Scriitoarea Laura S. Götz: „Am învățat că scrierea ține de scriitor, însă după ce se predă la editură, totul ține de Marketing, Marketing, Marketing!”

Publicat: 23 11. 2020, 14:00

Laura S. Gotz s-a născut pe 14 Martie ’90 ȋn oraşul lui Bacovia. Acolo a copilărit şi a terminat liceul ‘’Vasile Alecsandri’’ la profilul Ştiinţele Naturii în 2008, urmând ca mai apoi, ȋn 2014, să absolve Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca. Dragostea a purtat-o până în Germania unde s-a căsătorit (Götz este noul nume) şi ȋn prezent lucrează ca medic rezident.

În 2007 a terminat de scris primul volum al seriei Fantasy ’’Vicontele Verenţei Pierdute’’, ȋn aceeaşi zi când J.K. Rowling a pus ultimul punct al ultimului roman din seria Harry Potter. Între timp a publicat primele trei volume ale seriei, iar momentan reeditează al patrulea manuscris.

Gândul: Bine te-am găsit, Laura! Cărțile din seria Vicontele Verenței Pierdute (VVP) se bucură de atenție din partea cititorilor. Spune-ne mai multe despre cum ai început să scrii și de unde a pornit povestea.

Laura S. Gotz: Pasiunea mea pentru scris nu a izvorât din plăcerea lecturii. Pentru că la școală ni s-a băgat literatura pe gât, nu am asociat cărțile cu ceva magic și nu m-am gândit niciodată că o să vreau să am o astfel de profesie. În clasa a VIII-a a trebuit să scriem o poveste de 5 pagini ca temă la ora de limba română. Sârguincioasă, m-am apucat să scriu fără un plan și a fost greu să mă opresc la acele 5 pagini. Ceea ce a rezultat a fost Prologul unui roman SF. Nici mie nu mi-a venit să cred ce s-a întâmplat, fusese ca și cum altcineva mi-a ghidat stiloul de scris. Acea transă a scriitorului a devenit ca un drog pentru mine, așa că am continuat imediat, și de Crăciun, în loc să învăț pentru examenele din clasa a VIII-a, am scris prima versiune a ceea ce avea să devină seria VVP.

Gândul: Mulți regăsesc în seria ta atmosfera cărților lui J.K. Rowling, dar stilul tău de scriere aduce ceva specific românesc. Ce ai folosit ca surse de inspirație și cât de greu a fost să îmbini toate elementele?

Laura S. Gotz: Fanii au foarte mare dreptate că atmosfera din VVP se aseamănă cu cea din seria Harry Potter, și eu mă bucur extraordinar de acest compliment, pentru că asta am dorit să scriu: un Harry Potter românesc! Aveam 11 ani când am început să citesc seria lui J. K. Rowling și m-a fascinat. M-am cufundat cu tot sufletul și inima în acel univers magic, așa că fix asta am dorit să realizez și în seria mea. Ce creează acea atmosferă magică? Sentimentul de a aparține unei familii, școli, culturi. Toți elevii se pot identifica cu prietenii lui Harry, pentru că merg la școală. Exact așa e și la SanteVel. Această idee, de a crea o școală sau o academie, a existat înainte de J. K. Rowling. Cât despre elementele românești din carte, asta a fost intenția mea de la început. Am vrut un Harry Potter al nostru, cu o școală ‘’ca la noi’’, cu nume de personaje și locații românești, cu o geografie și o istorie asemănătoare. Valahia Unită s-a materializat de la sine, din fascinația mea pentru România medievală.

Gândul: Ai publicat primele volume la o editură din țară, dar știu că locuiești și profesezi în domeniul medicinei în Germania. Cum ai reușit să îți ții cititorii aproape?

Laura S. Gotz: Prin Social Media ești prezent oricând și poți să interacționezi direct cu fanii, din orice locație de pe glob. Majoritatea nici nu știu că nu sunt în România, și oricum nici nu știu ce relevanță ar avea. Scriu din inimă, iar inima mea e în România.

Gândul: Continui să scrii și seria a ajuns la cel de-al patrulea volum, dar între timp au survenit câteva schimbări legate de publicarea lor. Cum vezi acum piața de carte din România luând ca punct de comparație debutul tău și apoi piața de carte străină?

Laura S. Gotz: Am învățat multe despre piața de carte din țară prin publicarea primelor două volume la o editură, printre care ce înseamnă publicarea, promovarea și distribuția de carte. Singură, nu m-aș fi descurcat de la început. Fix comparația cu situația din Vest m-a convins să renunț la editura cu care colaboram și să mă ocup personal de cărțile mele. Ceea ce m-a deranjat nu e ceva specific pieței de carte, ci întregii economii românești: mentalitatea învechită românească, un ‘’cancer’’ prezent și în editurile cele mai mari ale țării. Nu intru în detalii, pentru că nu aduce niciun beneficiu situației.

Gândul: Pe lângă cărțile de ficțiune ai în plan și alte proiecte. Povestește-ne puțin despre acestea și cui se dedică ele.

Laura S. Gotz: Primul proiect al noii mele edituri (Noua Verență) este o Antologie, în care am strâns texte de la 13 autori, majoritatea debutanți și tineri, cea mai tânără participantă având 9 ani. Am dorit să le ofer tinerilor scriitori prima experiență de publicare, să vadă cu ce se ‘’mănâncă’’ acest proces, să simtă bucuria de a ține în mâini o carte cu numele lor pe ea. Aceste proiect se va continua cu o noua ediție în 2021, dorind să fac un eveniment anual. Anul viitor sunt programate cărți medicale și de dezvoltare personală, scrise din experiența mea de medic și life-coach.

Gândul: Oferi și consultanță de scriere creativă. Ce presupune acest lucru și care este feedback-ul?

Laura S. Gotz: Un consultant literar oferă părerile sale despre un text, de la titlu până la structură și chiar copertă. Eu ofer acest serviciu în limba engleză, iar de obicei fac analiza textului de pe o pagină sau două, pentru a-i spune autorului dacă stilul este plăcut, sau nu. De asemenea, discut cu ei pe baza outline-ului (înșiruirea logică a evenimentelor) și fac recomandări, inclusiv mini-cursuri de scriere creativă. Nu mă ocup de editare completă, pentru că ia foarte mult timp. Feed-back-ul este extraordinar, nici nu pot să exprim în cuvinte cum mă simt când cineva îmi mulțumește că i-am ajutat să își scrie cartea! Nu le ofer numai consultanță teoretică, ci și multe încurajări: dacă eu am putut, poți și tu!

Gândul: Cum reușești să îți găsești timp pentru a scrie? Obișnuiești să scrii în paralel la mai multe cărți sau câte una pe rând?

Laura S. Gotz: Dacă vrei, găsești timp mereu pentru pasiunea ta! Uneori scriu o săptămână întreagă, alteori am luni de pauză, depinde ce proiecte mai am și cum mă simt. Da, scriu în paralel la mai multe cărți, pentru că sunt în stadii diferite. Una e în editare, alta în scriere, la alta am doar structura pe capitole, a patra carte constă doar în o înșiruire de idei fără o structură anume.

Gândul: Ce te-a învățat experiența cu piața de carte din  străinătate?

Laura S. Gotz: Că scrierea ține de scriitor, însă după ce se predă la editură, totul ține de Marketing, Marketing, Marketing! Degeaba scrii cea mai extraordinară carte din lume, dacă mai nimeni nu aude de ea. Munca grea începe după ce scrii ‘’sfârșit’’.

Gândul: Ce mai pregătești pentru cititorii tăi?

Laura S. Gotz: Multe cărți minunate! Îi rog pe toți să se înscrie la Newsletter-ul de pe site (www.my-vvp.com) pentru a fi la curent cu noutățile!

Gândul: Știu că ai o companie plăcută atunci când scrii. Pisicile tale sigur sunt sursă de amuzament. Ți-au stârnit și idei pe care să le introduci în vreo carte?

Laura S. Gotz: Pisicile mele sunt mereu alături când scriu și pot să vă spun că datorită lor sunt uneori neproductivă, pentru că se așază pe tastatură sau în fața calculatorului și doresc atenție cu nerușinare. Sunt geloase pe calculator! Așa că de anul viitor o să mă mut cu scrisul într-un birou separat. Deși sunt mare iubitoare de pisici, recunosc faptul că nu le-am introdus în nicio carte până acum. Nici nu țin minte să le fi amintit în VVP! Rușine să îmi fie!

Gândul: Îți mulțumim, Laura, pentru timpul acordat și îți dorim mult succes în toate planurile tale!

Laura S. Gotz:  Vă mulțumesc pentru acest interviu interesant și ne revedem în curând pe alte teme!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – online@gandul.ro , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.