O redescoperire ESENȚIALĂ a moștenirii lui Mihai Viteazul. Importanța cărții «Brevis et Vera Descriptio Rervm» în istoriografia românească

O redescoperire ESENȚIALĂ a moștenirii lui Mihai Viteazul. Importanța cărții «Brevis et Vera Descriptio Rervm» în istoriografia românească
Publicat: 19/09/2024, 12:02

Cartea Brevis et Vera Descriptio Rervm, scrisă de Balthasar Walther și publicată în 1599, reprezintă una dintre cele mai prețioase surse primare despre domnia lui Mihai Viteazul, având o valoare deosebită în contextul istoriei românești.

Unicitatea acestei lucrări derivă din faptul că este singura cronică despre Mihai Viteazul scrisă și publicată în tmpul vieții sale, iar aceasta reflectă atât faptele sale de eroism, cât și contextul politic și militar în care domnitorul a acționat.

Unicitatea și autenticitatea lucrării

Brevis et Vera Descriptio Rervm este o sursă deosebit de valoroasă datorită autenticității sale, fiind redactată de Balthasar Walther, un martor ocular al evenimentelor.

În calitate de membru al unei solii polone conduse de Stanislav Golski, Walther a petrecut lunile iunie și iulie 1597 la curtea lui Mihai Viteazul din Târgoviște, familiarizându-se cu atmosfera și idealurile voievodului. El a avut acces direct la cronicile oficiale, inclusiv la cronica redactată de logofătul Teodosie Rudeanu, cronica Buzeștilor, care, deși pierdută în original, a servit drept model pentru lucrarea sa.

Importanța acestei cronici derivă din faptul că oferă o perspectivă contemporană asupra faptelor eroice ale lui Mihai Viteazul, prezentându-l ca un apărător al gliei străbune și al creștinătății. Spre deosebire de alte surse, Walther descrie cu o imparțialitate rar întâlnită, fără a cădea în subiectivismul care caracterizează alte cronici, cum ar fi cele redactate ulterior de boierii ostili, precum Grigore Ureche.

Contextul geopolitic și rolul propagandistic

Publicarea acestei lucrări la Görlitz, sub influența Imperiului Habsburgic, nu este o coincidență. Cartea a fost parte a unei campanii de propagandă anti-otomană susținută de curtea lui Rudolf al II-lea, evidențiind victoriile militare ale lui Mihai Viteazul ca exemple de succes împotriva expansiunii turcești.

Pentru Habsburgi, succesele voievodului român împotriva Imperiului Otoman erau dovada că o armată mică, dar bine condusă, putea înfrânge o forță superioară numeric.

Cartea descrie cu detalii impresionante evenimente majore din domnia lui Mihai, cum ar fi bătălia de la Călugăreni, care este prezentată cu un nivel ridicat de acuratețe.

De asemenea, Walther oferă o perspectivă unică asupra modului în care victoriile lui Mihai erau percepute la curțile europene, consolidându-l ca pe un erou al creștinătății.

Rolul limbii române și al cronicii lui Teodosie Rudeanu

Un element extrem de interesant este faptul că Walther menționează în cronica sa că textul original al cronicii lui Teodosie Rudeanu a fost scris în „walachico sermone” (limba română).

Acest detaliu sugerează o utilizare extinsă a limbii române în documentele oficiale, inclusiv în cronici, ceea ce consolidează ipoteza că limba română era deja folosită pe scară largă în actele domnești ale epocii.

Walther a tradus această cronică, redactată inițial în română și ulterior tradusă în polonă, în latină, adăugând propriile sale observații și relatări culese de la militarii prezenți la curtea lui Mihai.

Portretul lui Mihai Viteazul: Lider și apărător al creștinătății

Walther prezintă un portret psihologic complex al lui Mihai Viteazul, descriindu-l nu doar ca pe un lider militar de excepție, ci și ca pe un om profund religios și dedicat apărării creștinătății.

Acesta este reflectat și în epigrama pe care Walther i-o dedică lui Mihai, în care îl numește „zidul creștinătății” și îl invocă pe Iisus să-l apere în luptele sale împotriva dușmanilor. Această epigramă dezvăluie admirația profundă pe care Walther o avea pentru Mihai, evidențiind tăria de caracter și măreția spirituală a voievodului.

De asemenea, descrierea întoarcerii lui Mihai în Târgoviștea eliberată în 1595 reflectă nu doar capacitatea sa militară, ci și grija față de popor. Walther detaliază eforturile voievodului de a reface colibele distruse și de a oferi sămânță locuitorilor rămași, acțiuni care subliniază calitățile sale de lider capabil nu doar să câștige bătălii, ci și să reconstruiască țara după război.

O sursă neprețuită, dar rară

Din păcate, raritatea extremă a acestei lucrări a împiedicat o utilizare mai extinsă a ei în cercetările recente.

Brevis et Vera Descriptio Rervm nu este prezentă în bibliotecile publice din România, fiind cunoscută doar din traducerea și reproducerea realizate de Papiu Ilarian în Tezaur de monumente istorice (1862).

Această lucrare rămâne esențială pentru o înțelegere profundă a domniei lui Mihai Viteazul și a contextului său politic și militar.

Brevis et Vera Descriptio Rervm, o comoară a istoriografiei românești

Brevis et Vera Descriptio Rervm de Balthasar Walther este o comoară a istoriografiei românești, oferind o perspectivă contemporană rară și autentică asupra uneia dintre cele mai importante figuri din istoria românească.

Importanța acestei lucrări constă atât în relatarea detaliată a evenimentelor din timpul domniei lui Mihai Viteazul, cât și în valoarea sa documentară și propagandistică în contextul european al epocii.

Reevaluarea și redescoperirea acestei cronici sunt necesare pentru a oferi o imagine completă și nuanțată asupra uneia dintre cele mai fascinante perioade din istoria noastră.


Citește și:

Mihail Vincențiu Ivan dezvăluie „Puterea din spatele Puterii”. Horațiu Mălăele, despre această carte-eveniment: „Cititorii vor avea revelația unui răspuns îmbogățitor”

Delia Budeanu, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”: „Calea spre reflecție și ÎNȚELEPCIUNE, îndreptar pentru cel care caută reazem sufletesc în lectură”

”Zig-Zag printre gândurile mele”, ultima carte a lui Ion Cristoiu, un amestec unic de jurnal, proză și eseu

Horațiu Mălăele lansează „Tristețea ploilor”, o nouă carte în care talentul său STRĂLUCEȘTE cel puțin la fel de puternic ca pe scena marilor teatre

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”