Jurnalista Floriana Jucan – director al revistei Q Magazine – vorbește despre cărți și despre plăcerea lecturii cu o patimă care iese, imediat, în evidență. Iar această patimă, în cel mai frumos înțeles al cuvântului, are o fundație solidă, reprezentată de revelațiile și trăirile pe care le-a avut de fiecare dată când a mângâiat cu ochii o carte impresionantă.
Una dintre cărțile care face parte din ”biografia sentimentală” a Florianei Jucan – dezvăluire făcut în timpul unui interviu pe care i l-a acordat Emiliei Chebac – este cea scrisă de Andreï Makine, ”Arhipelagul altei vieți”.
Floriana Jucan mărturisește că, după ce a citit această carte, pur și simplu s-a născut din nou.
”«Omul vieții» mi-a mărturisit într-o zi, după ani de tăceri, «ești singura femeie cu care aș putea să trăiesc o experiență ca cea din «Arhipelagul altei vieți». Atunci am citit cartea lui Andreï Makine, să înțeleg ce mi s-a spus. A devenit una dintre cărțile care fac parte din biografia mea sentimentală, nu numai din cea intelectuală. De atunci nu am fost doar cea care eram, ci și Elkan. M-am născut din nou, pentru un alt drum, și mi-ar plăcea să am acel sfârșit. E o lectură care te învață cum zice Makine, «diferența între a trăi și a exista», este un univers care, vorba lui Andrei Pleșu, «te face să îți pui marile întrebări ale sufletului rus»”, mai spune Floriana Jucan, vorbind despre cărți și despre puterea incomensurabilă strânse între file.
”Cărțile mi-au dat capacitatea de a înțelege când mi s-a spus «Ești, deci exist!». Ce trist ar fi fost și pentru el și pentru mine ca o astfel de mărturisire să fi rămas neînțeleasă, doar pentru că n-am fi fost cartezieni amândoi, ci doar el. Câtă frumusețe s-ar fi risipit!”
Floriana Jucan
Cei care îl iubesc pe Dumnezeu nu pot fi decât mândri fiindcă păstrează în suflete această dragoste, afirmă Floriana Jucan, declarându-se – la rândul său – mândră de o astfel de relație cu totul privilegiată.
”Dacă minoritățile (homosexualii și lesbienele) sunt «proud to be LGBT», de ce noi, cei care îl iubim pe Dumnezeu, nu am fi? M-am gândit foarte mult la asta, în ultima vreme, tocmai încurajată de voluptatea cu care transgenderii, de pildă, își afirmă orgoliul apartenenței lor la o minoritate.
Sunt la fel de mândră să afirm apartenența mea la creștinism”, spune Floriana Jucan.
Pe de altă parte, Floriana Jucan a descoperit și puterea de deveni ”vocală în a-l mărturisi pe Dumnezeu”, mărturisind că ”agresivitatea cu care ni se impun anumite minorități” a jucat un rol esențial.
Simțindu-se iubită, la rândul său, de divinitate, jurnalista își mărturisește ”cu voce tare” această iubire, fiindcă – în ultimă instanță – ”suntem ceea ce iubim”.
”Contextul ultimilor ani, agresivitatea cu care ni se impun anumite minorități, m-a făcut mai vocală în a-l mărturisi pe Dumnezeu. Este fantastic acest efect de bumerang pe care discursul politically corect îl poate genera. Aproape că le sunt recunoscătoare acestor minorități care au venit avalanșă, agresiv și ostil, peste noi.
Dincolo de mărturisirea publică, eu chiar sunt un miracol, și nu am viață, și nici cuvinte, pentru a mulțumi suficient. Nu sunt doar un om pe care Dumnezeu îl iubește, ci și unul pe care l-a ales pentru a-și arăta iubirea față de alții, ori asta este o dublă «alegere divină». Și dacă suntem ceea ce iubim, mărturisesc cu voce tare că îl iubesc pe Dumnezeu”, mai spune Floriana Jucan.
Citește și: