Poezia trezește sensul secret al cuvintelor, iar patosul creației se dovedește a fi un liant puternic între poet și cititor. Cu un ochi în căutare de inedit, am parcurs volumul de poezie „Demoni și demiurgi”, debutul editorial al Alexandrei Medaru, ce ține să demonstreze că dincolo de un titlu sumbru se ascunde o sensibilitate și o emoție pură.
Cu un stil diferit de a scrie, versul Alexandrei Medaru supune la o stare apăsătoare, conturând un cadru sobru, agresiv și „demonic”. Simbolistica volumului se împarte între viață și moarte, un contrast ce transcende creația și supune umanul la provocări precum durerea, iubirea, soarta.
Volumul este structurat în șase părți – Conversații cu diavolul, Creație, Viață, Dragoste, Moarte, Conversații cu Dumnezeu -, un cerc închis al existenței noastre, cu urâtul și frumosul ei.
Au trecut ani
Au trecut ani de când ai plecat
Și încă lâncezești în mine
Ca un stigmat în palmele sângerânde
În loc de inimă am un cuțit
Ce taie bărbații care mă iubesc
Îi las aproape ș-apoi îi jupoi
De tot ce vor să-mi dea
Ți-am dăruit ție totul
Când mă iubeai
Și timpul stătea în loc.
Expresivă și mistică în același timp, poezia oscilează între trăiri exacerbate (Sexul nostru e extazul trecut prin simfoniile Diavolului) și lugubru (Atunci când trupurile ne vor fi putregai). Iubirea ca motiv în scrierea Alexandrei Medaru este ruptă din păcatul originar.
Demoni și demiurgi
Sărutările tale ard luna plină
Rămase din timpuri străvechi
Când discipolii mi se închinau
Cu sânge de prunci
Și le șopteam
Că într-o zi le voi da sărutul dulce al nemuririi
Minciuni pentru suflete putrezite
Rostite de cea căreia-i spuneau zeiță
…
Am văzut murind și renăscând
De miliarde de ori
Jumătate din mine
Jumătate din tine
Și iată-ne iară reîntâlniți
Într-o grădină a răului
Niște bufoni pe o scenă
Omorând iubirea cu lacrimile neputinței
Ceea ce se desprinde din cuvintele poetei nu poate decât să marcheze interes pentru arta literară curentă și să împingă cititorii și spre altfel de lecturi. Poezia redă o imagine mult mai puternică, „Demoni și demiurgi” cedând loc angoasei și durerii care se transpun profund în vers.
Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.