Prima pagină » Gânduri printre cărți » Scriitoarea Corina Cîndea: „Viața e plină de povești uimitoare, trebuie doar să privești și să asculți cu atenție”

Scriitoarea Corina Cîndea: „Viața e plină de povești uimitoare, trebuie doar să privești și să asculți cu atenție”

Scriitoarea Corina Cîndea: „Viața e plină de povești uimitoare, trebuie doar să privești și să asculți cu atenție”

Crescând într-o familie în care toată lumea avea ca pasiune cititul, lectura a devenit destul de devreme și pasiunea Corinei Cîndea. Și încă este, pentru că adoră să se piardă în lumea pe care o descoperă între coperțile unei cărți, ne mărturisește scriitoarea. „Nu mi-am imaginat însă niciodată că o să ajung să scriu”, precizează Corina Cîndea, autoarea a 12 cărți publicate.

Gândul.ro: Mulțumim, Corina, pentru timpul acordat acestui interviu. Spune-ne, te rog, pentru început, cum ți-ai descoperit pasiunea pentru scris și când ai simțit impulsul că a sosit vremea să împărtășești poveștile cu cititorii?

Corina Cîndea: Primul meu impuls de a scrie a fost în toamna anului 2014, când ideea unei povești îmi intrase în minte și, pur și simplu, nu mai voia să dispară. Așa că m-am gândit să o aștern. Am făcut-o doar pentru mine, pentru că îmi era imposibil să cred că cineva ar citi ceva scris de mine. A fost greu până am început, restul a venit de la sine și nu m-am mai putut opri. În mintea mea, fiecare carte e ca un film în care aleg și schimb actorii după bunul meu plac, pe care îl regizez așa cum îmi doresc.

Gândul.ro: Cum a fost experiența primei publicări? Cu ce carte ai debutat?

Corina Cîndea: Am debutat în 2015, cu primul volum al seriei „Triplu H”, o comedie romantică pe care am început-o mai mult ca pe o glumă și care a fost o uriașă surpriză pentru mine, pentru că nu mă așteptam să prindă atât de bine la cititori. Iar momentul în care mi-am ținut pentru prima dată cartea în mână, este de neuitat. Am fost năpădită de un amalgam întreg de sentimente: bucurie, uimire, fericire, emoție, teamă. Aceleași lucruri le simt și acum de câte ori îmi apare o nouă carte, dar nu mai sunt chiar la aceeași intensitate.

Gândul.ro: Dacă ne uităm la genul romance pe care îl abordezi, să înțelegem că și tu ești o fire romantică? Ce te inspiră să construiești poveștile?

Corina Cîndea: Citesc toate genurile de cărți (cu excepția celor motivaționale), însă le prefer pe cele cu final fericit. Cu siguranță sunt o fire romantică, dar sunt și o fire veselă, iar asta sper că se vede în ceea ce scriu. Îmi place să cred că cititorii mei zâmbesc de-a lungul lecturii, iar dacă la final rămân cu o stare de bine, atunci sunt mulțumită. Înseamnă că am reușit să le transmit ceea ce am dorit.

Inspirația mi-o găsesc oriunde în jurul meu, în lucrurile mărunte care mă înconjoară și apare când mă aștept mai puțin. Viața e plină de povești uimitoare, trebuie doar să privești și să asculți cu atenție.

Gândul.ro: Care ai spune că este punctul tău forte când vine vorba de scris? Cu ce se pot identifica cititorii în poveștile tale?

Corina Cîndea: Nu știu dacă am sau nu un punct forte. Nu mă gândesc la asta când scriu. Nu mă gândesc nici la cititori, pentru că aș intra în blocaj din cauza emoțiilor, așa că prefer să las povestea să curgă, fără să mă gândesc la altceva din afara ei. Nu știu nici dacă cititorii se pot identifica cu personajele mele fictive, dar pentru că, atât ele cât și unele situații în care le pun sunt inspirate din viața reală, bănuiesc că unele persoane se pot regăsi, mai mult sau mai puțin, în acele situații.

Gândul.ro: Cum te-a provocat scrisul de-a lungul timpului? Ce momente te-au marcat?

Corina Cîndea: De-a lungul anilor care au trecut de la prima publicare, am încercat să evoluez, să devin mai bună; să mă ridic deasupra așteptărilor pe care le au cititorii de la mine, iar asta a fost și încă este o adevărată provocare.

Momente care m-au marcat? N-aș putea spune că am fost marcată de ceva anume, însă pot spune că fiecare întâlnire cu cititorii – fie că a fost la o lansare sau la un târg de carte – a fost un moment special care m-a emoționat enorm, pentru că nu mă așteptam ca atâția oameni să mă citească și să își dorească să mă cunoască. Le prețuiesc părerile, pentru că sunt cei mai sinceri critici, și le mulțumesc pentru mesajele pe care mi le transmit, fie ele scurte sau lungi.

Gândul.ro: Ce carte te-a solicitat cel mai mult? Dar personaj?

Corina Cîndea: Scrierea unei cărți este solicitantă în sine, pentru că trebuie să intru în pielea fiecărui personaj, să încerc să-l înțeleg și să-l fac să reacționeze în mod cât mai natural în situațiile în care îl pun. Dar fiecare carte mă  solicită în mod diferit. Din punct de vedere emoțional, „Micuța balerină” a fost povestea care m-a consumat cel mai mult. Din punct de vedere al atenției, cu siguranță seria „Triplu H” , datorită numărului mare de personaje și al replicilor rapide pe care și le dau. Însă dau aceeași importanță și atenție fiecărui personaj în parte, fără să fac vreo discriminare, pentru că pe fiecare îl iubesc, indiferent dacă este bun sau rău.

Gândul.ro: Povestește-ne despre cea mai recentă carte apărută – „O fărâmă de Rai”. Cu ce îi surprinzi pe cititori?

Corina Cîndea: „O fărâmă de Rai” este o poveste despre o a doua șansă la fericire. Viața nu este mereu frumoasă și niciodată perfectă, însă nu trebuie să uităm că urmează mereu o nouă zi și că ne poate surprinde. Niciodată nu e prea târziu să-ți găsești fericirea sau să-ți îndeplinești un vis, asta vor descoperi nu doar personajele cărții, ci și cititorii.

Gândul.ro: Ai scris un număr impresionant de cărți – 12 titluri. Cât durează de regulă finalizarea unui manuscris și cum îți împarți timpul cu treburile cotidiene?

Corina Cîndea: Pentru că majoritatea timpului meu este împărțit între familie și serviciu, îmi rămâne foarte puțin pentru scris. De obicei, abia seara târziu ajung să mă așez în fața laptopului și pot scrie, însă am noroc că tastez destul de repede. Finalizarea unui manuscris depinde de cât de clară este povestea în mintea mea atunci când mă apuc de scris, de inspirația zilnică și de timpul liber pe care îl am și poate varia între o lună și șase luni.

Gândul.ro: Care este impresia ta despre piața de carte din România? Cum răspund cititorii la cărțile publicate de autorii români?

Corina Cîndea: Acum câțiva ani, credeam că în țara noastră nu se mai prea citește și mă bucur că m-am înșelat. Românii citesc și au gusturi diversificate, ceea ce este extrem de bine, dar, din păcate, autorii români contemporani nu sunt la fel de căutați ca cei străini. Poate din cauza lecturilor obligatorii din școală sau poate că au avut ghinionul să dea peste o carte cu care nu au rezonat. Mai încercați, sunt sigură că o să fiți plăcut surprinși!

Gândul.ro: Ce surprize pregătești pe viitor? Te-ai gândit să abordezi și alt gen literar sau planurile sunt deja făcute pentru o nouă carte în stilul care te reprezintă?

Corina Cîndea: Mereu am spus că voi rămâne dedicată genului romance, dar… cine știe? Poate că voi încerca și altceva, cândva.  Momentan, „jonglez” în mintea mea cu două povești. Las imaginația să zboare și notez din când în când câte o idee, mă documentez, dar abia când una dintre ele va prinde cu adevărat contur, mă voi apuca serios de scris la ea. Urmează a treisprezecea mea carte. Nu sunt superstițioasă de felul meu, dar asta mi-a dat ideea unei comedii romantice legate de ghinion. Să vedem ce va ieși!

Gândul.ro: A fost o bucurie să aflăm toate aceste lucruri despre tine. În încheiere, ce mesaj ai vrea să transmiți cititorilor?

Corina Cîndea: Le-aș sugera să continue să citească, cât mai mult și cât mai diversificat. Să-și lase imaginația să zboare, trăind zeci de vieți și aventuri alături de personajele din cărți, un loc în care orizonturile și limitele dispar în totalitate.

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.