Prima pagină » Gânduri printre cărți » Lansare de carte | Eugen Șerbănescu & Sorin Roșca Stănescu, thriller exploziv: ”Toate amantele președintelui” (VIDEO)

Lansare de carte | Eugen Șerbănescu & Sorin Roșca Stănescu, thriller exploziv: ”Toate amantele președintelui” (VIDEO)

Marți, 14 noiembrie, la Clubul Diplomaților din București a avut loc lansarea volumului ”Toate amantele președintelui”, scris de Eugen Șerbănescu și Sorin Roșca Stănescu. 

Etichetat de cei doi autori drept ”cel mai exploziv thriller de politică și sex de la Căderea Cortinei de Fier”, volumul ”Toate amantele președintelui” a fost lansat atât în limba română, cât și în limba engleză, iar la eveniment au participat oameni de cultură, politicieni, jurnaliști, oameni de afaceri.

Printre cei prezenți la lansarea volumului s-au aflat și Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României, și Ecaterina Andronescu, fost minstru al Educației, iar cartea a fost prezentată – alături de scriitorul Eugen Șerbănescu și de jurnalistul/analistul Sorin Roșca Stănescu – de publicistul și scriitorul Ion Cristoiu, jurnalistul Marius Ghilezan, cineastul Sorin Ilieșiu și Adrian Artene – directorul editorial al trustului Gândul.

O carte scrisă ca un scenariu de film

Cartea în sine este un experiment, așa cum scrie chiar Sorin Roșca Stănescu în ”Cuvântul înainte”, în sensul este scrisă, realmente, ca un scenariu de film, familiarizând cititorul cu acest stil, anticipând faptul în curând va urma o ecranizare.

De asemenea, cartea este publicată atât în limba română, cât și în engleză, ambele în același exemplar, ceea ce ne duce cu gândul ecranizarea s-ar putea face direct la o casa de producție de peste hotare. Cuprinsul volumului ”Toate amantele președintelui” este de-a dreptul senzațional și se referă la culisele politicii românești la vârf.

Cititorul se va întreba, după ce o va parcurge, cât adevăr și câtă ficțiune sunt cuprinse în cele puțin peste 200 de pagini care se citesc pe nerăsuflate, autorii purtandu-ne printre scene voluptuoase, intrigi de palat, trădări ale serviciilor secrete, manipulări ale procuraturii, toate îmbinate pe firul unei narațiuni polițiste, a unei crime cu sânge rece, o execuție la comandă, o dovadă compromițătoare.

Ion Cristoiu: ”Cel mai important lucru la acest scenariu este faptul că trebuie să devină film”

Scriitorul și publicistul Ion Cristoiu a fost tranșant, spunând că acest ”scenariu” – respectiv volumul ”Toate amantele președintelui”, trebuie să devină neapărat film, în caz contrar urmând să rămână în ceea ce maestrul a numit ”mormântul bibliotecii”.

Este vorba despre o carte care ”rezistă”, a mai spus Ion Cristoiu, iar cititorii se vor confrunta cu unele probleme care le vor stârni imaginația.

”«Toate amantele președintelui» este un scenariu în română și în engleză. Și, din această cauză, ridică cititorului câteva mari probleme. Prima este aceea de a căuta în text personajele din realitate. Este o prostie, pentru că, dacă s-ar face un film după această carte, peste 15 sau 20 de ani nici nu s-ar mai ști cine sunt personajele. Din acest punct de vedere, cartea rezistă, pentru că eu, când am citit, nu m-am gândit la cine este președintele, cine sunt amantele, cine sunt cei de la serviciile secrete.

În al doilea rând, fiecare cititor încearcă să-și imagineze ce actor ar interpreta. Cel mai important lucru la acest scenariu este faptul că trebuie să devină film. Dacă nu devine film, este o carte care se va duce în mormântul bibliotecii”, a spus maestrul Ion Cristoiu.

„Cartea se citește pe nerăsuflate. Intriga polițistă dă lecturii o tensiune extraordinară”

Publicistul și scriitorul Ion Cristoiu

Sorin Roșca Stănescu: ”Noi am deschis o cutie a Pandorei”

Jurnalistul și analistul Sorin Roșca Stănescu a transmis că – prin acest volum – autorii au deschis o adevărată cutie a Pandorei, lăsând să intre în contact cu cititorul personaje care ”seamănă cu personajele din viața reală a României”.

„Noi am deschis o cutie a Pandorei. Am dat drumul unor personaje cu o personalitate accentuată, care seamănă cu personajele din viața reală a României.

Femei frumoase, femei puternice, femei cu multă personalitate și cu multă ambiție, femei perverse, femei care știu să facă putere din sex, femei care știu să manipuleze, iar din această cutie a Pandorei ies – unul după altul -, nu numai un președinte, ci și premieri, oameni politici de primă mână, ies din această cutie a Pandorei înalți ofițeri ai serviciilor secrete, oameni de afaceri dintre cei mai importanți, ambasadori și împuterniciți ai statelor aliate.

Cred că aste este cel mai interesant lucru, bătălia teribilă care se dă în centrul puterii sau pentru putere”, a explicat Sorin Roșca Stănescu.

Eugen Șerbănescu: ”Cea mai abuzată amantă a președintelui, democrația”

Scriitorul Eugen Șerbănescu a vorbit despre ”aroganța” de a aduce în prim-plan „amantele președintelui”, menționând că, totuși, nu poate fi vorba despre ”toate amantele”.

Viața personajelor literare, a mai menționat co-autorul volumului, este „secretă”, dar volumul „Toate amantele președintelui” evidențiază, practic, o anumită ”tipologie”, concluzia fiind aceea că amanta ”cea mai abuzată” este chiar… democrația.

”Poate o să vă întrebați cum de avem această aroganță, această pretenție de a ne gândi la toate amantele președintelui, de ce folosim acest numeral colectiv. Desigur că nu e vorba de toate amantele președintelui, pentru că – pur și simplu – noi nu le-am inventat pe toate, nu le cunoaștem decât pe cele pe care le-am inventat între coperțile acestei cărți, și nici măcar pe acestea, pentru că, în momentele în care nu se află în episoadele descrise în carte, noi nu știm ce fac ele.

De altfel, există o viață secretă a tuturor personajelor literare, și autorii nu ni le arată decât în anumite momente, când duc intriga și povestea înainte.

Acestea fiind zise, am folosit acest toate pentru a marca o anumită tipologie, prin faptul că între ele se află poate cea mai abuzată, cea mai chinuită amantă a președintelui, democrația”, a spus Eugen Șerbănescu.

Adrian Artene: ”Această carte este un act de cutezanță, ne antrenează mintea”

Adrian Artene, directorul editorial al trustului Gândul, a punctat că volumul „Toate amantele președintelui” se concretizează într-o carte care nu numai că antrenează mintea, dar este și un act de cutezanță

Am credința că asistăm astăzi la pre-lansarea filmului Toate amantele președintelui și nu, de fapt, lalansarea cărții și scenariului, pentru că găsesc în sală personalități ale vieții politice, ale vieții sociale, și faptul că au răspuns prezent astăzi la această invitație mă asigură pe mine și pe cei doi autori, ne asigură de faptul că e doar un pas până la realizarea filmului.

Această carte este un act de cutezanță, vine a demasca identitatea unor amante și a vorbi despre instrumentele de șantaj și a devoala mecanismele de șantaj ale unui regim. Nu vom ști, desigur, niciodată, sau poate că vom afla cât din realitatea unui moment dat se suprapune pe ceea ce ne putem imagina noi, pentru că această carte ne antrenează mintea”, a precizat Adrian Artene.

„Lectura cărții ne periclitează, oare, existența? Citiți și veți găsi singuri răspunsul!”

Adrian Artene, directorul editorial al trustului Gândul

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele