Istoricul Alin Spânu, profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității București, lansează – miercuri, 14 iunie 2023, de la ora 17:00, la Casa Titulescu – volumul ”Bătălia de la Stalingrad (1942-1943). Studii, analize și memorii românești”.
Lansarea de carte este organizată de Fundația Europeană Titulescu (FET) – Centrul de cercetare, moderator fiind prof. univ. dr. Adrian Năstase, președintele FET.
Dr. Alin Spânu va avea alături mai mulți invitați speciali care vor prezenta nu numai volumul ”Bătălia de la Stalingrad (1942-1943). Studii, analize și memorii românești”, publicat la Editura Militară, ci și o a doua carte care va fi lansată în aceeași zi, semnată de Wilhelm Adam, ”Cu Paulus la Stalingrad. Sfârșitul unei armate”.
Dr. Constantin Corneanu, președinte al Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice ”Gheorghe I. Brătianu”, menționează că volumul ”Bătălia de la Stalingrad (1942-1943). Studii, analize și memorii românești”, scris de istoricul Alin Spânu, readuce în atenție una dintre cele mai importante bătălii ale celui de-al Doilea Război Mondial, dar și una dintre cele mai mari înfrângeri suferite de armata română.
”Bătălia de la Stalingrad (1942-1943). Studii, analize și memorii românești, volumul istoricului Alin Spânu, ne readuce în memorie și în suflet una dintre cele mai importante bătălii din istoria celui de-al Doilea Război Mondial și, în același timp, una dintre marile înfrângeri militare din istoria armatei române: Bătălia Stalingradului (încheiată la 2 februarie 1943).
În evocarea acestei bătălii și a tragediei armatei române, petrecută în urmă cu opt decenii, autorul valorifică documentele de arhivă în care s-au consemnat pentru eternitate informațiile de pe câmpul de luptă, convingerile, credințele, frustrările și dezamăgirile corpului de comandă al trupelor române implicate în marea confruntare desfășurată între Don și Volga.
Volumul Bătălia de la Stalingrad (1942-1943). Studii, analize și memorii românești este incitant și provocator prin ineditul documentelor de arhivă puse la dispoziția iubitorului de istorie. Totodată, ne îndeamnă la reflecție în ceea ce privește trecutul, prezentul și viitorul unui stat de necesitate europeană, în condițiile în care atuurile noastre geopolitice și geostrategice ne-au implicat, fără voia noastră, în vâltoarea marilor jocuri și prefaceri geopolitice de la mijlocul secolului XX și ne-au fost, de cele mai multe ori, din păcate, profund potrivnice în devenirea noastră ca naţiune și în dorinţa noastră de progres și de modernitate”, notează dr. Constantin Corneanu.
Dr. Alin Spânu este autorul mai multor volume, dintre acestea putând fi amintite:
Citește și: