O redescoperire ESENȚIALĂ a moștenirii lui Mihai Viteazul. Importanța cărții «Brevis et Vera Descriptio Rervm» în istoriografia românească

O redescoperire ESENȚIALĂ a moștenirii lui Mihai Viteazul. Importanța cărții «Brevis et Vera Descriptio Rervm» în istoriografia românească
Publicat: 19/09/2024, 12:02

Cartea Brevis et Vera Descriptio Rervm, scrisă de Balthasar Walther și publicată în 1599, reprezintă una dintre cele mai prețioase surse primare despre domnia lui Mihai Viteazul, având o valoare deosebită în contextul istoriei românești.

Unicitatea acestei lucrări derivă din faptul că este singura cronică despre Mihai Viteazul scrisă și publicată în tmpul vieții sale, iar aceasta reflectă atât faptele sale de eroism, cât și contextul politic și militar în care domnitorul a acționat.

Unicitatea și autenticitatea lucrării

Brevis et Vera Descriptio Rervm este o sursă deosebit de valoroasă datorită autenticității sale, fiind redactată de Balthasar Walther, un martor ocular al evenimentelor.

În calitate de membru al unei solii polone conduse de Stanislav Golski, Walther a petrecut lunile iunie și iulie 1597 la curtea lui Mihai Viteazul din Târgoviște, familiarizându-se cu atmosfera și idealurile voievodului. El a avut acces direct la cronicile oficiale, inclusiv la cronica redactată de logofătul Teodosie Rudeanu, cronica Buzeștilor, care, deși pierdută în original, a servit drept model pentru lucrarea sa.

Importanța acestei cronici derivă din faptul că oferă o perspectivă contemporană asupra faptelor eroice ale lui Mihai Viteazul, prezentându-l ca un apărător al gliei străbune și al creștinătății. Spre deosebire de alte surse, Walther descrie cu o imparțialitate rar întâlnită, fără a cădea în subiectivismul care caracterizează alte cronici, cum ar fi cele redactate ulterior de boierii ostili, precum Grigore Ureche.

Contextul geopolitic și rolul propagandistic

Publicarea acestei lucrări la Görlitz, sub influența Imperiului Habsburgic, nu este o coincidență. Cartea a fost parte a unei campanii de propagandă anti-otomană susținută de curtea lui Rudolf al II-lea, evidențiind victoriile militare ale lui Mihai Viteazul ca exemple de succes împotriva expansiunii turcești.

Pentru Habsburgi, succesele voievodului român împotriva Imperiului Otoman erau dovada că o armată mică, dar bine condusă, putea înfrânge o forță superioară numeric.

Cartea descrie cu detalii impresionante evenimente majore din domnia lui Mihai, cum ar fi bătălia de la Călugăreni, care este prezentată cu un nivel ridicat de acuratețe.

De asemenea, Walther oferă o perspectivă unică asupra modului în care victoriile lui Mihai erau percepute la curțile europene, consolidându-l ca pe un erou al creștinătății.

Rolul limbii române și al cronicii lui Teodosie Rudeanu

Un element extrem de interesant este faptul că Walther menționează în cronica sa că textul original al cronicii lui Teodosie Rudeanu a fost scris în „walachico sermone” (limba română).

Acest detaliu sugerează o utilizare extinsă a limbii române în documentele oficiale, inclusiv în cronici, ceea ce consolidează ipoteza că limba română era deja folosită pe scară largă în actele domnești ale epocii.

Walther a tradus această cronică, redactată inițial în română și ulterior tradusă în polonă, în latină, adăugând propriile sale observații și relatări culese de la militarii prezenți la curtea lui Mihai.

Portretul lui Mihai Viteazul: Lider și apărător al creștinătății

Walther prezintă un portret psihologic complex al lui Mihai Viteazul, descriindu-l nu doar ca pe un lider militar de excepție, ci și ca pe un om profund religios și dedicat apărării creștinătății.

Acesta este reflectat și în epigrama pe care Walther i-o dedică lui Mihai, în care îl numește „zidul creștinătății” și îl invocă pe Iisus să-l apere în luptele sale împotriva dușmanilor. Această epigramă dezvăluie admirația profundă pe care Walther o avea pentru Mihai, evidențiind tăria de caracter și măreția spirituală a voievodului.

De asemenea, descrierea întoarcerii lui Mihai în Târgoviștea eliberată în 1595 reflectă nu doar capacitatea sa militară, ci și grija față de popor. Walther detaliază eforturile voievodului de a reface colibele distruse și de a oferi sămânță locuitorilor rămași, acțiuni care subliniază calitățile sale de lider capabil nu doar să câștige bătălii, ci și să reconstruiască țara după război.

O sursă neprețuită, dar rară

Din păcate, raritatea extremă a acestei lucrări a împiedicat o utilizare mai extinsă a ei în cercetările recente.

Brevis et Vera Descriptio Rervm nu este prezentă în bibliotecile publice din România, fiind cunoscută doar din traducerea și reproducerea realizate de Papiu Ilarian în Tezaur de monumente istorice (1862).

Această lucrare rămâne esențială pentru o înțelegere profundă a domniei lui Mihai Viteazul și a contextului său politic și militar.

Brevis et Vera Descriptio Rervm, o comoară a istoriografiei românești

Brevis et Vera Descriptio Rervm de Balthasar Walther este o comoară a istoriografiei românești, oferind o perspectivă contemporană rară și autentică asupra uneia dintre cele mai importante figuri din istoria românească.

Importanța acestei lucrări constă atât în relatarea detaliată a evenimentelor din timpul domniei lui Mihai Viteazul, cât și în valoarea sa documentară și propagandistică în contextul european al epocii.

Reevaluarea și redescoperirea acestei cronici sunt necesare pentru a oferi o imagine completă și nuanțată asupra uneia dintre cele mai fascinante perioade din istoria noastră.


Citește și:

Mihail Vincențiu Ivan dezvăluie „Puterea din spatele Puterii”. Horațiu Mălăele, despre această carte-eveniment: „Cititorii vor avea revelația unui răspuns îmbogățitor”

Delia Budeanu, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”: „Calea spre reflecție și ÎNȚELEPCIUNE, îndreptar pentru cel care caută reazem sufletesc în lectură”

”Zig-Zag printre gândurile mele”, ultima carte a lui Ion Cristoiu, un amestec unic de jurnal, proză și eseu

Horațiu Mălăele lansează „Tristețea ploilor”, o nouă carte în care talentul său STRĂLUCEȘTE cel puțin la fel de puternic ca pe scena marilor teatre

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri