„Brevis et Vera Descriptio Rervm” – Cronica RARĂ care dezvăluie adevărata MOȘTENIRE a lui Mihai Viteazul în istoria europeană

„Brevis et Vera Descriptio Rervm” - Cronica RARĂ care dezvăluie adevărata MOȘTENIRE a lui Mihai Viteazul în istoria europeană
Publicat: 21/09/2024, 08:45

„Brevis et Vera Descriptio Rervm” este o lucrare de o importanță crucială pentru înțelegerea perioadei domniei lui Mihai Viteazul, o figură centrală în istoria românilor și în contextul geopolitic european de la sfârșitul secolului al XVI-lea. Scrisă de Balthasar Walther, un savant și medic din Silezia, și publicată în 1599, aceasta este singura cronică redactată în timpul vieții voievodului.

Raritatea sa este incontestabilă, fiind una dintre puținele opere contemporane care atestă faptele lui Mihai Viteazul dintr-o perspectivă directă și autentică. Aceasta face ca lucrarea să fie neprețuită, atât din punct de vedere istoric, cât și documentar, oferind o perspectivă unică asupra unui moment definitoriu pentru rezistența creștină împotriva Imperiului Otoman.

Lucrarea lui Walther nu se limitează la o simplă înșiruire de fapte, ci este strâns legată de evenimentele geopolitice ale vremii, când Imperiul Habsburgic și alte puteri europene căutau să își consolideze pozițiile împotriva turcilor.

Rolul pe care domnitorul l-a jucat în propaganda anti-otomană de la acea vreme

Lucrarea este de o valoare inestimabilă nu doar pentru că oferă detalii tactice despre campaniile lui Mihai Viteazul, cum ar fi bătălia de la Călugăreni, dar și pentru portretul său psihologic, redat prin prisma unui martor direct al acțiunilor sale. Walther, un erudit bine conectat la curtea habsburgică, reflectă în carte atât admirația profundă pentru Mihai Viteazul, cât și rolul pe care domnitorul l-a jucat în propaganda anti-otomană de la acea vreme.

Importanța cărții derivă și din faptul că ea reprezintă o legătură directă cu cronica oficială a lui Mihai Viteazul, pierdută între timp, cunoscută sub numele de „Cronica Buzeștilor”, redactată de Teodosie Rudeanu.

Walther traduce și extinde această cronică din română în latină, folosind inclusiv o traducere intermediară în limba polonă. Acest proces de traducere și adaptare subliniază atât complexitatea rețelelor diplomatice din jurul lui Mihai Viteazul, cât și eforturile de a-l prezenta pe acesta într-o lumină favorabilă în fața curților europene.

Dincolo de impactul său direct asupra istoriei românești, „Brevis et Vera Descriptio Rervm” ne oferă o imagine detaliată a modului în care Mihai  Viteazul era perceput în Europa. Publicată la Görlitz, o zonă aflată sub influența Imperiului Habsburgic, cartea reflectă nu doar luptele lui Mihai pentru consolidarea unui stat românesc unificat, ci și rolul său ca erou al creștinătății în ochii diplomaților și nobililor străini.

Această perspectivă este de o importanță fundamentală, deoarece ne ajută să înțelegem modul în care Mihai Viteazul a navigat între interesele puterilor europene și cum a fost perceput de elitele acestor state.

Tradusă parțial de Papiu Ilarian în „Tezaur de monumente istorice”

Raritatea acestei lucrări a contribuit la neglijarea sa de către istoriografia românească modernă, deși a fost reprodusă și tradusă parțial de Papiu Ilarian în „Tezaur de monumente istorice” (1862).

Totuși, lipsa accesului larg la acest text în bibliotecile publice din România a făcut ca influența sa asupra cercetărilor istorice recente să fie limitată. Cu toate acestea, este esențial ca o astfel de lucrare să fie redescoperită și studiată în profunzime, deoarece oferă o imagine mult mai detaliată și autentică a evenimentelor din acea perioadă decât majoritatea cronicilor ulterioare.

Pe lângă detaliile militare și politice, lucrarea oferă și o privire de ansamblu asupra vieții la curtea lui Mihai Viteazul, subliniind caracterul său pragmatic și grija pentru popor.

În ciuda succeselor sale militare, Mihai Viteazul este prezentat de Walther și ca un lider care s-a preocupat de reconstruirea țării devastate de război, în special prin inițiative precum repopularea și refacerea terenurilor distruse după campaniile militare. Acest aspect al domniei sale este adesea neglijat în alte surse, dar este esențial pentru o înțelegere mai completă a voievodului.

În concluzie, „Brevis et Vera Descriptio Rervm” este nu doar o cronică rară și prețioasă, ci și o sursă indispensabilă pentru cercetătorii care doresc să înțeleagă mai bine domnia lui Mihai Viteazul și impactul său asupra istoriei europene. Raritatea sa o face cu atât mai valoroasă, iar redescoperirea și reevaluarea acestei lucrări ar putea oferi noi perspective asupra uneia dintre cele mai importante figuri din istoria României.


CITEȘTE ȘI:

Mihail Vincențiu Ivan dezvăluie „Puterea din spatele Puterii”. Horațiu Mălăele, despre această carte-eveniment: „Cititorii vor avea revelația unui răspuns îmbogățitor”

Delia Budeanu, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”: „Calea spre reflecție și ÎNȚELEPCIUNE, îndreptar pentru cel care caută reazem sufletesc în lectură”

”Zig-Zag printre gândurile mele”, ultima carte a lui Ion Cristoiu, un amestec unic de jurnal, proză și eseu

Horațiu Mălăele lansează „Tristețea ploilor”, o nouă carte în care talentul său STRĂLUCEȘTE cel puțin la fel de puternic ca pe scena marilor teatre

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Joe Biden a promis că va da Ucrainei „ultimul cent” înainte să plece de la...