Prima pagină » Gânduri printre cărți » Blogger de carte: „Cel mai mare beneficiu pe care mi-l aduce blogul Șoarece de bibliotecă este acela de a cunoaște persoane extraordinare”

Blogger de carte: „Cel mai mare beneficiu pe care mi-l aduce blogul Șoarece de bibliotecă este acela de a cunoaște persoane extraordinare”

Blogger de carte: „Cel mai mare beneficiu pe care mi-l aduce blogul Șoarece de bibliotecă este acela de a cunoaște persoane extraordinare”

Are 24 de ani și este studentă la Facultatea de Drept în ultimul an. Se descrie ca fiind o fire sociabilă, energică și independentă. Citește  mult încă din copilărie și a ajuns să facă din lectură o pasiune. Ceea ce a atras-o cel mai mult, spune ea, a fost faptul că a dobândit cunoștințe din diferite domenii, motivând-o să vrea să afle din ce în ce mai multe lucruri despre lume, viață, culturi. Când a decis să înființeze pagina și blogul unde publică articole despre cărți – Șoarece de bibliotecă -, a vrut să promoveze lectura și beneficiile ei. Ulterior, a descoperit că și în România sunt scriitori foarte buni, dar nedreptățiți.

Gândul.ro: Cum a început această dorință de a promova cărțile și scriitorii români?

Șoarece de bibliotecă: Inițial, eu am fost administrator la o altă pagină dedicată lecturii, dar care nu-mi aparținea. Ulterior, după ce am văzut în ce direcție o lua acea „promovare a lecturii”, m-am retras și am luat decizia de a deține și a forma singură un blog. Fără reguli impuse de altcineva, fără restricții, fără muncă în van și neapreciată. M-am dedicat cu totul unui lucru care mie nu îmi aducea niciun beneficiu. Eram doar eu și cărțile mele. Ceea ce m-a determinat cel mai mult și pot spune că m-a motivat, au fost reacțiile și comentariile oamenilor care urmăreau pagina. Datorită lor am prins încredere că ceea ce fac este bine și frumos și am vrut să împărtășesc din experiențele și părerile mele în ale cărților.

Gândul.ro: În ce constă activitatea de pe „Șoarece de bibliotecă”, în calitate de blogger?

Șoarece de bibliotecă: Pe blog veți găsi în mare parte recenzii ale cărților, dar și câteva articole interesante. Toată activitatea noastră, atât pe blog, cât și pe mediile de socializare este despre promovarea lecturii și a scriitorilor români.

Gândul.ro: Cine se află în spatele activității de pe mediile de socializare ale paginii „Șoarece de bibliotecă”?

Șoarece de bibliotecă: Acum suntem două persoane care administrează paginile și blogul. Eu și Andreea Pop. Am încercat pe parcursul a mai mulți ani să aduc și alte persoane, dar fie din lipsă de timp sau de interes, nu au stat prea mult pentru a lucra la promovări. Acum este destul de greu să găsești oameni dispuși care să lucreze cu tine pentru un interes comun.

Gândul.ro: Cum ai ales numele blogului?

Șoarece de bibliotecă: Când am creat pagina și blogul am vrut un nume reprezentativ, ceva care să îmbine pasiunea pentru cărți și care să aibă o rezonanță românească. „Șoarece de bibliotecă” mi s-a părut numele perfect, ușor amuzant, puternic semnificativ și expresiv din punct de vedere al limbii române.

Gândul.ro: Ce beneficii ai prin deținerea paginii „Șoarece de bibliotecă”?

Șoarece de bibliotecă: Cel mai mare beneficiu pe care îl am este acela de a cunoaște persoane extraordinare. Fie că sunt scriitori, alți bloggeri, reprezentanți ai editurilor sau oameni care urmăresc activitatea de pe „Șoarece de bibliotecă”. Acesta este cel mai mare avantaj și cea mai mare bucurie pentru mine.

Gândul.ro: Care este target-ul vostru, ca și blog?

Șoarece de bibliotecă: Nu avem un target anume, doar să continuăm promovarea cititului și în special a scriitorilor români, pentru că noi, ca țară, abia acum punem bazele unei literaturi contemporane românești și vreau ca lumea să știe că avem scriitori care merită citiți și apreciați.

Gândul.ro: Cum alegeți oamenii cu care colaborați?

Șoarece de bibliotecă: Fie că sunt edituri sau scriitori, până acum am acceptat orice promovare. Tind să cred că orice carte merită măcar o șansă. Și nu poți ști niciodată. Ce nu îmi place mie, poate că altei persoane îi place și invers. Noi nu facem altceva decât să le expunem. Mai departe, fiecare știe ceea ce vrea să citească și ce nu.

Gândul.ro: Cum decurge o promovare?

Șoarece de bibliotecă: Principiul de bază este simplu: noi avem cartea și o citim. Pe parcurs, oferim reacțiile noastre, apoi o recenzie a cărții respective.

Gândul.ro: Ce urmăriți prin promovarea scriitorilor români?

Șoarece de bibliotecă: Ca lumea să vadă ce scriitori buni avem și noi. Ce-i drept, nu există pădure fără uscături, dar mulți merită citiți. Am întâlnit o mulțime de cărți scrise de autori români foarte bune, dar care nu sunt apreciate sau sunt date uitării imediat după ce au ieșit din tipar.  Cum am spus și anterior, vreau ca și ceilalți cititori să descopere ce cărți faine scriu românii noștri.

Gândul.ro: Îți mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim succes și la cât mai multe cărți citite.

Șoarece de bibliotecă: Mulțumesc și eu. Fără doar și poate, vom continua să citim românește.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.