Scriitoarea Daniela Faur și „Infidela” – ideea unei mame cu o minte super activă

Publicat: 06 08. 2020, 14:00
Actualizat: 06 08. 2020, 14:37

Daniela Faur are 34 de ani, este născută și crescută în Reșița, școlită, căsătorită și stabilită în Timișoara. A cochetat de mică cu scrisul, schițând tot felul de povești de aventură pe caietele vechi și îngălbenite pe care bunica ei le găsise prin podul bătrân al casei din inima Olteniei. Nu s-a gândit însă niciodată să devină scriitoare, chiar dacă de profesie a ajuns peste ani jurnalist. S-a rupt de această meserie la scurt timp după terminarea facultății, dar se pare că scrisul a avut rădăcini puternice, trezindu-se prin 2013 cu o poveste fantastică în minte pe care a trebuit neapărat să o transcrie. În 2016 a publicat primul volum al seriei fantasy „Forțe ale Naturii”, la editura Pavcon. Patru ani mai târziu, a finalizat seria pe care o gândise de la bun început ca și trilogie.

Are o fiică de aproape 7 ani. „Dalia, floarea sufletului meu, mi-a arătat o nouă dimensiune a iubirii. Mi-a fost o adevărată inspirație pentru pasajele mamă-fiică din seria Forțe ale Naturii”, ne spune ea.

Gândul.ro: Bună ziua, Daniela și îți mulțumim pentru timpul acordat.

Daniela Faur: Bună ziua. Eu vă mulțumesc pentru că v-ați gândit și la mine. Sper să reușesc să vă conving cititorii să mai adauge un autor român pe listele lor.

Gândul.ro: Nu vreau să abordam subiectele celorlalte cărți scrise de tine până acum, ci vreau să ne oprim asupra ultimei publicate – „Infidela”, o carte 18+. De unde ideea de a scrie erotic?      

Daniela Faur: Mă vei crede dacă îți spun că nu știu? În primul rând, nici nu m-am gândit că ideea mea se va materializa într-o carte și în al doilea rând, noțiunea de erotic s-a pliat perfect pe poveste, fără să-mi fi imaginat că asta va deveni, o carte erotică. Cu toate acestea, eroticul e doar un substrat al romanului. De multe ori un titlu sau o copertă pot fi înșelătoare. „Infidela” e mai mult decât o carte cu scene erotice, are la bază o poveste frumoasă despre cunoaștere și autocunoaștere, despre explorare, despre curaj chiar – de ce nu –, curajul de a te încrede în instincte și de a-ți urma inima atunci când mintea îți cere să respecți canoanele stricte impuse indirect de societate. Cititorii mi-au spus că este și o carte cu o psihologie fină, ceea ce m-a bucurat foarte mult. Asta înseamnă că au văzut dincolo de eticheta pusă personajului.

De ce am spus la început că nu m-am gândit că va fi un roman? Editorul meu m-a tot sfătuit mereu să scriu proză scurtă pentru că este un exercițiu bun. Eu nu și nu. Și într-o zi mi-a venit în minte ideea unei femei care se trezește visând cu ochii deschiși la șeful ei. Visul acela fiind, de fapt, o fantezie erotică. M-am întrebat… cum ar fi dacă ți-ai imagina un om pe care îl vezi zilnic, într-o altă ipostază? Și, cum sunt pasionată de filmele cu super eroi, mi-a fugit mintea la Superman. Pe el, șeful despre care v-am povestit, l-am creionat drept un bărbat înalt, brunet, cu ochelari, care mi-a adus a Clark Kent. Așa că Ela, personajul feminin, s-a pomenit cu această fantezie: a șefului transformat în Superman, erou care își dorește să o cucerească .

Am scris patru pagini și m-am amuzat foarte mult. Cartea are și un umor delicios, mai ales datorită Elei. Am postat aceste pagini pe Facebook și am avut surpriza de a mi se cere mai mult. ”WoW! Ce carte e? Când apare cartea?” Cartea? Ce carte? E doar… atât. Și apoi am început să-mi spun… dar dacă poate fi mai mult de atât? Și așa am ajuns ca de la cele patru pagini, care sunt undeva la jumătatea cărții de fapt, să scriu un roman întreg.

Gândul.ro: Cum ți-ai făcut documentarea – ai citit, te-ai uitat la filme?

Daniela Faur: Sincer, nu mi-am făcut absolut nicio documentare. Citisem doar primul volum din 50 Shades of Gray din acest gen, atât. Nu că aș fi vreo pudică, aveam în bibliotecă astfel de romane, dar nu le venise rândul. Când am realizat că scenele mele fierbinți se înmulțesc, am zis că nici atât nu voi citi, să nu cumva să mă inspir, chiar și fără intenție. Practic, nu am știut proporția de erotic pe care un astfel de roman ar trebui să o aibă în raport cu povestea în sine. Am scris exact așa cum m-am gândit că mi-ar plăcea mie să citesc: nici prea mult sau foarte detaliat, că aș fi dat-o în porno, dar nici prea puțin, căci nu ar mai fi avut farmec. Îmi place mult ce a ieșit, cred că este o carte echilibrată. Până la urmă cred că și viața de cuplu este o documentare suficientă. E o sursă bună de inspirație.

Gândul.ro: Soțul tău ce părere a avut când i-ai spus că vrei să scrii o carte erotică?

Daniela Faur: Soțul meu m-a uimit mereu când a venit vorba de calea pe care am urmat-o, ca și autor. El a fost cel care m-a îndemnat să scriu încă de prin 2013. Cred că scrisesem ceva la „Infidela” când i-am spus. Nu a fost șocat deloc și nici nu și-a pus întrebări despre ideea din spatele acestei cărți. A luat-o exact așa cum este: o poveste ficțională. Țin minte că mi-a spus că e convins că va prinde bine, și a avut dreptate. Ca și fapt amuzant, singurul lui sfat a fost să pun în practică doar cu el scenele din carte.

Gândul.ro: Despre procesul scrierii la „Infidela” ce ne poți spune? Cum ți-a fost mai ușor să scrii, ziua sau noaptea? 

Daniela Faur: Am început să scriu ziua. Am scris chiar și pe mașină, pe clasicul caiet, dar procesul de transcriere s-a dovedit a fi groaznic așa că m-am limitat la scrisul pe calculator. Apoi am scris oricând am găsit puțin timp. Scriam o altă carte în paralel, care în mintea mea avea prioritate. Doar că la jumătate de an de când cochetasem cu povestea Infidelei, din care scrisesem doar vreo 10 capitole, Editura Quantum Publishers a anunțat un concurs de manuscrise exact pe acest gen: 18+. Atunci mi-am spus că este șansa mea, mai ales că îmi dorisem să intru în familia Quantum. Le adoram deja pe Georgiana Vâju și Theo Anghel așa că inițiativa lor a venit la fix!

Timpul a fost destul de scurt, așa că mi-a fost puțin cam greu să mă mobilizez. Am scris mult noaptea, până pe la ora 2, în condițiile în care mă trezeam la 6 dimineața. Am fost ca un zombi în ultima lună, dar a meritat. Am câștigat concursul și automat încrederea în minte și în această carte a crescut! A, tare bine a mers scrisul acompaniat de un pahar de vin roșu și de muzică. Pe finalul cărții, când emoțiile m-au copleșit, am ascultat multă muzică, versuri pe care le-am inserat la începutul fiecărui capitol de altfel.

Gândul.ro: O dată cu adulația vine și critica. Au existat voci care spuneau : „am citit, dar nu sunt de acord cu înșelatul” sau  „eu nu citesc asemenea prostii”. Crezi că literatura erotică este sau nu pe „placul” românilor? Și aici mă refer la reacțiile publicului tău cititor.

Daniela Faur: Înainte de a publica nu am știut ce să cred. Da, primisem tot felul de reacții pozitive, au fost voci care m-au încurajat în permanență, dar, odată ieșită pe piață, cartea erotică vine la pachet cu o etichetă. Gura lumii vorbește, e curioasă dacă povestea vorbește despre tine de fapt. M-am și amuzat, dar m-am și întristat, recunosc. E uimitor cât de deschiși la minte ne credem de cele mai multe ori, dar cum putem să rănim o persoană printr-o simplă judecată greșită.

Nu, nici eu nu sunt de acord cu înșelatul, dar el există. Putem închide ochii, putem visa la o viață roz, dar lucrurile nu stau mereu așa. Poate că nu ți s-a întâmplat ție, dar cu siguranță i s-a întâmplat unei prietene, unei cunoștințe. Infidelitatea e un fapt real și nu m-am temut să scriu despre asta. Am învățat în cursul celor 34 de ani că nu e OK să judeci, să arăți cu degetul pentru că nu știi niciodată ce se ascunde în spatele ușilor închise.

Am avut persoane care m-au întrebat de carte și mi-au spus apoi că ei „nu citesc așa ceva”. Ce pot spune? Pierderea lor! Sau persoane care, da, adoră poveștile de dragoste presărate cu scene erotice, dar nu pot închide ochii la ideea de aventură, mai ales cu un bărbat însurat, cum e în carte. Cumva, m-am simțit trasă la răspundere sau am simțit că se așteaptă ca eu să îmi justific alegerea. Ei bine, atunci când lansezi o carte erotică îți cam asumi toată avalanșa de critici care vine odată cu ea. Emoțiile pe care le trăim nu sunt ușor de gestionat, dar totul este bine atâta timp cât reușim noi, ca autori, să facem diferența între o critică ce se vrea constructivă și o răutate gratuită.

Se scrie multă literatură erotică în România, și nu știu să spun dacă e de bine sau nu. Atâta timp cât există o poveste frumoasă la bază, când se transmit mesaje și emoții, când nu se dă în grotesc, e de bine.

Gândul.ro: Crezi că, bineînțeles raportându-ne la nivelul nostru, pe piața de carte din România există șansa ca vreun titlu ce implică o scriere erotică să devină bestseller?         

Daniela Faur: Cred că termenul de bestseller este foarte relativ. Depinde mult la ce ne raportăm. La noi sunt câteva nume care vând bine și pe care le vedem mereu pe toate site-urile. Probabil că dacă unul din ei ar scrie o care 18+ ar fi automat bestseller. Cine sunt eu să mă îndoiesc de această etichetă? Și Infidela a fost aproape un an Bestseller pe o mare librărie online, dacă puneai ca și filtru Editura Quantum Publishers. Relevant sau nu, vorbim  clar la o scară foarte mică. Cred că este și o strategie să spui despre o carte că este bestseller.

Pentru mine, ca autor, mai important este ca acea carte să fie citită. Vânzările vor crește pe parcurs. Suntem atât de mulți autori români pe piață la momentul actual încât, ca cititor, e normal să fii cumva nesigur de viitoarele achiziții. Câte cărți mediocre catalogate bestseller nu am cumpărat datorită promovării în exces? Multe. E important să facem un filtru, să citim despre cărțile apărute, doar nu putem cumpăra chiar tot.

Gândul.ro: Următoarea ta carte va fi tot erotică sau  vei aborda un alt gen?

Daniela Faur: Am intrat pe piața românească de carte cu o serie fantasy, deci pentru mine genul literar nu este cel mai important. Mă trezesc cu gânduri, cu idei și de cele mai multe ori mă las ghidată de instinct. În momentul de față lucrez la o poveste care va crește tot în zona fantasy. Asta simt, asta scriu. Sunt conștientă de faptul că o carte erotică prinde mai bine la public, poate și din curiozitate și ideea de tabu. Acum vorbesc exact despre mine și cele patru cărți. Infidela a prins cel mai bine și mulți mi-au spus că stilul romanului mă prinde mai bine. Dar, cum sunt om și nu robot, nu pot scrie la comandă. Îmi este dor de o lume fantastică și asta simt să creez momentan. Am în plan însă și o continuare pentru Infidela.

Gândul.ro: Îți mulțumim pentru timpul petrecut alături de noi și îți dorim mult succes în continuare! Am să te rog, pentru cei care vor să îți cunoască poveștile, să ne lași un link sau chiar mai multe, de unde oamenii ar putea cumpăra cărțile tale și nu în ultimul rând, unde te-ar putea găsi pe tine.

Daniela Faur: Mulțumesc și eu pentru că m-ați luat la întrebări.

Am o pagină de autor, denumită simplu și la îndemână: Daniela Faur Autor

INFIDELA se găsește în primul rând pe site-ul editurii Quantum

Pentru iubitorii de fantasy, seria Forțe ale Naturii se găsește pe site-ul Editurii Pavcon

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – online@gandul.ro , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.