O poveste de dragoste care începe atipic și se continuă neașteptat, o țară înghețată de o criză sanitară și de una economică, realitatea descrisă printr-o lentilă a izolării… ”Dincolo de ferestre”, cea mai recentă carte semnată de Eveline Păuna este un roman atipic, scris în perioada stării de urgență din România.
Cu toate acestea, povestea de dragoste trăită de personajele cărții oferă atât încredere celor care cred că perioada de izolare nu le poate aduce nimic neașteptat și bun, cât și indicii prin care carantina se poate transforma în… carantihnă.
Cartea aceasta este o tele(nuvelă) de dragoste. ”Tele” – pentru că este despre distanță și „nuvelă”- pentru că, în 96 de zile, se derulează o secvență din viața a două dintre personaje. Fără a avea pretenția de a provoca apariția unei noi specii a genului epic, acest roman în miniatură, (tele)nuvela, împrumută și de la telenovelă povestea de iubire în episoade. Pentru că doar dragostea – sau… iluzia ei – poate face ca oamenii să se simtă liberi în timpul celor mai riguroase restricții internaționale.
”Dincolo de ferestre” a apărut la Editura RAO și poate fi comandată online AICI.
”Eveline Păuna confirmă din plin ceea ce promitea în urmă cu doar câțiva ani: că talentul o împinge să scrie și că își ia vocația în serios, indiferent că e vorba despre jurnalism sau despre o inedită (tele)nuvelă, pe care o veți citi pe nerăsuflate și cu deosebită plăcere”, scrie Daniela Zeca-Buzura.
”Eveline Păuna este deja, în ciuda vârstei sale tinere, un nume de referință în peisajul culturii actuale, dovedind talent și pasiune în abordarea unei largi varietăți de teme. Fie și numai un simplu exemplu din multe altele este îndeajuns de elocvent: consemnarea, în cărțile sale, a mesajelor lăsate posterității de către mari personalități ale culturii și științei din țara noastră. Mereu în pas cu lumea, în actuala carte descrie idila romantică a doi tineri în vremea pandemiei cu COVID-19”, notează și Dumitru Constantin-Dulcan.
Eveline Păuna este jurnalist, specialist în comunicare și consilier cultural. A primit Bursa JTI pentru Jurnalism (2010). Totodată, i s-a acordat Premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România – APTR pentru Talk-Show Cultural (2014). Site-ul evelinepauna.ro a fost distins de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România cu Premiul pentru Jurnalism Digital (2017).
În anul 2018 a primit certificatul din partea Guinness World Records pentru calitatea de PR specialist, acordat cu prilejul implicării în spectacolul de Centenar „Vlaicu Vodă”, proiect care a dus Teatrul EXCELSIOR în Cartea Recordurilor. În anul 2019 a fost distinsă cu Medalia de Aur de către Academia Internațională „Mihai Eminescu”, pentru contribuția adusă universului cultural.
Eveline Păuna a mai scris, până acum, „Să cultivăm recunoștința”, „Povestea unui jurnalist – Ion Marin”, „Marile Întâlniri – Nemuritorii” și „Femeia la 30 de ani”.