Lansare de carte Bookfest 2022 | De la Parteneriatul Strategic România – SUA la Tratatul de Alianță: ”Trecut, prezent și viitor”
Sâmbătă – 4 iunie 2022 – a fost lansat, la Târgul de Carte Bookfest 2022, volumul ”România – Statele Unite ale Americii – 25 de ani de Parteneriat Strategic – trecut, prezent și viitor”, scris de istoricul Alexandru Cristian.
Cartea conține un mănunchi de eseuri referitoare la istoria relațiilor româno-americane.
Apărut în vremuri tulburi, volumul se concretizează într-un un apel la păstrarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Reamintim că la data de 11 iulie 1997 a fost lansat acest Parteneriatul Strategic, din partea României contribuind decisiv președintele Emil Constantinescu, ministrul de externe Adrian Severin, dar și regretatul ambasador Mihnea Constantinescu.
Totodată, nu trebuie uitați nici românii din Statele Unite ale Americii care au contribuit la construirea unei relații speciale între România și Statele Unite ale Americii.
”SUA sunt o putere transformațională. Trecerea de la unipolarism la uni-multipolarism a reprezentat mai mulți pași, iar Statele Unite ale Americii i-au făcut în mod direct și lucid. O puterea transformațională este un stat care își adaptează instrumentele și resursele de putere la ultimele evoluții de pe scena lumii. Statele Unite sunt cea mai mare putere transformațională a lumii. Hegemonul american își redimensionează diferite sectoare pentru a intra în competiție directă cu anumiți competitori”
Alexandru Cristian
Instrumentalizarea și instituționalizarea Parteneriatului Strategic prin apariția unui Tratat de Alianță bilaterală
Cuvântul Înainte al cărții ”România – Statele Unite ale Americii – 25 de ani de Parteneriat Strategic- Trecut, prezent și viitor” a fost semnat de Simona Maria Vrăbiescu Kleckner, un om care a depus eforturi considerabile pentru apropierea celor două țări prin funcția de Președinte al Fundației Acord, dar și din postura de consilier pro bono al președintelui Emil Constantinescu.
Alexandru Cristian lansează în cartea sa o nouă idee care va fi receptată în viitor, anume instrumentalizarea și instituționalizarea Parteneriatului Strategic prin apariția unui Tratat de Alianță bilaterală între România – Statele Unite ale Americii. Rămâne de văzut dacă istoria îi va da dreptate.
Un tratat de cooperare și alianță care să formalizeze domenii de cooperare și schimb la nivel de educație, cercetare, ecologic, turism, antreprenoriat alături de excelentele relații la nivel militar-strategic dintre ambele state. Desigur, necesită mult efort și timp pentru această realizare care, în opinia mea, este posibilă și reprezintă rezultatul efortului depus de întregul aparat administrativ al țării noastre, dar și de administrația americană.
Alexandru Cristian
Citește și:
- Bookfest 2022 | Marina Almășan, lansare de carte alături de galeria Rapidului: ” ”Ceasul iubirii… Cei 16 ani ai mei alături de Victor Socaciu”
- ”Brâncoveniana” continuă, ”întru propășirea virtuților, valorilor și încrederii”
- Lansare de carte la Bookfest 2022 | Eveline Păuna – ”Muzeul Vârstelor. Istoria imaginată a unei capodopere”
- Premiile Revistei Regal Literar 2022 | S-a dat startul nominalizărilor: ”Fără inspirație, în mod real, nu poate exista nici evoluție, nici virtute, dar nici artă autentică”
- Lansare de carte | ”Războiul din Ucraina”, un autentic jurnal de război