Marina Almășan, îngrijorată de lansarea cărții sale despre un stat musulman
Marina Almășan se pregătește să lanseze o nouă carte, însă nu-și ascunde îngrijorarea legată de subiect. O carte despre un stat musulman, Tunisia, în condițiile în care contextul este serios ”inflamat” de conflictul dintre Israel și gruparea Hamas, se transformă într-o adevărată provocare.
99 % din populația Tunisiei este musulmană, spune Marina Almășan. În această perioadă, acțiunile de susținere a Palestinei au avut loc și în Tunisia, abundent, aflându-se pe prima pagină a ziarelor tunisiene.
Atmosfera încinsă de pe planetă s-a făcut simțită și în această țară devenită, în ultima vreme, una din preferatele turiștilor din România. A călătorit în Tunisia, în această vară, și Marina Almășan. Nu ca turist, ci ca jurnalist aflat în plin proces de documentare. Rezultatul n-a întârziat să apară: noul Jurnal de călătorie care tocmai a ieșit de sub tipar.
În mod firesc, Marina le recomandă cu căldură această țară celor amatori de locuri exotice, de istorie, de vacanțe inedite, și asta chiar dacă, acum, autoarea a devenit puțin îngrijorată de neliniștea ce a pus stăpânire pe întreaga lume arabă.
”… mi-a strecurat ceva neliniște în suflet”
Marina se pregătește, zilele acestea, de lansarea cărții ”Pe cămilă, prin Tunisia – Jurnal de călătorie”, eveniment care va avea loc la începutul lunii noiembrie. E drept, Marina simte că are motoarele “sub-turate”.
“Subiectul e tare sensibil. Ca de obicei, mi-am gândit lansarea că pe un show, în care să strecor elemente ale culturii musulmane. Am invitat soliști din această zonă geografică, am o prezentare de parfumuri arăbești, am belly-dance. Și, firește, nenumărate personalități mioritice.
Cineva m-a întrebat dacă nu mi-e teamă să fac această lansare, în aceste zile atât de inflamate. Și parcă mi-a strecurat ceva neliniște în suflet. Mizez, însă, pe înțelepciunea oamenilor, indiferent de sângele care le curge prin vine: cultura, arta, până la urmă și turismul, nu trebuie să fie influențate de politic.
Iar popoarele – oamenii simpli, cei ce luptă pentru supraviețuire și duc un trai onest – nu sunt decât niște biete victime ale istoriei. Sper, din toată inima, ca România să rămână un loc sigur, care să fie atins cât mai puțin de aripa dezastrelor mondiale”, a declarat Marina Almășan.