Scriitorul Adrian Petru Stepan invitat în cadrul evenimentului Încotro cartea românească?: „Ești mult mai câștigat citind o carte”

Scriitorul Adrian Petru Stepan invitat în cadrul evenimentului Încotro cartea românească?: „Ești mult mai câștigat citind o carte”
Publicat: 10/02/2021, 14:00

La început de lună februarie, „Încotro cartea românească?”, evenimentul online de carte organizat de editura Velvet Story și susținut de Gândul.ro, a revenit în atenția publicului, cititor și nu numai, cu subiecte arzătoare, dezbătute împreună cu scriitori români, oameni de carte și spectatori. Editorul Simona Tănăsescu ne invită în fiecare zi de marți, de la ora 20:00, să participăm la întâlniri într-un cadru amical, arătând interes și susținere pentru cartea românească.

Transmis în direct pe pagina de Facebook a editurii Velvet Story, evenimentul ce l-a avut ieri invitat pe scriitorul Adrian Petru Stepan, a ridicat discuții interesante despre romanele publicate ale autorului și subiectele pe care le abordează, cât și despre direcția în care se îndreaptă piața de carte românească. În mai mult de o oră și jumătate, atât cât s-a prelungit întâlnirea, spectatorii și cititorii au contribuit cu întrebări pentru invitat, dar au stârnit și dorința altora de a descoperi cărțile lui Adrian Petru Stepan.

La întrebarea Simonei Tănăsescu, privind care dintre romanele publicate – „Fiecare zi e uimitoare”, „Crepuscul”, „Heruvim”, „Legendele șefului de gară”, „Ziua în care Dumnezeu a fost prin oraș” – îi este „mai aproape de suflet” și pe care îl recomandă celor care stau să îl descopere, autorul a ținut să precizeze că „e greu să spui care e cartea ta de suflet, când scrii mai multe cărți și în fiecare pui suflet, energie, idei, te stresezi cum să duci cât mai bine la bun sfârșit întreaga intrigă. Sincer, „Ziua în care Dumnezeu a fost prin oraș” mi se pare a fi ieșit asa cum doream. Dar și Heruvim, deși e o carte poate destul de complicată, cu prea multe intrigi – greu de urmărit; „Legendele șefului de gară” este o carte de suflet – intriga efectiv s-a scris singură.”

Autorul a vorbit cu modestie despre romanele sale, dar nu a ezitat să susțină că „dacă te gândești cu teamă la ce se poate întâmpla când faci ceva, nu mai faci nimic. Normal, te gândești să ai o anumită conduită, să nu ajungi să scrii lucruri puerile. Evident, fiecare în momentul când scrie ceva, fiind un produs care se adresează atâtor cititori cu mentalități diferite, cu concepții diferite, cu așteptări diferite, e firesc să creeze pentru unii plăcere de a citi, mulțumire, apreciere, pentru alții nemulțumire sau recenzii mai dure.”

Într-un alt ton, discuțiile au adus în atenție și lipsa implicării instituțiilor de stat în susținerea culturii, dar și cum criza iscată de pandemie s-a răsfrânt asupra industriei de carte, în timp ce alte segmente de piață au beneficiat de ajutor.

„În acea perioadă ar fi putut fi susținută cartea, puteau fi susținute e-book-urile, pentru că lumea era închisă în casă. De ce să stea să consume doar mass-media, doar știri, doar o presiune nejustificată. Până la urmă era oarecum nevrozant să stai la televizor sau pe telefon, să vezi știri sau alte noutăți pe Facebook, când putea fi ajutată și piața de carte, chiar online, poate distribuția de carte. Puteau fi cheltuiți bani și acolo. Ești mult mai câștigat citind o carte”, a comentat Adrian Petru Stepan.

Editorul Simona Tănăsescu a dirijat un interviu care a atins puncte sensibile, implicând și greutățile cu care se confruntă o editură, dar și sfaturi pentru scriitori, completând cu cele din experiența juridică a lui Adrian Petru Stepan. Concluziile evenimentului pot fi urmărite integral online pe pagina de Facebook a editurii Velvet Story, iar pentru că subiectele sunt inepuizabile, „Încotro cartea românească?” este o dezbatere continuă și își așteaptă în fiecare zi de marți răspunsurile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
Dieta Mădălinei Ghenea: ce consumă zilnic pentru a avea un trup fără celulită! Și-a dezvăluit...
Subiecte Bac 2024 - Geografie, publicate astăzi
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără...
Rețeta perfectă de castraveți murați. Puteți să îi mâncați a doua zi
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Lidia Buble, în lacrimi după ce a primit un diagnostic cumplit: ”Mi s-au tăiat picioarele...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Bursa de la Bucureşti revine pe plus
×