Prima pagină » Gânduri printre cărți » Scriitoarea Laura Stanciu este „Detectivă de ocazie”: „Niciodată nu sunt destule povești polițiste!”

Scriitoarea Laura Stanciu este „Detectivă de ocazie”: „Niciodată nu sunt destule povești polițiste!”

Scriitoarea Laura Stanciu este „Detectivă de ocazie”: „Niciodată nu sunt destule povești polițiste!”

Laura Stanciu este o pasionată a literaturii polițiste care a debutat în 2019 cu romanul ”Detectivă de ocazie”. Veșnic îndrăgostită de frumos, oameni, umor și domeniul literar, Laura își împarte timpul între responsabilitățile cotidiene, creșterea unui copil și pasiunea pentru citit.

Gândul: Bine te-am găsit, Laura! Anul trecut ți-ai lansat cartea de debut, „Detectivă de ocazie”. Spune-ne despre ea și cum ai început să scrii?

Laura Stanciu: Bine v-am găsit și vă mulțumesc pentru acest interviu. Cartea a apărut în urma câtorva scenarii pe care le rulam în minte într-o perioadă în care doream să mă detașez de realitate și de monotonie. Scrisul a fost o pasiune constantă în viața mea, dar niciodată nu m-am luat prea în serios cu acest hobby. Până anul trecut când m-am decis să scriu și să fac tot posibilul să și public, deoarece am considerat că este timpul să văd și părerile necunoscuților despre stilul meu de a scrie și despre poveștile din capul meu.

Probabil căutam într-un fel o validare sau o concluzie dacă trebuie să continui cu acest hobby sau nu. Plus că, mi-am dorit mereu să îmi văd poveștile tipărite, să simt, să privesc, să ating cărticica mea, să mă pot mândri și bucura de această experiență. Așa că am terminat de scris povestea și am trimis-o peste tot, cu speranță și cu frică totodată. Editura Petale Scrise a fost aleasă pentru că am interacționat foarte bine cu membrii ei și m-am simțit cu adevărat ca într-o familie, implicarea lor de la cele mai mici detalii până la alte aspecte mai de anvergură, m-au făcut să am încredere în ei 100% și să simt că sunt un autor înțeles, îndrumat și apreciat al editurii.

Gândul: Despre personajul principal al cărții, Iolanda, aflăm încă din primele pagini că este „o pasionată a literaturii thriller”. Ce rol au avut propriile tale pasiuni în conturarea personajului?

Laura Stanciu: Un rol destul de mare. Cam 60% din personajul creat se bazează pe realitate, adică pe felul meu de a fi. Unele trăsături sunt exagerate tocmai pentru a da savoare cărții, altele sunt inventate pentru a diferenția, totuși, personajul de realitate. Nu am ținut însă să conturez și să explic mult prea mult personajul, deoarece mi s-ar fi părut fals după aceea. Nu cunoaștem un om într-o viață întreagă de trai lângă el, cât de mult am putea să îl cunoaștem doar din câteva pagini? Un alt aspect pe care nu am vrut să-l descriu a fost înfățișarea exactă a Iolandei (deși în carte sunt câteva detalii minore) pentru că mi-am dorit ca fiecare cititor să și-o închipuie cum își dorește și astfel să o ”simtă” mai aproape.

Gândul: Stilul tău de scriere are o notă de umor și sarcasm contagioase. Care este secretul descrierii unui moment care să stârnească zâmbete?

Laura Stanciu: Probabil că devine mai ușor dacă pur și simplu scrii după cum gândești sau vorbești și în realitate.

Gândul: Care parte ți-a plăcut cel mai mult să o scrii din aventura detectivistică a Iolandei?

Laura Stanciu: Toate părțile mi-au făcut plăcere să le aștern pe hârtie deoarece mai scoteau câte ceva la suprafață, de la o trăire la o glumă bună și tot așa.

Gândul: Ce autori te inspiră? Ce influență au avut în viața și parcursul tău literar?

Laura Stanciu: Sunt mulți, toți cu ”detaliul” lor specific, de la Donna Leon la M.C. Beaton, Rodica Ojog-Brașoveanu, Sophie Kinsella sau Daria Dontova. Toți autorii pe care i-am citit și-au lăsat cumva amprenta în felul meu de a gândi o poveste de genul acesta, dar am încercat să-mi găsesc propriul stil de scriere cu care să rezonez cel mai bine și să fie natural pentru mine.

Gândul: Care a fost cea mai mare provocare în timp ce scriai „Detectivă de ocazie”? Ai avut toată acțiunea cărții pregătită în minte sau au fost și momente care te-au surprins?

Laura Stanciu: Deoarece nu sunt genul cu planificările, recunosc că nu am avut scenariul sau scheletul cărții în minte de la început. Pur și simplu aveam o scenă în cap pe care am început să o dezvolt și pe parcurs ce scriam încercam să văd în ce direcție pot să mut povestea și să o fac intrigantă. Cea mai mare provocare a fost obligația pe care mi-am luat-o față de mine însămi de a scrie 10 pagini pe zi. Având în vedere că nu aveam mereu inspirație sau chef să fiu veselă pentru a transmite starea aceasta poveștii, a fost o provocare acest task.

Gândul: Ce îți place cel mai mult la a scrie o carte în gen polițist?

Laura Stanciu: Încă învăț cum să scriu o carte polițistă. Încă imi bat capul cu intriga și încerc să nu fac povestea prea evidentă și criminalul să fie ghicit din prima, dar nici atât de întortocheată încât să mă pierd până și eu printre posibilități și personaje. Dar acest gen literar este cel mai iubit de mine și sper că pot să ofer la rândul meu o poveste bună altor cititori. Niciodată nu sunt destule povești polițiste!

Gândul: Cartea ta este și un chick-lit, un gen foarte exploatat. Care a fost reacția cititorului, în cazul tău, și crezi că publicul este mai deschis spre astfel de lecturi?

Laura Stanciu: Am fost extrem de surprinsă, recunosc, de reacțiile pozitive ale cititorilor. Mai ales că nu aveam încredere în reacțiile pozitive ale cunoscuților sau familiei, crezând că doar mă menajează sau încurajează ”din oficiu”. Mă așteptam și la critici dure rău și încercam să-mi închipui cum aș reacționa la ele. Până acum nu au fost și sper să nu fie nici de acum încolo! Cât despre genul literar unde se încadrează, deși sunt persoane care consideră că genul chick-lit este un gen superficial și prea ușor, eu, una am descoperit o groază de povești cu care pot să rezonez și care m-au relaxat, emoționat sau făcut să râd. Până la urmă nu asta trebuie să facă o carte?

Gândul: Și ca un mic joc: dacă te-ai întâlni cu aceeași situație din carte, ai reacționa la fel ca personajul tău?

Laura Stanciu: Cu siguranță nu cred că aș avea atâta tupeu să fac ilegalități doar pentru a îmi satisface curiozitățile, dar ”niciodată să nu spui niciodată…”

Gândul: Ai în plan să scrii o nouă carte? Dacă da, pe ce gen vei merge și ce subiect?

Laura Stanciu: Am în plan să continui cu o nouă carte cu Iolanda în rolul principal, însă, cu toată presiunea editorilor și a publicului se pare că îmi găsesc greu timpul necesar scrierii și inspirației. Mi-aș dori să mai scriu și alte cărți, tot polițiste bineînțeles, dar mai ”serioase”, doar pentru a descoperi dacă pot să adopt și alt stil de scriere.

Gândul: Mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim succes!

Laura Stanciu: Și eu vă mulțumesc pentru interviu și întrebările interesante!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, acestea fiind prezentate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu.