Marinela Lungu: „E periculos să scrii mai mult decât citești. Nicio zi fără un rând scris, dar și citit”
Autoarea Marinela Lungu s-a născută la 30 iulie 1999 în orașul Fălești (Republica Moldova), într-o familie de intelectuali. A absolvit Liceul Teoretic Ion Creangă – un adevărat templu al Cunoașterii, din orașul natal. În prezent este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității Pedagogice de Stat din Chișinău, specialitatea limba și literatura engleză și spaniolă. A publicat anterior în Revista Noi, săptămânalul Literatura și Arta, Antologia „Cea mai frumoasă zi” etc. A debutat în literatură în anul 2016 cu romanul „Singură cu mine”.
În una din scrierile sale menționează: „Un om este mai mult decât se vede, mai mult decât se cunoaște, mai mult decât pare. Omul este atât de complex, încât nu îl caracterizează numele, poziția, renumele, distincțiile, vorbele despre el sau judecata la care este supus. Un om este un univers necunoscut pentru privirile trecătorilor. Este un univers complex, plin de mistere, dureri, dezamăgiri, nereușite, căderi și regrete despre care cei din exterior nu știu. Este un univers plin de sentimente, traume, victorii, neîmpliniri, visuri, lumină și întuneric. Luptele și durerile prin care trece, singurătatea ce îl cuprinde, neliniștea care nu îi dă pace, lipsa iubirii care îl sugrumă – sunt lucruri de taină care nu se lasă văzute. Ceea ce se vede la suprafață nu reprezintă, adesea, nici jumătate din adevărul care se află în interior.“
Gândul.ro: Bună ziua, Marinela. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Marinela Lungu: Bună ziua! Despre mine e cel mai greu să vorbesc. Sunt un om simplu. Mai simplu decât ar părea și decât și-ar imagina unii. Prin urmare, nu caut perfecțiune în oameni, întrucât ea nu există și nici eu nu sunt un om perfect. Îmi plac oamenii simpli, sinceri și sufletiști. Am debutat în literatură la o vârstă fragedă, iar în prezent mă pot bucura de cititori și realizări frumoase, însă cea mai mare bucurie a mea rămâne interacțiunea cu oamenii, emoția pe care mi-o transmit și faptul că aceștia îmi citesc lucrările cu tot sufletul. Sunt un om visător. Copilăroasă și matură deopotrivă. Eu sunt ceea ce poți vedea și ceva mai mult decât atât.
Gândul.ro: Ai la activ două cărți publicate. Ce ne poți spune despre genul literar pe care îl abordezi și cui sunt destinate cărțile?
Marinela Lungu: Am două romane publicate – „Singură cu mine” și „Să nu mă lași”, prin urmare abordez genul epic, scrierea în proză fiind pasiunea mea. Obișnuiesc să scriu și poezii, dar cel mai frecvent și acestea sunt în proză. Cărțile mele nu sunt destinate unui public anumit. Ele sunt pentru suflete. De altfel, pe parcursul întâlnirilor cu cititorii, am descoperit că romanul „Să nu mă lași” a fost citit de persoane de diferite vârste: începând cu adolescenți până la cei de vârsta a doua. Pentru mine este o bucurie să aflu părerea fiecărui cititor și totodată modul în care a trăit sentimentele expuse în carte.
Gândul.ro: Cum descrii experiența ta de autor de carte?
Marinela Lungu: Nu știu dacă pot spune că am deja o experiență de autor de carte, întrucât eu sunt persoana căreia îi place să învețe, să persevereze în domeniu, să evolueze. Dar, într-adevăr, începând cu anul 2016, fac parte din această lume plină de miracole pe care eu o nume literatură. Au fost ani plini. Am avut parte de momente pline de glorie și bucurie, împlinire și satisfacție sufletească, dar asta nu înseamnă că nu au fost și momente în care m-am simțit insuficient de bună în domeniu, momente în care am fost dezamăgită, criticată, privită cu scepticism, suspiciune, întrucât mulți s-au mirat de vârsta fragedă la care am debutat, însă am încercat de fiecare dată să învăț din ceea ce mi s-a spus, să fiu mai bună, să mă perfecționez și să demonstrez că tot ceea ce vine de la mine este rodul muncii mele.
Gândul.ro: Cât de greu sau de ușor ți-a fost să construiești acțiunea cărților? Care au fost sursele cele mai importante de inspirație?
Marinela Lungu: Nu mi-e greu să construiesc acțiunea cărților. De cele mai multe ori, totul se întâmplă în mintea mea, iar eu doar transpun pe coala albă de hârtie. Simt fiecare emoție, fiecare sentiment pe care îl descriu, fiecare durere sau bucurie. În calitate de autor, mă transpun până și în pielea personajelor negative (altfel n-aș putea să le dau viață), trăiesc până și dezamăgirile și durerile personajelor, nu doar bucuriile și împlinirea acestora. Sursa mea principală de inspirație este realitatea. Atât realitatea în care trăiesc eu, cât și cea din jurul meu. Mă inspiră oamenii. Mă inspiră experiențele de viață. Mă inspiră și natura, care reprezintă încă o sursă de inspirație. De altfel, natura are un rol frumos în creația mea, pentru că împletesc sentimentele și stările sufletești cu natura.
Gândul.ro: Cine a avut rolul cel mai important în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
Marinela Lungu: Cel mai important rol în cultivarea pasiunii mele pentru lectură și carte au fost și sunt mama și bunica. Am crescut printre filele cărților, cu povești, cu poezii. Altfel spus, am crescut în lumea literaturii. Eu provin dintr-o familie de profesori. Îmi amintesc cu o emoție de nedescris diminețile în care, mergând de mânuță la școală cu mama, ea îmi recita poezii în dependență de anotimpul de afară. Mă delecta cu poeziile lui Bacovia, Blaga, Păunescu, Eminescu, Vieru și alții.
Gândul.ro: Care este cel mai puternic mesaj pe care îl transmiteți prin intermediul cuvintelor?
Marinela Lungu: Cel mai puternic mesaj pe care îl transmit prin intermediul cuvintelor este faptul că dragostea adevărată nu are un final fericit, pentru că dragostea adevărată nu are, în genere, un final.
Gândul.ro: Cât de mult reprezintă pentru tine relația cu cititorii?
Marinela Lungu: Relația cu cititorii este foarte importantă pentru mine. De altfel, am avut numeroase întâlniri cu cititorii din diferite localități ale republicii. Am fost la Cricova, Drochia, Valea Mare, Chișinău, Năvârneț, și de fiecare dată veneam cu sufletul încărcat de bucurie. Am cunoscut oameni calzi, sufletiști, am descoperit diferite puncte de vedere în ceea ce privește subiectul cărților mele, am primit, plină de încântare, emoțiile trăite de către cititori pe parcursul lecturii celor două romane, iar asta mi-a dat încredere, m-a îmbogățit spiritual, m-a inspirat și îmi alimentează dorința de a fi mai bună pentru ei – pentru cititorii care știu că mă așteaptă cu o noutate literară. Iar aceasta urmează să vină.
Totodată, un alt punct de întâlnire cu cititorii îl constituie blogul meu: singuracumine.blogspot.com, cât și pagina de Facebook Singură cu mine, unde încerc să las zilnic câte un gând, un aforism sau un text. Am o comunitate de oameni frumoși, sufletiști, culți, iar asta mă bucură nespus!
Gândul.ro: Cum e să fii autor în Republica Moldova?
Marinela Lungu: În general, nu e ușor să fii autor. Și prin urmare, nu e ușor să fii autor în Republica Moldova, întrucât pentru a-ți vedea cartea tipărită, e nevoie de mult curaj, luptă și muncă continuă. Trebuie să ai multă ambiție și susținere, pentru că s-ar putea să nu te descurci de unul singur, mai ales că domeniul literar nu dispune de multe resurse materiale, ceea ce, de asemenea, constituie un impediment. Dar, oricât de greu ar fi, eu voi continua să merg înainte și să muncesc pentru a-mi bucura sufletul, dar și pe cei care așteaptă să se delecteze cu scrierile mele.
Gândul.ro: Ce planuri noi ai în anul 2021?
Marinela Lungu: În general, nu sunt omul care își face planuri. Las totul în voia Lui Dumnezeu și știu că El va alege ce e mai bun pentru mine. Îmi doresc să mă bucur de clipa de acum, de prezent, de oamenii dragi, să iubesc din tot sufletul și să trăiesc iubirea în toată splendoarea ei, iar ceea ce ține de domeniul literar – sunt în așteptarea celui de-al treilea roman. Este scris, redactat, pregătit doar să vadă lumina tiparului, să ajungă pe masa cititorului și în sufletul lui. Sunt convinsă că, în viitorul apropiat, se va întâmpla și acest lucru.
Gândul.ro: Ce sfat ți se aplică ție cel mai bine și poate fi valabil pentru toți tinerii scriitori?
Marinela Lungu: Nu știu dacă poate fi valabil pentru toți scriitorii, dar cel mai bun sfat pe care l-am primit în acest domeniu, vine tot de la un scriitor, și anume – Aurelian Silvestru, care îmi spune așa: E periculos să scrii mai mult decât citești. Nicio zi fără un rând scris, dar și citit. Prin urmare, lectura are un rol primordial în viața unui scriitor, pentru că nu poate exista scris fără citit.
Gândul.ro: De unde îți pot cumpăra doritorii cărțile și unde îți pot urmări activitatea?
Marinela Lungu: Cititorii îmi pot urmări activitatea literară pe blog: singuracumine.blogspot.com și pe pagina de Facebook Singură cu mine, iar cei care își doresc să îmi cumpere cărțile, găsesc romanul „Singură cu mine” la comandă online pe Elibraria.eu, iar „Să nu mă lași” în toate rețelele de librării Bookstore, Librarius, ProNoi, Dacia, Făt-Frumos, Cărturești (Republica Moldova), iar în România, la comandă online pe libris.ro, emag.ro, librarie.net, dar și în format fizic pe rafturile librăriei Cărturești. De curând am fost anunțată că a ajuns și acolo, așa că cititorii îl vor găsi negreșit.
Gândul.ro: Îți mulțumim că ne-ai oferit această oportunitate de a te cunoaște. Am ajuns și la final, dar nu putem încheia fără mesajul tău către cititori.
Marinela Lungu: Dragi cititori, pentru mine e întotdeauna un prilej de bucurie de a interacționa cu voi. Citiți cât mai mult! Deschideți o carte și veți descoperi că prietenul pe care îl căutați se află la o singură pagină distanță de voi! Iubiți din tot sufletul tot ceea ce e frumos și înălțați-vă prin iubire! Nu încetați niciodată să credeți în minuni. Puneți-L pe Dumnezeu înaintea fiecărui rău și veți vedea că răul se va spulbera. Dincolo de orice iarnă se află o primăvară în așteptare!
Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – online@gandul.ro , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.