Recomandare de carte. Cynthia Orszag croiește o realitate lacomă în cartea sa de debut „Scrum în vânt”

Recomandare de carte. Cynthia Orszag croiește o realitate lacomă în cartea sa de debut „Scrum în vânt”
Publicat: 20/08/2020, 09:00
Actualizat: 20/08/2020, 09:01

Sub dorința, dar și plăcerea de a citi românește, cărțile ce continuă să apară pe piață, în ciuda vremurilor dificile, nu contenesc să fascineze. Autorii români demonstrează o putere a cuvântului covârșitoare și stăpânesc un farmec evident: originalitatea. Fără să ne trădăm unei tabere sau alta, țin mereu să dedic respect scriitorului și astfel orice recomandare de carte poartă cu ea o mulțumire – literară și sufletească.

Una dintre marile încercări la care este supus un iubitor de literatură este să accepte realitatea poveștii scrise ca pe un memoriu al sentimentelor și provocărilor societății actuale. Poate că uneori preferăm imaginea redată prin lentile colorate, iar fantezia este evadare, dar cedăm conștient și în fața umbrelor din cotidian. Cartea „Scrum în vânt” a autoarei Cynthia Orszag, recent publicată la Editura Velvet Story, în colecția The Ring, este un roman de ficțiune socială care ține să confirme că adevărul fiecăruia dintre noi poartă multiple măști.

Cynthia Orszag abordează subiecte pe care nu le poți trece cu vederea, întrucât ne lovim de ele mult prea des în mediile curente. Autoarea nu a ales deloc întâmplător să introducă în acțiunea cărții stările tulburătoare născute din cauza abandonului familial, discriminării rasiale, consumului de droguri. Viziunea psihologică cu care tratează aceste aspecte este nu doar credibilă, ci susținută de cunoștințe în domeniu. Povestea respiră veridicitate prin prisma imaginii unui tânăr de etnie rromă, aflat sub influența substanțelor halucinogene, care a și stat la baza creării personajului principal. Construită în ficțiune, „Scrum în vânt” este lectura care redă emoția, conflictul, drama, neașteptatul ce impresionează și convinge cititorul. Atipică, revelatoare, caustică pe alocuri, povestea te prinde în nebunia ei.

Scris într-o manieră din care răzbate frământarea interioară, strigătul de atenție, dorința de integrare, acceptare, dar în care se joacă și cartea manipulării, romanul se prezintă cu o intrigă care năucește. Darius, personajul principal, este o victimă a societății, împovărat de preconcepții, dar și vinovat, în același timp, de consecințele pe care le au alegerile făcute, în viața lui și a apropiaților lui. Gândurile lui se pierd în aburii de drog, efectele pe care le resimte organismul lui și datoriile în care se afundă nu sunt îndeajuns cât să îl distragă de la condiția pe care singur și-o induce. Tragicul întâmplărilor ce se succed într-un mod necruțător nu pare inițial să îl ghideze pe Darius spre ape mai liniștite, însă, ce face el în mod intenționat și ce nu?

„Viața lui Darius era goală. O mare parte din ea și-o irosise trăgând din țigări, introducându-și în corp substanțe toxice, plângându-și de milă, respingând oamenii care încercau să se apropie de el, hoinărind cartiere dubioase la ore nepotrivite, fraierindu-și prietenii să facă treaba murdară în locul lui și căutând întruna strategii de supraviețuire de pe o zi pe alta fără să fie nevoit să și trăiască. […]

— Ești un ratat, nu-i așa?”

„Scrum în vânt” este un amalgam de experiențe contrastante, pe care Cynthia Orszag le-a pus în evidență printr-o scriitură simplă și totuși prețioasă, matură, reușind să inspire cititorului profunzimea la care lucrează stigmatizarea, neglijența. În esența poveștii descoperim colțurile de lume pe care vrem să le evităm, dar suntem nevoiți să le străbatem, unde cei mai puternici profită de cei mai slabi. Nu contează că acțiunea este plasată în vestul țării, tiparul este același peste tot, se schimbă doar personajele. Familii dezbinate sau adoptive, prietenii adevărate sau din interes, iubiri sincere sau neîmpărtășite, realitate sau teatru – toate cad în balanța vieții lui Darius, mai brutal sau mai deliberat. Dincolo de prim-planul pe care îl joacă Darius, și celelalte personaje sunt caractere cu un impact la fel de notabil.

„Vlad era singurul care doar oferea fără să ceară nimic în schimb. Asta voia el. Carla îi stătea pe aproape și-i furniza un anumit confort și sentiment de siguranță, dar avea pretenții uriașe. Relație stabilă, mai nou începuse să vorbească de mutatul împreună, de copii! Mara, la rândul ei, voia atenție, complimente, implicare. Darius nu știa să ofere. El se pricepea doar să primească.”

Cea mai recentă apariție editorială Velvet Story captivează nu doar prin cadrul angoasant produs de relațiile dintre personaje și pericolul la care se expun protagoniștii consumând droguri, ci și prin elementele care apelează la latura de omenie a fiecăruia. Cynthia Orszag nu încearcă să schimbe concepții – aduce în atenție și un alt punct de vedere, unul al tinerilor marginalizați, ce se învârt în cercuri vicioase, care nu vor sau nu își pot depăși condiția. Povestea lui Darius, în principal, se aprinde repede, se consumă frenetic, iar împreună cu poveștile ce merg în paralel, mocnește teribil și sfârșește ca „scrum în vânt”.

„Oare cât de mult teatru ai jucat, Darius?”

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?