să cunoască secrete bine păzite, care pun în pericol soarta întregii omeniri. Șirul de evenimente în care este atras îl plimbă pe Eros prin România, Moscova, Washington și chiar Beijing.

Nu aș putea încadra romanul într-un singur gen, pentru că îmbină acțiunea cu spionajul și aventura, apar elementele science-fiction și fantasy și povești de dragoste. Dacă ar fi să inventez un subgen literar, aș spune că Majestique este un roman transpersonal, din moment ce povestea se extinde dincolo de evenimentele lumești și cuprinde o viziune mai largă asupra vieții.

Gândul.ro: Pasul spre publicare ți s-a părut unul dificil? Cât timp a trecut de la finalizarea manuscrisului până la momentul în care s-a anunțat apariția cărții?

Bianca Sîrb: Am terminat romanul într-un an și jumătate, scriind cu pauze, făcând foarte multă documentare, pentru că direcția în care decurgea povestea devenea tot mai complicată și întâlneam personaje care mă depășeau, mai ales când trebuia să scriu dialogurile din perspectiva lor. Trei ani a durat procesul de corectură, îngreunat și de faptul că sunt perfecționistă: am scris, rescris, corectat, recorectat, trimis la prieteni să citească și să corecteze și ei, până să decid, în final, să trimit manuscrisul editurii. Cel mai mult m-a bucurat faptul că munca mi-a fost susținută de încă două corecturi excepționale (mulțumesc pe această cale editurii Brumar și echipei grozave cu care am avut norocul să colaborez). Șase luni mai târziu, după mai bine de 5 ani de la primele rânduri scrise, Majestique este pregătită să vadă lumina tiparului.

Gândul.ro: Ce îți dorești să transmiți prin scrierea ta? Ce te diferențiază de alți autori?

Bianca Sîrb: Îmi doresc ca cititorii să simtă că fac parte dintr-o creație măreață și să privească lumea în care trăim dintr-o perspectivă de ansamblu. Eu, ca prim „cititor” și descoperitor al poveștii pe care am avut onoarea să o scriu, am întâlnit personaje care m-au făcut să mă întreb despre scopul nostru pe acest Pământ și sper ca și cititorii să pătrundă în lumea lui Eros di Angeli cu aceleași emoții puternice pe care eu le-am experimentat în timp ce scriam.

Cred că tocmai faptul că poveștile nu mi se nasc din dorința de a le inventa, ci pur și simplu ele există undeva, iar eu doar am acces la ele, ar fi ceva diferit în ceea ce privește scrisul.

Gândul.ro: Unde îți vezi cartea peste ani? Dar planurile pentru următorii ani de alte cărți care sunt? Ce ne poți spune despre viitoarele proiecte?

Bianca Sîrb: O văd pe Majestique în biblioteca și în inimile cât mai multor oameni. Acum că am reușit să închei acest capitol care nu făcea parte din planul meu, din moment ce „proiectul” meu principal, ca scriitoare, este seria de romane young-adult fantasy, Solara, voi putea relua povestea de unde am lăsat-o în romanul meu de debut, cu același nume. Solara prezintă mitologia dacică într-un cadru modern, urmărind călătoria eroinei Rose Hamilton, o tânără de 18 ani care descoperă că tot ceea ce știa despre viața ei era doar o minciună, în momentul în care ajunge într-o altă lume și se întâlnește cu ființe legendare.

Gândul.ro: Îți mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim mult succes! Să ne auzim cu bine!

Bianca Sîrb: Mulțumesc și eu pentru această ocazie de a-mi face cunoscută o parte din poveste.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu