Prima pagină » Gânduri printre cărți » RECOMANDARE DE CARTE. „Cerberus” candidează la titlul de ”Cartea anului” în România

RECOMANDARE DE CARTE. „Cerberus” candidează la titlul de ”Cartea anului” în România

RECOMANDARE DE CARTE. „Cerberus” candidează la titlul de ”Cartea anului” în România

Marius Albert Neguț publica în luna februarie a acestui an cartea „Cerberus”, la editura Polirom. Câteva luni mai târziu, cititorii continuă să vorbească despre scrierea lui într-un mod apreciativ. Mă număr și eu printre cititorii care s-au bucurat de lectura celei mai recente cărți, „Cerberus”, și, laolaltă cu alte voci, îndrăznesc să o numesc candidată la titlul de „Cartea anului”. Recomandarea e motivată de subiectul cutremurător, ce ridică vălul tragic al realității și de scriitura cursivă, ce dă glas trăirilor.

Marius Albert Neguț ne șoptește cu teama unui părinte o poveste ce lasă loc de învățăminte atât tinerilor cât și adulților, „Cerberus” ridicându-se din personajul mitologiei grecești și legându-se veridic de întâmplări care zdrobesc cotidianul.

Incredibil de credibil, „Cerberus” este un semnal de alarmă

Acțiunea cărții este structurată pe perspective ce aduc în atenție o serie de personaje ce se încadrează în diferite tipologii umane, care prin rolul pe care îl joacă în poveste impresionează prin inocență, naivitate, răzvrătire, devotament, iubire, manipulare, violență. Intriga alertă, aidoma unui scenariu de film de acțiune, este imprevizibilă, antrenează cititorul într-o lume care provoacă gânduri dintre cele mai sumbre și rezonează într-un punct cu cele mai puternice emoții.

Albert și Mara, tată și fiică, personajele principale ale cărții, ilustrează temerile, grijile unui părinte și dorințele, iluziile unei adolescente la prima iubire. Sentimentele implicate în trasarea poveștii creează scene în care pericolul este palpabil și imaginile reflectă un adevăr brutal. Marius Albert Neguț (care s-a destăinuit AICI într-un interviu exclusiv acordat GÂNDUL.RO!) dă putere cuvintelor să te transpună într-o lume zugrăvită în toate nuanțele de negru, inspirând nesiguranța cartierelor rău famate din București și ilegalitățile ce se întind dincolo de granițe, până în Turcia, lovind în subiectul traficului de persoane cu neîndurare. La cealaltă extremă, sacrificiile făcute de un părinte disperat, pregătit să spargă ușile Iadului pentru a-și salva fiica din infernul în care a fost aruncată, impulsul de necontrolat de a-i pedepsi pe toți cei vinovați de suferința pricinuită lui și Marei îl supun pe cititor unei avalanșe de întâmplări care se întrec cu cel mai aprig coșmar.

„Viața e doar un șir de consecințe.”

„Cerberus” poartă o amprentă adâncă a posibilului, a realității din jurul nostru, autorul avansând ficțiunea la nivel de experiență traumatică. Scriitura sa nu ascunde răul, dar îl pune și în antiteză cu binele, scoțând în evidență cel mai de preț sentiment – iubirea, atât cea de părinte cât și cea care leagă suflete și salvează. Din postura adultului, cartea nu ascunde lama cu două tăișuri care este vigilența extremă, iar din postura adolescentului, provoacă mirajul dat de dragoste, viitor, independență.

Dintr-o perspectivă personală, descoperind povestea lui Marius Albert Neguț m-a făcut să cred că literatura română se construiește mai puternic și cu luare aminte pe realitate, cărțile de gen meritând să fie printre recomandări. Un roman onest, dur, profund, „Cerberus” este un thriller captivant, trepidant, impresionant, atât prin prisma subiectului ales cât și prin maniera de scriere.

Recenzie apărută pe blogul Idei la întâmplare