Prima pagină » Gânduri printre cărți » Scriitoarea Claudia Groza Lazăr: „Scrisul este o pasiune. Mă relaxează și îmi asigură evadarea în lume”

Scriitoarea Claudia Groza Lazăr: „Scrisul este o pasiune. Mă relaxează și îmi asigură evadarea în lume”

Claudia Groza Lazăr s-a născut pe 5 mai 1977, în București. A terminat Liceul Teoretic Ion Barbu din București, urmând Facultatea de Biologie, Master și apoi un doctorat pe Biodegradarea obiectelor de patrimoniu, autoarea menționând că în acest mod a citit enorm de mult despre artă: picturi, frescă, pergament. În 2009 a participat la un curs de scriere creativă. Așa a apărut prima sa poveste „Tobias elefănțelul colorat”, în 2011 la editura Aramis și care va avea o continuare. Orientativ va apărea public în 2021 cu denumirea „Ghidușiile junglei”.

Gândul.ro: Bună, Claudia! Îți mulțumim că ne primești în lumea cărților pentru copii, care este oaza ta de liniște!

Claudia Groza Lazăr: Bună ziua tuturor! Vă mulțumesc din suflet că ați dorit să vizitați tărâmul poveștilor!

Gândul.ro: Descrie pentru cei care nu te cunosc cu ce se ocupă Claudia Groza Lazăr.

Claudia Groza Lazăr: Din dragoste pentru oameni, dar mai ales pentru copii, pentru că lucrez foarte mult cu ei, atât la școală, dar și la diferite ateliere de lectură, creativitate, scriere creativă și biologie distractivă, am ales să vin în ajutorul părinților cu materiale prin care să își apropie copiii de educație, dar și al copiilor care vor învăța cu plăcere, atractiv și interdisciplinar. Așa că, pe lângă culegerile și caietele de biologie, cărțile cu povești ALTFEL (interdisciplinare, combină biologia și valori precum empatia, bunătatea, prietenia ), am creat jocul de lectură și creativitate, ghidul și kitul de scriere creativă, jurnal cu povești și lecții de viață, dar și povești culinare… apare în curând.

Gândul.ro: Poate cartea să schimbe viața copiilor, și cum pot fi aceștia direcționați spre a iubi lectura?

Claudia Groza Lazăr: Îmi place foarte citatul lui Mihai Eminescu: „Citește! Citește, iar mintea ta va deveni un laborator de idei și imagini din care vei înțelege viața.” Cartea este un instrument magic. Micuții mei, dar și elevii învață cuvinte noi, descoperim experiențe de viață, dar și idei de activități care ne plac. Putem apropia copiii de lectură prin propriul exemplu, dar și cumpărându-le cărți pe subiectele pasiunii lor. E așa important să mergem cu ei la librărie, dar și la bibliotecă. Îmi place ideea de a oferi cadouri ce constau din cărți, de zile de naștere, sărbători, poate chiar un calendar advent ce conține citate din cărți.

Gândul.ro: Care este cel mai puternic mesaj pe care îl transmiți prin intermediul cuvintelor?

Claudia Groza Lazăr: Natura ne învață să fim buni, să avem răbdare, să ajutăm și să empatizăm. Nu există o carte, o poveste fără a avea descris un mediu natural, un animal. E important să învățăm de la plante și animale! Un fluture are o metamorfoză îndelungată, deși trăiește numai 2 zile până la 11 luni. Astfel, învățăm răbdarea.

Gândul.ro: Cum reușești să îți găsești timp pentru a scrie, ținând cont că activezi ca și cadru didactic?

Claudia Groza Lazăr: Scrisul este o pasiune. Mă relaxează și îmi asigură evadarea în lume. Pot călători unde îmi doresc. Îmi place să scriu dimineața, în liniște, dar și seara. Atât de mult îmi place să scriu, încât folosesc poveștile în orele mele, dar și în realizarea atelierelor de biologie distractivă pentru copii.

Gândul.ro: Te-ai gândit să ieși din zona ta de confort literar și să încerci și ceva nou?

Claudia Groza Lazăr: Mi-ai citit gândurile! Scriu din 2009 în special pentru copii, dar am cochetat și cu povești de viață, dar și poezie. Am hotărât să schimb puțin nișa cititorilor. Simt că am nevoie de o schimbare, dar sunt dornică să ajung și la tineri, adolescenți, femei care nu mai cred în ele sau mame debusolate, care s-au sacrificat prea mult. Așa că, da. În 2021 vin cu altceva!

Gândul.ro: Din punctul tău de vedere, cum evoluează piața de carte pentru copii în România?

Claudia Groza Lazăr: Sincer, evoluează foarte bine. Eu am început să scriu în 2009. În ultimii ani, foarte multe mămici au găsit curajul de a publica poveștile pentru proprii copii. Numărul cărților pentru copii este în ascensiune!

Gândul.ro: Cu ce planuri noi te gândești să întâmpini anul 2021?

Claudia Groza Lazăr: Pregătesc o schimbare de traseu pentru 2021. În ultimele 6 luni nu am stat și am investit în mine. Îmi place să fac lucrurile profesionist. Chiar și pentru a scrie, am urmat cursuri de scriere creativă, am citit cărți pe acest subiect și recent am cumpărat un curs de scriere de la un englez. Învăț și iar învăț. Citesc, iar acest lucru îmi deschide orizonturi. Vreau să public pe Amazon și să pornesc o serie de cursuri online pentru tineri. Așa că, în vacanța de iarnă, voi crea cursuri de calitate. Până atunci mă documentez, citesc și învăț.

Gândul.ro: Îți mulțumim că ne-ai oferit această oportunitate de a te cunoaște mai bine. Am ajuns și la final, dar nu putem încheia fără mesajul tău către cititori.

Claudia Groza Lazăr: Mulțumesc pentru oportunitatea de a-mi face cunoscute gândurile. Mesajul meu pentru cititori este să creadă în ei, să își noteze pasiunile și talentele și să își urmeze visurile/dorințele. Să folosească scrisul ca terapie, dar și lectura. Eu sunt un exemplu de evoluție prin scris și lectură. Mulți oameni de succes au ajuns la acest nivel prin simplul fapt că au scris zilnic, imediat după ce s-au trezit, trei pagini cu gânduri. Nici nu realizăm ce semințe, ce idei avem în noi! Lectura este cel mai bun prieten! O carte nu este invidioasă pe tine, nu îți pune piedici! O carte îți oferă o șansă pentru a vedea lumina spre visul tău! Așadar, citiți și scrieți!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.