Prima pagină » Gânduri printre cărți » Bogdana Găgeanu și poezia – Expresia clară a omului care nu renunță la ceea ce iubește!

Bogdana Găgeanu și poezia – Expresia clară a omului care nu renunță la ceea ce iubește!

Bogdana Găgeanu și poezia - Expresia clară a omului care nu renunță la ceea ce iubește!

Bogdana Găgeanu face parte din aceea categorie de persoane pentru care poezia este o a doua natură. A publicat poezie, doar în reviste literare, dar în portofoliul ei se regăsește și o piesă de teatru sub formă de monolog, numită „Fă-o tu și pentru mine”, pe care a jucat-o în anul 2011, pe scena Casei de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina. Una dintre cele mai mari bucurii ale ei a fost atunci când a fost invitată să recite câteva dintre poeziile scrise de ea, în emisiunea „Lumea Cuvintelor ”, moderată de Petru Abouriței. Atunci, pentru prima oară, poeziile sale au prins glas și au putut fi auzite de către ascultătorii postului de radio  Diaspora 360 .

Astăzi, vă invităm și pe dumneavoastră să pătrundeți în universul omului îndrăgostit de vers și metaforă.

Gândul.ro: Bună ziua, Bogdana și bine te-am găsit. Îți mulțumim că ai acceptat să împărtășești cu cititorii noștri experiențele tale literare.

Bogdana Găgeanu: Și eu vă mulțumesc pentru invitație și mă bucur că o astfel de rubrică există.

Gândul.ro: Bogdana, cum s-a născut dragostea pentru poezie în sufletul tău?

Bogdana Găgeanu: Poezia reprezintă pentru mine o modalitate de exprimare liberă a ceea ce simt. Dragostea pentru poezie s-a născut din liceu. M-am îndrăgostit de poeziile lui Nichita Stănescu și ale lui Marin Sorescu. Mi-a trecut prin gând să încerc și eu să aștern pe hârtie niște versuri. Dar nu le-am arătat nimănui. Anii au trecut. Părea că am înăbușit această pasiune, dar ea a ieșit din nou la iveală și m-am hotărât să trimit materiale mai multor reviste literare.

Gândul.ro: Unde ai mai publicat până acum?

Bogdana Găgeanu: Am publicat în „Scriitorul”, care este o revistă în format electronic și în revista „Cenaclul de la Păltiniș” , aflată sub coordonarea domnului Valentin Leahu și a doamnei Elena Moisei. De asemenea, pe site-ul www.ercis.ro , am publicat câteva poezii religioase, cu sprijinul preotului Adrian Blăjuță și a domnului Ovidiu Bișog.

Gândul.ro: Cât de greu sau de ușor ți-a fost să poți publica în reviste?

Bogdana Găgeanu: Nu a fost ușor să public în asemenea reviste, pentru că membrii din aceste redacții sunt foarte selectivi. Însă mă bucur că acest lucru nu m-a speriat, dimpotrivă, m-a determinat să trimit materiale. Când ești publicat, ai sentimentul de validare și asta îți dă mai mult curaj.

Gândul.ro: Care este drumul pe care un autor nepublicate încă, trebuie să-l parcurgă pentru a-și face vizibilă opera?

Bogdana Găgeanu: Este un drum anevoios, recunosc. Pe lângă faptul că scriu în diverse publicații, mă folosesc și rețelele sociale pentru a face vizibilă munca mea. Există pagina mea de Facebook Bogdana Găgeanu și o pagină care se numește Prietenii Culturii. Aici, puteți găsi toate poeziile publicate și nepublicate și toate materialele în care am fost promovată. Ar trebui să public, la un moment dat, un volum de poezii, dar deocamdată, din punct de vedere financiar, este dificil.

Gândul.ro: Cum se vede din locul tău, prin ochii tăi poezia românească, la modul general?

Bogdana Găgeanu: Din punctul meu de vedere, poezia românească încă se zbate să respire. Nu cred  că avem la ora actuală un public pregătit pentru a citi și a cumpăra poezie. Am fost educați să credem că poezia este plictisitoare.

Gândul.ro: Ai participat și la concursuri? Dacă da, poate ne dai și câteva nume, astfel încât autori ca și tine, să se poată înscrie la rândul lor.

Bogdana Găgeanu: M-am înscris la Concursul Internațional de poezie „Brâncoveniana „, organizat de Cenaclul „George Coandă” din Potlogi-Dâmbovița.

Este prea devreme să anunț un rezultat, dar eu spun că intenția contează. Am mai făcut un pas.

Gândul.ro: Te gândești la un volum propriu?

Bogdana Găgeanu: De publicat am publicat, dar nu un volum propriu. Din motive financiare. E foarte greu ca scriitor să ai resurse financiare pentru a publica.

Gândul.ro: Cu toții știm că publicarea unei cărți, a unui volum presupune un drum destul de lung, și de cele mai multe ori costisitor. Vei mai avea răbdare sau vei renunța la scris?

Bogdana Găgeanu: Sunt sigură că nu voi renunța la scris. Am scris o piesă de teatru acum ceva timp, „Fă-o tu și pentru mine”, pe care încă nu am publicat-o dar pentru care las deschisă această posibilitate. În anul 2011, această piesă de teatru, scrisă sub forma unui monolog, a fost jucată de mine la Casa de Cultură „Geo Bogza”din Câmpina, în regia lui Marin Cârstea. Informații despre eveniment puteți găsi căutând pe Google Invitație la teatru-Bogdana Găgeanu și Drama de pe scenă-Bogdana Găgeanu, articole publicate de Valea Prahovei.

Gândul.ro: Unde te pot găsi cei care și-ar dori să îți scrie de exemplu sau cine știe, poate prin intermediul acestui interviu, vreun suflet nobil, așa ca și tine, la fel de îndrăgostit de poezie și-ar dori să te sponsorizeze în vederea publicării.

Bogdana Găgeanu: Cei care vor să mă cunoască, să-mi cunoască poezia, pot intra pe pagina de mea de Facebook sau mă pot găsi și în pagina ce poartă numele de Prietenii. Am și o adresă de corespondență, email: [email protected].

Gândul.ro: Bogdana, noi îți mulțumim pentru timpul acordat acestei discuții și îți dorim mult succes pe mai departe!

Bogdana Găgeanu: Și mie mi-a făcut o mare plăcere și vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă fi putut adresa publicului vostru. Să auzim de bine!