Prima pagină » Gânduri printre cărți » Scriitoarea Andreea Lichi: „Sunt un om simplu, un om pasionat de cunoaștere, ce iubește să fie empatic cu cei din jur și să-i asculte”

Scriitoarea Andreea Lichi: „Sunt un om simplu, un om pasionat de cunoaștere, ce iubește să fie empatic cu cei din jur și să-i asculte”

Scriitoarea Andreea Lichi: „Sunt un om simplu, un om pasionat de cunoaștere, ce iubește să fie empatic cu cei din jur și să-i asculte”

Andreea Lichi are 20 de ani și este studentă la psihologie. Până acum șase primăveri făcea parte dintr-un ansamblu de dansuri populare. Pe atunci era un copil în pragul adolescenței ce avea planuri, idealuri și se visa în câteva luni pe scenele Parisului pentru un festival. Însă, un accident rutier i-a furat toate visurile și a făcut-o dependentă de un obiect, de un scaun cu rotile.

După ani de suferință, recuperare și operații complicate, Andreea a înțeles că medicina nu are soluții pentru cazul ei și fizic e maximul pe care a putut să îl obțină. În ciuda destinului, tânăra a ales să lupte, să vadă latura frumoasă a vieții și să facă ceva cu existența ei, să nu se limiteze doar la a consuma. Așa a devenit astăzi studentă la psihologie și model în Atipic Beauty. De asemenea, face și voluntariat în fundații unde se implică în diverse proiecte pentru a-i ajuta pe alții în nevoie. A fost chiar și coprezentatoarea unei gale de premieră a unui festival de muzică ușoară pentru copii, iar de curând a scris și publicat prima ei carte, „Suflet de porțelan”. O carte cu toată experiența prin care a trecut, ce poate fi considerată o lecție de curaj pentru noi toți.

Gândul.ro: Bună, Andreea! Îți mulțumim că, printre cursuri și alte proiecte în care ești implicată, ți-ai găsit timp pentru a sta de vorbă cu noi.

Andreea Lichi: Bun găsit tuturor! Mulțumesc și eu pentru ocazie, îmi face o deosebită plăcere să stăm de vorbă și să povestim.

Gândul.ro: Știm despre tine că ești studentă la psihologie, model la Atipic Beauty, iar de curând scriitor publicat. debutând cu cartea „Suflet de porțelan”. Ce altceva, ce nu ai spus până acum, poți dezvălui cititorilor publicației Gândul?

Andreea Lichi: Nu cred că e ceva ce nu am mai spus până acum. Lăsând la o parte latura profesională, care în cazul meu e în curs de dezvoltare, ceea ce îmi doresc eu ca cineva să rețină despre mine atunci când ne cunoaștem, e că sunt un om simplu, un om pasionat de cunoaștere, ce iubește să fie empatic cu cei din jur și să-i asculte, chiar să le aducă un zâmbet pe buze sau un strop de fericire în suflet.

Gândul.ro: Te-ai gândit vreodată că romanul tău – „Suflet de porțelan” – ar putea schimba viața celor care te citesc?

Andreea Lichi: Cumva aceasta a fost și una dintre dorințele mele atunci când am început să scriu. Îmi doresc ca cei ce au citit sau vor citi cartea, să aprecieze și să se bucure mai mult de lucrurile pe care le văd mici, dar în esență sunt tot ceea ce contează pentru a fi fericiți, cum este ridicatul din pat dimineața sau atingerea unei persoane dragi. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă că sănătatea nu ne-o garantează nimeni și că viața nu ne aparține în totalitate, însă acțiunile noastre pot face diferența.

Gândul.ro: Ce anume ai schimba, dacă ai putea, în lumea cărților, pentru a o face mai frumoasă?

Andreea Lichi: I-aș face pe oameni să citească mai mult, să includă cititul în rutină, exact ca spălatul pe dinți, și aș schimba procesul publicării unei cărți, în special costurile pe care ești nevoit să le suporți dacă vrei să îți publici gândurile. Nu știu dacă toate editurile au aceleași condiții, dar dacă ar fi să generalizez, la editura la care eu am publicat există destule costuri și condiții care îl pot face pe potențialul autor să renunțe la a-și vedea manuscrisul publicat. În străinătate lucrurile stau altfel, editurile s-ar putea inspira de acolo.

Gândul.ro: Ce te-a determina să dai viață primei tale cărți, „Suflet de porțelan”?

Andreea Lichi: Aveam nevoie să vorbesc cu mine, să-mi povestesc tot ce s-a întâmplat în ultimii 6 ani. Aveam nevoie să mă eliberez de zecile de stări și emoții pe care le-am trăit fără să îmi doresc și fără a putea să le controlez sau să le opresc.

Gândul.ro: Ce înseamnă pentru tine lectura și cum te-a ajutat ea în tot ce a însemnat viața ta de până la 20 de ani?

Andreea Lichi: Pentru mine lectura înseamnă cunoaștere, inspirație și posibilitatea de a trăi, în cazul meu, sentimente pe care probabil nu le voi trăi vreodată în realitate. Nu am un gen preferat, dar orice carte pe care am citit-o a fost un câștig, un plus în dezvoltarea mea personală.

Gândul.ro: Ne-am bucura să fim primii care află care sunt noile tale idei în materie de scris. Ce alte planuri literare ai pentru viitor?

Andreea Lichi: Cu siguranță va mai urma o carte. Nu știu exact despre ce va fi, dar zilele trecute, vorbind cu o persoană dragă sufletului meu, cu care am împărțit de nenumărate ori același salon de spital, a trezit ceva în mine, m-au inspirat vorbele pe care mi le-a spus și probabil voi pleca de la acea idee.

Gândul.ro: Și totuși, Andreea, cum împaci viața de model cu cea de scriitor?

Andreea Lichi: Atipic Beauty nu e doar un eveniment de modă în care prezentăm creațiile designerilor care s-au alăturat cauzei noastre. Scopul evenimentului este de a transmite emoție în rândul celor ce ne ascultă și ne privesc și de a-l face pe om mai conștient de o realitate de care puțini au habar – realitatea dureroasă prin care trec persoanele cu dizabilități atunci când se izbesc de ideile preconcepute ale societății și barierele venite din diferite sisteme (medical, juridic, de învățământ, etc.). Legătura dintre a fi model și autor, căci scriitor e prea mult spus pentru mine în acest moment, e dată de emoția pe care o pot transmite în ambele direcții. Interacționez cu sufletul oamenilor în ambele domenii, iar asta îmi dă șansa să transmit ceea ce eu îmi doresc și cred că e mai bun pentru sufletul omului – bucurie, respect, conștientizare și empatie.

Gândul.ro: De unde îți pot cumpăra doritorii cartea și unde îți pot urmări activitatea?

Andreea Lichi: Cartea o găsesc pe Libris, iar pe mine mă pot urmări pe contul de Facebook – Andreea Lichi și pe pagina de Facebook – Suflet de porțelan.

Gândul.ro: Noi îți mulțumim pentru minutele petrecute în compania ta. Finalul îți aparține, dragă Andreea. Câteva cuvinte pentru cititorii noștri, pentru prietenii tăi, care cu siguranță vor fi primite de către audiență cu mult drag. Îți dorim cu toții mult succes în tot ceea ce faci!

Andreea Lichi: Mulțumesc din suflet! Cititorilor le doresc curaj, inspirație și motivație în direcțiile pe care și le aleg în viață și să nu se dea bătuți indiferent de numărul eșecurilor, căci așa cum îmi place să spun, eșecurile sunt combustibilul care ne propulsează spre mari succese.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.