Roxana Andreea Rusu: ,,Poveștile mele pot acționa în completarea altor strategii educative. Sunt scrise astfel încât copiilor să li se insufle valori și principii”

Publicat: 08 01. 2021, 14:00
Actualizat: 08 01. 2021, 16:14

Roxana Andreea Rusu, psihopedagog, profesor de științe sociale și fondatoarea comunității AmNăscutAcolo.ro, a lansat la finalul anului 2020, la Editura Integral, cartea cu povești și activități pentru dezvoltarea soft skills ,,Aventurile lui Leonardo”. Proiectul este un smartbook pentru copii de 4-14 ani, realizat cu sprijinul Mattca.ro și Secom, care oferă deopotrivă informații interesante atât copiilor, cât și adulților preocupați de educație.

Lansarea ,,Aventurie lui Leonardo” a fost marcată printr-un eveniment online la Târgul Radio România Gaudeamus și s-a clasat pe Locul 2 în topul general al tuturor cărților pentru adulți și copii, la categoria ,,cea mai râvnită carte”, fiind practic cel mai apreciat proiect dedicat copiilor.

Gândul.ro: Bună Roxana!  Ce conține mai exact cartea ,,Aventurile lui Leonardo”?

Roxana Andreea Rusu: ,, Aventurile lui Leonardo” conține 10 povești educative și activități pentru dezvoltarea soft-skills, dar și multe materiale informative ce pot fi accesate de părinți și profesori cu un simplu telefon mobil, scanând cu ajutorul unei aplicații gratuite, QR-urile din carte.

Gândul.ro: Despre ce este vorba în smartbook-ul ,,Aventurile lui Leonardo”?

Roxana Andreea Rusu: Copiii pot citi despre aventurile simpaticului leopard Leonardo, care pun accentul pe dezvoltarea abilităților soft (soft skills), cele care se învârt în jurul comunicării, autodisciplinei, capacității emoționale și relaționării cu ceilalți.

Gândul.ro: Cum îl poate ajuta pe copil dezvoltarea abilităților soft?

Roxana Andreea Rusu: Îmbunătățindu-i capacitatea de comunicare cu ceilalți, încrederea în sine, adaptarea la mediu, la schimbări și la condițiile cu care se confruntă, viteza de reacție, orientarea către rezolvarea problemelor, flexibilitatea, gândirea obiectivă, empatia, conștiința, chiar și bunul simț.

Gândul: Este al treilea bestseller în devenire lansat anul acesta. Ce au poveștile tale în plus față de altele?

Roxana Andreea Rusu: Fiecare carte pe care am lansat-o a avut ca punct de plecare un scop educativ. Evident, m-am inspirat din cariera didactică. Lucrând ca profesor la școala gimnazială, dar și ca învățătoare, am realizat cât de important este să oferim mult mai mult copiilor, din punct de vedere al educației. Este nevoie! Și nu de clișee sau de șabloane! De acea educație eficientă, cu un corespondent puternic în realitate, care să influențeze societatea de mâine în mod semnificativ.

Gândul: De ce cu ajutorul poveștilor?

Roxana Andreea Rusu: Pentru că poveștile, joaca și puterea exemplului sunt printre cele mai eficiente metode de a educa un copil. Iar noi, profesorii și părinții trebuie să fim conștienți de aceste resurse și să le folosim.

Gândul: Leonardo este deja un personaj, el s-a întâlnit de multe ori cu cei mici, cum ați traversat această perioadă a pandemiei?

Roxana Andreea Rusu: Greu, dar cu optimism și speranță, am reușit să rămânem aproape prin intermediul rețelelor de socializare. Chiar înainte de a începe pandemia, Leonardo a avut o întâlnire minunată cu cei mici, am colorat, am dansat și ne-am distrat împreună!

Gândul: Ce înseamnă proiectul ,,Aventurile lui Leonardo” pentru tine?

Roxana Andreea Rusu: Pe lângă satisfacția de a crea împeună cu editura INTEGRAL și echipa sa minunată condusă de domnul Costel Postolache, căreia îi mulțumesc în mod deosebit, un smartbook complex și foarte educativ, pe gustul copiilor și al părinților, am avut și alte împliniri. De a avea privilegiul unei Prefațe minunate scrise de oameni care îmi sunt mentori, sau pe care îi admir în mod deosebit. Este vorba de domnul Profesor Florian Colceag, doamna Anca Târcă, expert în educație și jurnalista Ana Iorga, realizatoarea emisiunii ,,Pe cuvânt”, la Antena 3. Redau mai jos câteva fragmente care au însemnat foarte mult pentru mine. Le mulțumesc enorm acestor personalități:

Prof.dr. Florin Colceag (antrenorul de genii): ,,Felicitări Andreea, pentru sufletul pe care-l pui și dragostea pentru copii, ce transpare în textele tale! Sper ca această carte să amintească părinților că totdeauna există o soluție, pe care natura a descoperit-o de mult și care dacă este pusă în practică, problemele se rezolvă. Este nevoie să dezvoltăm omul superior din noi, indiferent dacă suntem adulți sau copii.”

Prof. Anca Tîrcă (consultant expert în educație): Mutarea accentului pe lecția în care se lucrează diferențiat, în care a greși înseamnă a învăța, în care copiii creează, în care se acceptă opinii, se adresează întrebări şi există răspunsuri şi soluţii alternative, şi nu „căi optime unice“. Adică tipul acela de învățare în care se dezvoltă abilitățile de tip soft skills, de care vorbește și Roxana Andreea Rusu în această carte și care sunt o condiție pentru o viață de adult de succes.

Dr. Ana Iorga (prezentatoare TV și cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române): O carte care să le explice prietenos copiilor cât de importante sunt aceste valori e o idee minunată. Nu trăim singuri, iar felul în care îl preţuim şi îl valorizăm pe celălalt este esenţial. Dacă ne antrenăm copiii la acest capitol, vor fi pregătiţi să facă performanţă în orice domeniu, să nu se teamă de schimbare şi să ţină piept celor mai complicate situaţii. Poveştile sunt prilejul cel mai plăcut să înveţi, să te emoţionezi şi să ţii minte întâmplări care‑ţi vor servi cândva. Personajele senine de care te ataşezi te însoţesc încă multă vreme după ce ai închis cartea.

Gândul: În încheiere dorești să transmiți ceva părinților și cadrelor didactice?

Roxana Andreea Rusu: A fost un an foarte dificil, cu multe schimbări și sacrificii atât pentru copii cât și pentru adulți. Le mulțumesc tuturor celor care sunt preocupați în mod constant de educație! Trebuie să avem grijă de copiii noștri, din toate punctele de vedere, în orice condiții, ei sunt viitorul. Păstrăm legătura pe pagina mea Roxana Andreea Rusu – scriitor de carte pentru copii.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – online@gandul.ro , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.