Corina Lupu s-a născut și trăiește în Timișoara, este absolventă a Facultății de Litere, secția franceză-romană. Se descrie ca fiind o persoană obișnuită, cu calități și defecte, ca oricare alta, soție, mamă și scriitoare, „cel puțin în devenire, așa cum îmi place să cred”, completează ea. Nu este un secret faptul că este pasionată de scris, de genul romance în special, dovadă cele două romane publicate până acum, ”O iubire de Crăciun” și ”Plină de pasiune”. „Îmi permit ca alături de acestea să menționez și primul meu ”născut”, romanul ”Wandering moments”, lansat în SUA, la New York, de o editură care a luat hotărârea de a-l publica în anul 2014”, adaugă Corina Lupu.
Gândul.ro: Bună, Corina! Mulțumim pentru că ești alături de cititorii noștri și că ți-ai dorit să vorbești tuturor despre cărți, scris și debut în țara noastră.
Corina Lupu: Eu vă mulțumesc pentru amabilitate și interes, sunt onorată. Cred că, mai mult decât vorbele mele contează faptele, iar acestea sunt materializate în cele trei romane de dragoste publicate, două dintre ele în România, ”O iubire de Crăciun”, care în această lună ”împlinește ” un an, și proaspătul lansat ”Plină de pasiune”, apărut în urmă cu doar trei săptămâni.
Dacă cei care le-au citit deja au rămas cu un ”gust” plăcut în urma lecturii, dacă au simțit iubirea, speranța și încrederea în propria persoană, dacă au savurat și s-au bucurat de farmecul unic și de magia Crăciunului, revărsându-se în inimile lor, eu nu pot fi decât foarte fericită, pentru că asta-mi doream. Până la urmă, aprecierea cititorului este țelul spre care tinde fiecare scriitor în parte, cel mai prețios dar care îi poate fi oferit.
Gândul.ro: Ne bucurăm că pe piața de carte din România apar tot mai mulți autori români contemporani pe care îi putem cunoaște prin ceea ce scriu și publică. Pentru cei care nu te cunosc și nici nu au citit încă romanele publicate, cine este Corina Lupu?
Corina Lupu: Eu sunt o romantică, clar, apoi o visătoare. E adevărat, mereu am avut visuri, de multe ori mărețe, iar publicarea unei cărți, cu siguranță, a fost unul dintre ele. Gândul că o persoană ar putea fi impresionată de munca mea, ori că ar putea rămâne cu sentimente și trăiri frumoase în urma lecturii, că ar putea învăța ceva nou, ceva inedit, din scrierile mele, m-a făcut să continui, în ciuda faptului că am știut mereu că nu este deloc ușor să găsești o editură care să fie cooperantă, mai ales în cazul unui autor nou, necunoscut de publicul larg. Și totuși s-a întâmplat, probabil că am avut și puțin noroc.
Gândul.ro: Spune-ne, pe scurt, câte ceva despre ”O iubire de Crăciun” și cea mai recent lansată ”Plină de pasiune”.
Corina Lupu: ”O iubire de Crăciun” este o carte specială pentru mine, nu doar pentru că este primul meu roman publicat în România, ci pentru că este o poveste fermecătoare despre două suflete care-și caută iubirea adevărată, acel licăr de speranță și un nou început în viața lor, totul în spiritul și cu credința în farmecul unic al celei mai strălucitoare sărbători din an, Crăciunul. Noelle, o tânără încântătoare, afectată profund de eșecul profesional dar și de insatisfacția trăită în relația cu iubitul ei. Oliver, un scriitor celebru și tată singur, în urma morții adoratei sale soții, reticent la gândul că va mai trăi vreodată o dragoste profundă. Cei doi se vor întâlni și vor simți fiorii iubirii, în peisajul magic și optimist al Crăciunului, ca într-o poveste cu două stele îndepărtate ce reușesc să se atingă în bătaia vântului și în dansul fulgilor de nea.
”Plină de pasiune”este o poveste plină cu adevărat de pasiune, de neprevăzut, dar și o introspecție ce dezvoltă diferite teme. Experiențele Cassandrei, personajul principal,vor forma caracterul acesteia și o vor maturiza, transformând-o dintr-o tânără neștiutoare și naivă, într-o femeie puternică, independentă și mai ales, pasională. Acest roman este încununarea ideii că nimic nu este imposibil atunci când îți dorești ceva cu adevărat și că niciun efort sau sacrificiu nu este prea mare în drumul spre succes și împlinire.Iar atunci când Cupidon te străpunge cu săgețile-i fermecate, totul devine mai frumos, mai ușor, iar viața începe să-ți surâdă și să te surprindă în cel mai uimitor mod.
Gândul.ro: Debutul literar este un eveniment important din viața unui autor. Ce ți-ar fi plăcut să știi despre lumea cărților înainte de a debuta și care ar fi îndemnul tău pentru autorii aflați acum la început de drum?
Corina Lupu: Sfaturi pentru autorii aflați la început de drum nu prea am, pentru că eu însămi mă aflu încă în această postură. Pot doar să le spun ceea ce simt…să nu renunțe niciodată, să-și urmeze visul și pasiunea, s-o facă cu dragoste, cu dăruire și multă încredere. Acestea sunt ingredientele de bază pentru a ajunge acolo unde-și doresc. În plus, este nevoie de răbdare. Editurile primesc numeroase solicitări, de la un număr mare de autori, iar acest proces de a citi și analiza fiecare manuscris în parte este unul de durată. Evident, le urez succes și mult noroc.
Gândul.ro: După ce ai terminat de scris primul tău roman, a urmat o nouă etapă dificilă: trimiterea manuscrisului către edituri. Cum ai ales editura prin care să ajungi la sufletul cititorului român?
Corina Lupu: De fapt, de această etapă care nu mi s-a părut doar dificilă ci imposibilă, m-am lovit în 2014. Atunci am trimis mai multor edituri din țară o solicitare de a-mi fi acceptat spre analiză manuscrisul romanului ”Wandering moments”, varianta în limba romană, intitulată ”Momente de rătăcire”. Din păcate, fără rezultat, deoarece nu am primit niciodată un răspuns, iar această ignoranță m-a durut cel mai mult. Eram pregătită să accept refuzuri, eram pregătită să insist, nu eram însă pregătită să fiu ignorată.
Astfel, la îndemnul unor prieteni, am tradus romanul în limba engleză și l-am trimis câtorva edituri din SUA, una dintre ele fiind cu noroc pentru mine. M-a frapat atunci faptul că niște străini, având în fața lor un roman scris și tradus de o persoană a cărei limbă nativă nu era engleza, au avut bunăvoința de a citi cu răbdare, printre greșeli de exprimare, cel mai probabil. Acea editură a făcut toate corecturile necesare pentru a-l aduce la standardele americane și a fi ”apt” să vadă lumina tiparului. A fost într-adevăr o experiență inedită , o colaborare care mi-a întărit convingerea că totul este posibil când munca ta este una de calitate.
Nu mi-am pierdut însă speranța că acest roman pe care-l îndrăgesc foarte tare, va fi, la un moment dat, publicat și oferit cititorilor mei. Dorința de a publica în țară, în limba romană, a devenit tot mai mare pe măsură ce familia, prietenii și apropiații mă îndemnau să nu renunț în a căuta o editură care să-mi publice cărțile. De fapt, pană la urmă, n-a fost greu deloc, pentru că Bookzone mi-a deschis o ușă și a crezut în mine. Profesionalismul și amabilitatea acelui colectiv m-au convins imediat că am ajuns alături de cine trebuie pentru a-mi îndeplini visul. Le sunt recunoscătoare, le mulțumesc tuturor din suflet și sper că vom colabora mult timp de acum înainte.
Gândul.ro: Romanele de dragoste nu se demodează niciodată, sunt chiar la mare căutare de tot mai mulți cititori. Ce etapă din scrierea cărților crezi (sau ai simțit) că necesită mai mult timp din partea ta?
Corina Lupu: Când vine vorba despre scris devin tipicară, foarte atentă și meticuloasă deși, în restul timpului, sunt departe de a fi așa. Prin urmare, fiecare cuvânt, fiecare frază sau capitol, sunt ”puricate” la sânge, sunt citite și recitite, pentru a fi convinsă că mă satisface exprimarea, mesajul pe care vreau să-l transmit și sentimentele cu care îmi doresc să rămână cititorii în urma lecturii. De la descrieri ample, pe care le ador, la caracterizarea personajelor, de la dialoguri, la propria-mi viziune asupra unui moment al acțiunii, trec totul prin filtrul logicii, al rațiunii dar, în mod special, prin cel sentimental. Pe fiecare personaj în parte l-am ”simțit”, am crezut în el și în rolul lui, gândindu-mă că, doar impresionându-mă pe mine, el va putea impresiona și cititorii. Prin urmare, nu există o etapă anume care să-mi solicite mai mult sau mai puțin timp. Este un proces în care mă implic în totalitate, de la primul cuvânt și până la ultimul, în egală măsură.
Gândul.ro: Prin aceste interviuri vrem să cunoaștem autorii, să-i aducem mai aproape de cititori, dar și să îi încurajăm pe cei din jur. Crezi că dacă nu se scrie (și nici nu se publică) până la o anumită vârstă, se poate spune că nu există șansa să te afirmi în lumea cărții?
Corina Lupu: Dacă n-aș fi dovada vie că un autor trecut de cincizeci de ani are tot atâtea șanse de a fi publicat ca unul de treizeci, probabil aș crede că vârsta este un impediment. Nu este cazul, însă. Contează doar să scrii cu pasiune, să crezi în munca ta și să te străduiești s-o faci cât mai bine, cu plăcere și dăruire. Contează doar calitatea muncii tale. Eu cred că există o uriașă diferență între un autor publicat și unul afirmat. Eu, de pildă, sunt un autor publicat și, în ciuda faptului că un număr de cititori mă apreciază ca scriitor, nu pot spune că m-am afirmat. Pentru mine ”afirmat” este sinonim cu ”validat”, validat drept valoros în ochii publicului. Cei care au atins această performanță, au făcut-o în timp, confirmându-și prin fiecare nouă scriere apreciată și susținută, valoarea. Sper din suflet să mi se întâmple și mie cândva.
Gândul.ro: E luna bilanțului personal, dar și a planurilor pentru anul care vine. Sperăm că ai avut un an plin de reușite. Ce planuri literare ai pentru 2021?
Corina Lupu: Într-adevăr, din punct de vedere profesional a fost un an bun, cu multe satisfacții, asta deoarece în foarte mare măsură am reușit să termin ceea ce mi-am propus. Din păcate, a fost un an greu, umbrit de situația medicală cu care ne confruntăm toți. Sper din suflet ca anul 2021 să ne aducă liniște în suflete, să ne aducă viețile înapoi, tuturor, pentru a le continua așa cum ne dorim. Îmi doresc ca în anul ce urmează să definitivez câteva idei, deocamdată doar ”frământate”și pe care le voi lăsa să ”crească” în această lună pe care o voi dedica exclusiv familiei și pregătirilor pentru sărbătoarea sufletului meu, Crăciunul.
Gândul.ro: Îți mulțumim pentru timpul acordat, Corina. E momentul în care poți transmite un mesaj cititorilor noștri, dar și pentru toți cei care te susțin.
Corina Lupu: Eu vă mulțumesc că v-ați gândit la mine și că mi-ați dat posibilitatea de a mă apropia de cititorii mei. Pe ei toți, pe cei care îndrăgesc genul romance, vreau să-i asigur că dorința mea cea mai mare este de a celebra pentru și împreună cu ei, iubirea, să le trezesc în suflete speranța, prin lecții de viață demne de luat în seamă, prin magia fericirii.
Pentru că cea mai frumoasă sărbătoare din an se apropie cu pași repezi, le doresc tuturor să-și ”crăciunească” sufletele cu dragoste și fulgi pufoși de fericire. Le doresc sărbători pline de magie și un An Nou cu sănătate și împliniri.
Nu uitați, dragilor, să vă dedicați timp și sufletului, să vă găsiți răgaz de a savura cărțile în intimitatea căminului vostru, într-o seară geroasă de iarnă, la lumina beculețelor din brad, la fel ca în poveștile pe care cu toții le îndrăgim.
Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.