Prima pagină » Gânduri printre cărți » RECOMANDARE DE CARTE. ”Liberă!”, romanul năucitor al Cristinei Lincu

RECOMANDARE DE CARTE. ”Liberă!”, romanul năucitor al Cristinei Lincu

RECOMANDARE DE CARTE. ”Liberă!”, romanul năucitor al Cristinei Lincu

Crezi că poți dibui o poveste din câteva rânduri scrise pe coperta cărții? Nicidecum, iar un exemplu concret stă Liberă!, romanul Cristinei Lincu. Dragoste, dramă, traumă, într-un joc psihologic și neprevăzut cu viața, enigme și revelații, Cristina Lincu livrează o lectură care te năucește, te rupe de realitate. Pusă pe fundalul unei povești de iubire, intriga nu se lasă construită din clișee, din obișnuit, Liberă! mergând din extremă în extremă, mintea abandonându-se în iluzii, trăirile fiind ținute în suspans.

Cartea aduce la pachet o experiență tulburătoare, cu care mulți rezonăm într-un anumit punct. Personajul principal, Sara, poate fi o oglindire a cititorului, acel „eu” care a suferit de pe urma unei despărțiri, care nu se poate desprinde de trecut și se afundă în obiceiuri nesănătoase, însă Sara este amalgamul de sentimente și gânduri duse la extrem. Pentru ea, realitatea este de neacceptat, dorul îi sapă adânc în suflet, perspectiva unei noi relații este întunecată de vești sumbre, zbuciumul interior este favorabil înșelăciunii.

Autoarea se arată un fin cunoscător al psihicului, căci atât cât își face personajele să se zbată în capcanele sorții și ale propriilor fantome, tot atât îl încearcă și pe cititor în testul adevărului și în cel al găsirii raționamentului acțiunilor protagonistei. Reușind să pună în antiteză prezentul și trecutul, realul și irealul, negura sufletească și libertatea emoțională, planul narativ este complex, rulând în paralel cu transformările prin care trece Sara și un plan misterios, cu accente de thriller psihologic.

Dacă tema romanului este iubirea, atunci sentimentul este exploatat de la sinceritate, nebunie, obsesie, până la deziluzie, aparențe, manipulare. Sara, scriitoare neputincioasă, este încă pierdută în trecutul alături de Doru și oricât ar încerca, deciziile actuale nu fac decât să îi scoată în evidență slăbiciunea. Întâlnirea cu Gabriel și prospectul viitorului alături de el nu îl poate accepta, cu atât mai mult când secrete par să îi lege de o femeie fățarnică. Dar lanțurile încep să se strângă în jurul minții și inimii Sarei odată cu vestea morții lui Doru. Eliberarea nu este deloc ușoară.

Stilul de scriere înclină spre unul personal, uneori neînțeles, alteori profund, asemeni senzațiilor la care te supune un eveniment dureros. Percepția asupra întâmplărilor devine confuzie când personajul-narator găsește să își manifeste trăirile în scris, reprimându-și o latură lăuntrică în ficțiunea Lianei, un personaj al cărui rol creat ca secundar într-o carte se relevă a fi adevărata Sara care s-a redus la o poveste imaginară. În lupta cu vicisitudinile sorții, să fii Liberă este un câștig.

Cristina Lincu abordează un subiect care freamătă, supune la reflecție  și introspecție. Cartea sa se mulează pe preferințele unui cititor de cărți de dragoste, psihologice, de acțiune, bulversante sau dramatice. Are un tipar aparte, construcția păcălind așteptările, stârnind empatii. Liberă! este un roman nestatornic, dar vine cu o lecție puternică.

Carte recomandată de Gabriela – goddessreadbooks , cu susținerea autoarei – Cristina Lincu