În data de 1 Decembrie 2022, la Editura Pro Unversitaria va apărea cartea România Mare – Un ideal împlinit, scrisă de Eugen Stănescu, Alexandru Cristian și Iulia Stănescu. Cei trei autori au dorit să elaboreze o lucrare complexă și completă despre momentul epocal din 1 decembrie 1918.
Prefața volumului România Mare – Un ideal împlinit a fost scrisă de renumitul profesor Nicholas Dima, fondator și președinte al Comitetului Româno-American pentru Basarabia.
Profesorul Dima este autorul unei recente scrisori către președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în care susține dreptul istoric al țării noastre de reunificare cu Republica Moldova/Basarabia.
Cartea conține o multitudine de documente, liste de guverne, o listă completă a prim-miniștrilor României, tabele și date statistice din România Mare. Este o lucrare care se adresează istoricilor, dar și publicului larg care poate afla lucruri și amănunte foarte interesante. În carte pot fi descoperite și documentele care au stat la recunoașterea internațională a Marii Uniri.
De asemenea, în anexe se regăsesc câteva documente rare și de o mare valoare istoriografică, documente care se referă la constituirea României Mari. Trebuie să menționăm, de asemenea, și faptul că volumul România Mare – Un ideal împlinit este bogată și în ilustrații, tocmi pentru a reliefa evenimentele istorice pline de însemnătate.
Încep prin a felicita autorii – Eugen Stănescu, Alexandru Cristian și Iulia Stănescu. Aceștia abordează în noua carte un subiect dificil și delicat, dar extrem de util în procesul de auto-analiză de care avem mare nevoie pentru a ne asigura un loc propriu și onorabil în noua constelație a națiunilor europene. Așa cum scriu autorii, secolul XX a reprezentat pentru țara noastră împlinirea potențialului ei etnic și al unui ideal național: România Mare.
A urmat o perioadă de idealism și de realizări, însoțită însă de zbucium și de mari frământări. Apoi, a survenit tragedia dezmembrării și comunizării țării, urmată de confuzia ultimelor trei decenii. Unde se află țara noastră azi, în secolul 21, și cum ne putem asigura un viitor mai bun? Intelectualii și liderii de opinie din țară, între care se afla și Eugen Stănescu, Alexandru Cristian și Iulia Stănescu, mă fac să sper că reîntregirea se va realiza.
La rândul lor, conducătorii politici români trebuie să dea dovadă de curaj și integritate morală și să se ridice la înălțimea vremurilor. Să nu mai fim noi sub vremuri, așa cum scriau cronicarii. Să fim noi peste vremuri. Altfel, riscăm să ieșim din istorie”, notează profesorul Nicholas Dima în prefața acestui volum.
”Unirea din anul 1918 într-un singur stat al tuturor românilor s-a realizat prin voinţă populară, cu entuziasm într-un context istoric favorabil. Tânăra Românie «dodoloaţă» nu ar fi dăinuind însă, fără acordul marilor puteri ale vremii. Desăvârşirea unităţii naţionale a României a căpătat recunoaştere internaţională prin tratatele de pace semnate, la sfârşitul Primului Război Mondial fronturile căruia ne-am lăsat jertfa de sânge: 339.117 morţi, 299.000 grav răniţi şi 116.000 prizonieri sau dispăruţi. Tratatele de pace au recunoscut «de jure» o situaţie deja existentă. Rând pe rând, Bucovina, Transilvania şi Basarabia au fost confirmate ca părţi ale României”
Extras din volumul ”România Mare – Un ideal împlinit”
Eugen Stănescu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității București și a devenit expert în istorie, documente și memorialistică. A fost 20 de ani director general adjunct, director științific al Muzeului de Istorie Prahova. Este autor a peste 20 cărți și a unui număr de peste 300 de articole.
Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității București și Facultatea de Drept al Universității „ Titu Maiorescu ”, masterul de Securitate și Apărare al Universității Naționale de Apărare “Carol I”.
Iulia Stănescu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității București și a devenit expert în istorie, documente și memorialistică. A fost pasionată de personalități precum Martha Bibescu, Iulia Maniu, Ionel Brătianu, dar și alte personalități de marcă a țării noastre.
Citește și: