Mara Eremia – drumul de la Wattpad la autor publicat: „Ce mă inspiră foarte mult este dragostea, care se îmbină perfect cu drama.”

Publicat: 21 05. 2021, 14:06

Mara Eremia a studiat psihologia, dar tânăra autoare din București, ce va debuta literar în acest an, nu și-a uitat prima pasiune – scrisul. A început cu povești scurte de dragoste, până când, în urmă cu doi ani, a simțit dorința de a scrie mai mult. După o plimbare cu feribotul pe Bosfor, „tot ceea ce îmi doream era ca, în acel moment, să am un creion și o foaie ca să îmi pot așterne gândurile”, mărturisește ea.

S-a făcut remarcată pe Wattpad, unde, într-un an marcat de o pandemie, a reușit să atragă cititorii și să adune într-un timp scurt peste 300 000 de citiri la poveștile sale. Scrie cărți de dragoste și se lasă ghidată de vorbele lui Emil Cioran, care spunea că „N-ar trebui să scriem cărți decât pentru a spune în ele lucruri pe care n-am îndrăznit să le mărturisim nimănui”. Autorul preferat din categoria romanelor de dragoste, cu care ar putea să se identifice, este Elisabeth Nautghton, iar Sandra Brown și Nora Roberts i-au deschis apetitul pentru genul de povești.

Gândul.ro: Care a fost primul contact cu scrisul și ce te-a determinat să pășești în lumea scriitoricească?

Mara  Eremia: Primul meu contact cu scrisul a fost în copilărie, când îmi cream anumite scenarii, pe care voiam să le aștern pe o foaie. Totul a început în școala generală, când am vizitat pentru prima dată Castelul Peleș. Am fost fascinată de locurile magice în care am intrat, iar vocea ghidului m-a dus într-o stare de visare, în care îmi imaginam că sunt o prințesă la curtea palatului. Atunci a apărut „pofta” de scris.

Gândul.ro: Ce te inspiră și ce gen/genuri literare abordezi în scrierile tale?

Mara Eremia: Ce mă inspiră foarte mult este dragostea, care se îmbină perfect cu drama. Este genul literar pe care îl abordez în scrierile mele, dar mă las inspirată și de comediile romantice.

Gândul.ro: Ai publicat până acum pe o platformă online dedicată scriitorilor și cititorilor. De ce această metodă ca un prim pas și cum reușești să te faci remarcat, în general, printre atâtea alte nume?

Mara Eremia: Într-adevăr, atunci când am decis să postez pe o platformă online, primul gând a fost că trebuie să fiu cât mai naturală și cred că acest lucru i-a atras și pe cititori. Am ținut legătura cu oamenii care îmi citeau cărțile pentru că îi respect foarte mult și am trăit alături de ei emoții puternice, am râs, m-am supărat și la final am reușit să învăț din povețele lor.

Gândul.ro: Cu ce subiecte se întâlnesc cititorii în poveștile tale?

Mara Eremia: Subiectele pe care le abordez în poveștile mele sunt de ordin psihologic,  care fac referire la drama cotidiană, cât și despre fuga de emoții. Eu pun un accent deosebit pe a contura personalități și pe trăsăturile acestora. Așadar dragostea este pe primul plan, și emoția.

Gândul.ro: Ai planuri să ieși din online și să publici cărțile scrise? Ce schimbări sunt necesare, din punctul tău de vedere, sau pe care simți nevoia să le faci pentru ca povestea să captiveze publicul și dincolo de ecran? Care sunt surprizele pe care le pregătești pentru cei care te urmăresc?

Mara Eremia: Voi rămâne în continuare și în online, dar voi publica și poveștile mele în format tipărit. Sunt bucuroasă să îmi anunț cititorii că, din această vară, îmi vor putea găsi și cumpăra cărțile de la editura Velvet Story, echipă căreia îi sunt recunoscătoare. Procesul de editare a poveștilor este foarte important, și chiar dacă cititorii au apreciat scrierile mele pe platforma Wattpad, lucrez intens să ofer mai mult. Am surprize pregătite nu doar pentru acest an, în care debutez cu o serie de cărți de dragoste pe care mulți m-au încurajat să le public; sunt în curs de scriere a unei noi serii, deci, pentru cei ce mă urmăresc, sper să fie o veste plăcută.

Gândul.ro: Crezi că succesul unui scriitor este mai ușor de atins prin mijloacele electronice și rețelele sociale decât prin forma tipărită a poveștilor sale?

Mara Eremia: Ador mirosul unei cărți, iar în momentul în care cititorul îți ține volumul în mâinile sale, este ca și cum o parte din tine este cu el. Având în vedere pandemia, care nu a făcut altceva decât să ne țină la distanță unii de ceilalți, acum avem posibilitatea de a ne putea apropia  printr-o carte tipărită și să fim mai atenți la emoțiile pe care aceasta le oferă cititorului. Să avem totuși în vedere că trăim în era digitalizării și că ne putem face remarcați și prin mijloacele electronice.

Gândul.ro: Care este visul tău în ceea ce privește parcursul literar?

Mara Eremia: Cât mai multe ideii și cât mai multă inspirație, cam asta îmi doresc de la parcursul meu literar.

Gândul.ro: Ce carte îți ține companie zilele acestea? Ce autori străini/români recomanzi?

Mara Eremia: Am mai multe cărți care îmi țin companie zilele acestea, precum „Karma-i o zdreanță!” de Simona Tănăsescu și „Anthos” de Elena Petrea Kyrintzis. Recomand toți autorii care sunt la început de drum și nu numai, în special autorii români. Îmi plac toți pentru că sunt oameni geniali!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – online@gandul.ro , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.