Prima pagină » Gânduri printre cărți » Elena Druță și pasiunea pentru cărți: De la simplu cititor la statutul de autor e nevoie de o doză de perseverență

Elena Druță și pasiunea pentru cărți: De la simplu cititor la statutul de autor e nevoie de o doză de perseverență

Elena Druță și pasiunea pentru cărți: De la simplu cititor la statutul de autor e nevoie de o doză de perseverență

Elena Druță s-a născut la Chișinău, dar la 16 ani s-a mutat la Iași, unde a absolvit Liceul de Informatică „Grigore C. Moisil” și a făcut facultatea de medicină veterinară. În prezent locuiește în Constanța și profesează ca medic veterinar la o clinică privată. Pasiunea sa a fost mereu cititul, care cu timpul a îndemnat-o să își încerce propriile forțe pe terenul literaturii.

Gândul.ro: Bună, Elena! Bine te-am găsit! Pentru început, ce trebuie să știe cititorii despre tine? Îmbini literatura și scrisul cu un job full-time. Ce calități te reprezintă în cele două medii?

Elena Druță: Bună ziua! Cititul a fost mereu un hobby pe care l-am îmbrățișat cu drag, iar de ceva timp am trecut de cealaltă parte a baricadei, publicând primul meu volum. Cred că perseverența este calitatea ce mă reprezintă în ambele activități – nu mă las până când nu obțin rezultatul dorit.

Gândul.ro: Ai publicat o carte – „Fiind imagine. Eseuri din adolescență”. Povestește-ne mai multe despre aceasta. Ce te-a determinat să începi să scrii?

Elena Druță: Fiind imagine a fost primul meu blog, pe care l-am deschis în liceu și unde scriam destul de des. Asta se întâmpla pe vremea când blogurile erau mult mai personale, iar al meu era un fel de jurnal accesibil tuturor oamenilor care găseau/știau adresa blogului. „Fiind imagine. Eseuri din adolescență” conține o serie din povestirile, poveștile și filele de jurnal din acea perioadă, revizuite. Cam tot în liceu mi-am propus să public o carte până la vârsta de 25 de ani, fapt ce mi-a reușit.

Gândul.ro: Ce subiect predomină în eseurile tale?

Elena Druță: Fiind imagine cuprinde trăirile și sentimentele unui adolescent care se află la o răspântie de drumuri, așa că anxietatea, dorința de a fi înțeles și acceptat, frica față de ce aduce viitorul, dar și marile dezamăgiri și descoperiri sunt elementele în jurul cărora se construiește volumul.

Gândul.ro: Care este reacția publicului cititor la o astfel de lectură? Ce stări transmite scrierea ta?

Elena Druță: E o carte pe care un adolescent o privește ca pe o experiență similară cu a sa, o carte în care se regăsește. Publicul adult o vede ca o întoarcere într-o perioadă ce a trecut mult prea repede și de care nimeni nu reușește să se bucure suficient. Fiind imagine este o lectură melancolică, plină de pasaje care te fac să-ți amintești cu drag despre adolescență.

Gândul.ro: Mulți te cunosc și din mediul online. Ai un canal de BookTube unde împărtășești gândurile și impresiile tale despre cărți. Ce îți place să citești? Ce autori (străini și români) recomanzi celorlalți?

Elena Druță: Mereu mi-a plăcut să citesc, iar această activitate este strâns legată de viața mea. Am început prin a scrie recenzii pe blog, apoi am trecut la formatul de recenzii video, pe care le postez pe canalul meu de YouTube – Elena`s Bookshelf.  Citesc foarte variat, de la clasici la YA, de la cărți pentru copii la romane de război, de la poezie la romane psihologice. Îmi este foarte greu să recomand un singur autor, fie că este român sau străin, dar pot spune că volumul meu de suflet este Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry.

Gândul.ro: Având o vedere din ambele tabere – și cea de autor publicat, și cea de cititor – asupra pieții de carte, care sunt părțile bune, dar și cele rele, din punctul tău de vedere?

Elena Druță: Cred că promovarea este o mare problemă în ambele direcții și aici mă refer preponderent la literatura română contemporană. În calitate de cititor, deseori se întâmplă să treci cu vederea o carte într-o librărie pentru că pur și simplu nu știi nimic despre ea, iar cartea respectivă poate e una deosebită și care s-ar plia exact pe preferințele tale. În calitate de autor, dacă nu ești deja un autor consacrat, ești cam singura persoană care se ocupă de promovarea cărții și cum majoritatea scriitorilor de la noi nu trăiesc din această meserie și au un job (sau chiar mai multe) cu normă întreagă, nu e chiar ușor să îți promovezi cartea/cărțile în măsura în care ți-ai dori.

Părțile bune, în schimb, le văd la comunitățile de scriitori români contemporani ce lucrează împreună, creează conținut care să atragă publicul larg, colaborează cu diferite librării ce le comercializează cărțile. Faptul că avem atâtea librării online, unde găsești o gamă vastă de cărți pentru toate gusturile, este și el un mare plus.

Gândul.ro: Ce planuri de viitor ai? Pregătești o nouă carte? Dacă da, ce gen vei aborda?

Elena Druță: În acest moment se fac pregătirile pentru publicarea noului meu volum, o poveste Dark Fantasy, „Împărăția ultimului cerb”, care va apărea la editura Petale Scrise în viitorul apropiat.

Gândul.ro: A fost dificil să faci tranziția la genul fantasy? Ce te-a inspirat, cum a decurs procesul de scriere?

Elena Druță: „Împărăția ultimului cerb” este un roman la care lucrez de ceva timp și e un proiect pe care l-am modificat de cel puțin trei ori înainte de a fi mulțumită de rezultatul final. Tot ce înseamnă lumea din jur este o inspirație pentru mine atunci când scriu: locurile pe care le vizitez, oamenii pe care-i cunosc, cărțile pe care le citesc.

Gândul.ro: Te influențează într-un fel activitatea ca medic veterinar și întâmplările ivite în acest cadru în crearea poveștii?

Elena Druță: Deși am dat la facultatea de medicină veterinară în ideea că vreau să lucrez cu animalele, realitatea este că noi, medicii veterinari, lucrăm cu omul, cu proprietarul. Animalul nu ne poate spune ce problemă are sau ce-l doare și de când, așa că o bună comunicare cu proprietarul este cheia.

În acest context, munca mea mă ajută foarte mult să cunosc oamenii, ce îi motivează, ce așteptări au, ce își doresc, cum reacționează în anumite contexte. Acest aspect facilitează etapa de creare de personaje ce au o anumită viziune despre lume.

În romanul meu apar mai multe personaje care au legătură cu lumea animală, iar mitologia din spatele evenimentelor are și ea legătură cu flora și fauna, conținând elemente fantastice.

Gândul.ro: Crezi că este dificil să pătrunzi pe piața de carte? Cum ți se pare tot procesul de publicare al unei cărți?

Elena Druță: Dificil în sensul că nu toate editurile sunt dispuse să publice un debutant și nu toate editurile au contract cu marile librării. Procesul de publicare cu siguranță diferă de la editură la editură, dar indiferent de volum, abia când publici propria carte vezi ce se întâmplă în spatele cortinei: editări, corecturi, gândirea formatului, crearea copertei. E un proces ceva mai lung, dar e necesar pentru a aduce pe piață un produs finit care să se ridice la standardele autorului, editurii și nu în ultimul rând, a cititorului.

Gândul.ro: Ai un mesaj sau un îndemn pe care vrei să îl transmiți cititorilor?

Elena Druță: Desigur – citiți ce vă place, cât vă place. Cititul este un hobby ca oricare altul, un mod de a petrece plăcut timpul și nu o competiție.

Gândul.ro: Îți mulțumim pentru timpul acordat acestui interviu și îți dorim mult succes!

Elena Druță: Și eu vă mulțumesc, la cât mai multe interviuri interesante!