SOLUȚIE. În ciuda pandemiei, autorii români își pot vinde cărțile pe grupuri on-line! La sfârșitul săptămânii – un nou târg de carte în mediul virtual

Publicat: 23 06. 2020, 13:42

Raluca Pavel este autor a cinci cărți, dintre care trei sunt volume de poezie, unul este volum de specialitate (ce are la baza teza ei de doctorat), iar ultimul este un roman psihologic. Deși a publicat prin edituri, Raluca a ales și a fost nevoită, la fel ca mulți alții să se promoveze și să își vândă singură cărțile și, din punctul ei de vedere, platformele de socializare sunt unele dintre cele mai bune medii în care poate realiza acest lucru. Astfel, a creat grupul de Facebook “Cartea – Realitatea din vis” pentru a oferi, atât ei, cât și celorlalți autori români contemporani, posibilitatea de a își prezenta cărțile, într-un spațiu ce permite interacțiunea directă dintre autori și cititori.

GÂNDUL.RO: Bună, Raluca! Care este povestea grupului “Cartea – Realitatea din vis”? În ce condiții a luat naștere?

Raluca Pavel: „Cartea – Realitatea din vis” s-a născut din necesitatea existenței unui spațiu în care să îmi pot promova, fără opreliști, cărțile. După ce am publicat romanul „Cu mâinile celeilalte”, am simțit nevoia să îl promovez cât mai mult, spre deosebire de celelalte cărțile ale mele publicate anterior. Astfel, am descoperit importanța grupurilor literare de pe Facebook și am început să postez, în cadrul lor, fragmente din roman, informații despre cum poate fi achiziționat sau cronici literare. Unele grupuri m-au primit cu brațele deschise, motiv pentru care le mulțumesc, dar din câteva am fost exclusă, fără avertisment. Aparent, conținutul postat de mine era irelevant – din punctul de vedere al administratorilor de grup – pentru că unii cititori de pe acele grupuri m-au contactat pentru a îmi cumpăra cartea. Un singur administrator mi-a trimis un mesaj în privat, în care mi-a „explicat” că mai sunt și alți autori în grup, dar că nu vin să se promoveze și că, pentru acest lucru, există pagină de autor. Pentru că nu îmi place să deranjez, m-am gândit că, dacă aș crea un grup literar, nu aș mai întâmpina aceste probleme. Zis și făcut. Numai că, odată creat, mi-a fost oarecum jenă să mă promovez în propriul grup. În acel moment, l-am regândit. Mi-am spus că, așa cum eu am fost oarecum  „oprită” din a mă promova, este posibil ca și alți autori să întâmpine aceeași problemă pe anumite grupuri literare. Atunci, „Cartea – Realitatea din vis” a devenit locul în care autorii români contemporani se pot promova și în care pot interacționa, în mod direct, cu cititorii, liberi, fără restricții. Singura cerință este păstrarea unui limbaj decent și adecvat.

GÂNDUL.RO: Cât de important este un grup de lectură în mediul online? Atât pentru scriitori, cât și pentru cititori? Sau pentru debutanți, de exemplu?

Raluca Pavel: Un grup de lectură este foarte important, atât timp cât informațiile postate acolo sunt atent selectate. Un grup literar de Facebook care postează imagini cu cafele, piese de pe YouTube fără legătură cu lumea literară, nu este unul de valoare, din punctul meu de vedere. Din 2011, de când am publicat primul meu volum de poezii, am fost prezentă mai mult în mediul offline, publicând, în mod frecvent, în numeroase reviste culturale, literare. Credeam că mi-am creat un background literar, părea că numele meu este cât de cât cunoscut.

Când am publicat romanul, anul acesta, am constatat, cu stupoare, că cititorii din mediul on-line erau siguri că sunt un autor debutant. Într-un fel, eram debutantă în ale prozei, dar nimeni nu părea să știe acest lucru. Cititorii nu se apropie prea des de reviste literare. Am înțeles atunci importanța grupurilor de lectură din spațiul virtual. Știu că mediul on-line nu se limitează la Facebook, dar, până în prezent, s-a dovedit a fi mediul propice pentru promovarea și vânzarea cărților mele, pentru obținerea unei vizibilități în rândul cititorilor.

Scriitorilor – grupurile de lectură le oferă posibilitatea de a se face vizibili și de a interacționa cu cititorii. Debutanții pot profita de feedback-ul direct al cititorilor și, de ce nu, de sugestiile oferite de autorii experimentați. Cititorii pot „cunoaște” scriitorii, le pot adresa întrebări, pot face schimburi de idei, impresii despre cărți cu alți cititori. Grupurile de lectură din mediul on-line sunt un avantaj de care oricine ar trebui să profite. Scriitorii își pot cunoaște cititorii, cititorii pot oferi feedback autorilor.

Este greu să te diferențiezi de alte grupuri

GÂNDUL.RO: Am observat că, în mediul online, cu precădere pe Facebook, astfel de grupuri de lectură apar ca ciupercile după ploaie. Cu ce se deosebește grupul Ralucăi Pavel de celelalte?

Raluca Pavel: Îmi place să spun despre „Cartea – Realitatea din vis” că nu este doar grupul meu, ci grupul autorilor români contemporani și, deopotrivă, al cititorilor.

Din punctul meu de vedere, grupul se deosebește printr-o organizare bine pusă la punct, prin selectivitate, constanță și consecvență, prin activități zilnice – atât pentru autori, cât și pentru cititori, dar și pentru cei care își doresc să urmeze acest drum al creației. Sigur, este greu să te diferențiezi de alte grupuri, mai ales că ideile se plimbă dintr-un loc într-altul, iar fiecare și le asumă ca fiind proprii și originale.

Când vorbesc despre organizare, mă refer la faptul că, în spatele grupului meu, există o echipă dedicată, formată din 6 doamne care au aceeași pasiune: dragostea pentru literatură. Fiecare are rolul ei, bine determinat, în cadrul grupului: Oana Lambrache, blogger de carte, se ocupă de secțiunea de marți  (gen literar), de recenzii ale cărților, de adăugarea – alături de mine – a autorilor în albumul: „Prezentări de carte – autori români contemporani”,  Laura Apetroaie, blogger de carte, propune jocuri literare, scrie recenzii ale cărților și animă grupul atunci când activitatea este mai redusă, Lili Cuzub este responsabilă cu medierea conflictelor (inexistente, desigur) din grup, Simona-Corina Rau are în grijă secțiunea „Doza zilnică de vers” (prin care promovăm poezii ale autorilor publicați din grup sau ale poeților români consacrați), iar Geanina Soare scrie recenzii de carte și organizează sondaje cu subiecte de interes, atât pentru autori, cât și pentru cititori. În afară de aceste task-uri principale, fiecare dintre noi are multe altele secundare. Este o adevărată muncă de echipă, câteodată ajungem să ne întrebăm în glumă: „pe noi cine ne plătește?” E ca un job, așa îl vedem noi, dar unul pe care îl facem zilnic cu plăcere.

Când vorbesc despre selectivitate, mă refer la faptul că echipa este în permanență cu ochii pe fiecare postare a membrilor grupului, pentru a vedea dacă regulile sunt respectate: nu se acceptă postări care nu au legătură cu tematica literară. Constanță și consecvență: Activitățile zilnice (pe care le-am gândit și răzgândit pentru a se diferenția cât mai mult de cele întâlnite pe alte grupuri, pentru a fi originale) sunt deja cunoscute de membrii grupului, tocmai pentru își păstrează, cu regularitate, formatul. Autorii știu deja că lunea și miercurea sunt zile dedicate lor, cei care vor să transforme pasiunea scrisului într-o formă tipărită – știu că activitățile pentru ei au loc joia și vinerea, de exemplu. De altfel, pe lângă aceste activități zilnice, sunt binevenite orice alte postări cu tematică literară. Totodată, autorii nu trebuie să aștepte zilele dedicate lor pentru a se promova, o pot face oricând.

Pe lângă toate astea, cred că ce ne diferențiază cel mai mult de alte grupuri este atmosfera. Autorii – cot la cot cu cititorii, se simt liberi să își exprime părerile, să ceară sau se ofere recomandări de carte, să râdă unii cu alții. Deși suntem aproape 1000 de membri, este incredibil cât de multe prietenii se leagă! Tot cu ocazia asta, am descoperit că formularea „ autorii nu pot dezvolta prietenii între ei” – e doar un mit. Grupul „Cartea – Realitatea din vis” este un loc pentru oamenii faini.

 Ne neglijăm familia și prietenii pentru a schimba percepția cititorilor despre autorii români

GÂNDUL.RO: Câte ore pe zi dedici acestui grup și care sunt activitățile propuse?

Raluca Pavel: Dedicăm extrem de mult timp, atât eu, cât și fetele. Suntem aproape mereu cu ochii pe grup sau, dacă nu suntem, ne gândim mereu cum îl putem face mai bun, mai apreciat de membri, să răspundă la cât mai multe nevoi ale lor. Câteodată ne întrebăm dacă efortul chiar merită. Pentru că este un efort și nici măcar nu suntem sigure că autorii înțeleg că nu le oferim spațiu de promovare și nu îi promovăm pentru noi (nouă nu ne iese nimic), ci pentru ei, pentru a încuraja cititul cărților lor.  Ne neglijăm job-urile, familia, prietenii, sperând că vom putea schimba percepția oamenilor despre cărțile scrise de autori români. Sunt foarte mulți cei care sunt temători în a oferi șansa lecturării unei cărți scrise de autori români contemporani. Am adunat în grup peste 100 de autori, cu genuri literare diferite, abordări și subiecte variate. Scriitorii români acoperă toate gusturile în materie de literatură și este loc sub soare pentru toți. Autorii români scriu bine.

Activitățile zilnice propuse în „Cartea – Realitatea din vis” sunt, cum spuneam, variate, atât pentru autorii publicați, cât și pentru cititori. Lunea este zi dedicată promovării autorilor români și bloggerilor din grup; marțea – propunem sau cerem recomandări de carte dintr-un anumit gen literar; miercurea – autorii publicați din grup răspund la câte o întrebare a cititorilor; joia este ziua dedicată scriitorilor nepublicați, în care ne pot împărtăși fragmente de proză / poezii personale; în fiecare zi de vineri, atât cititorii, cât și scriitorii nepublicați sunt invitați să răspundă la câte o întrebare (ex. Ce nume ai da personajului principal din cartea ta?) – scopul este ca, după mai multe săptămâni, cei care se implică să aibă scheletul unui roman. Sâmbăta avem dezbateri literare și încurajăm orice discuție de calitate, despre cărți, recomandări, edituri, recenzii, ieșirea din confortul literar prin citirea unui gen sau a unei cărți cu care nu suntem obișnuiți sau care ne trezește fiori, comentarea unor fragmente literare. Duminica este ziua în care recomandăm un autor român, contemporan sau nu, menționând motivele, spunând care este cartea noastră preferată scrisă de el.

În afara acestor activități, avem „Doza zilnică de vers”, sondaje, provocări și extra provocări pentru membrii grupului. De asemenea, există două albume create special pentru schimburi de cărți („Book it forward”) și vânzare/donare de cărți („Recycle and Refresh your books”), prin care cititorii se pot despărți de cărți, pentru a le da o a doua șansă sau pot adopta cărți. Din iulie, vom avea o nouă provocare care se va desfășura lunar, dedicată, de această dată, autorilor români clasici. Provocarea va fi coordonată de Oana, momentan fiind în curs de pregătire. Având în vedere că grupul este unul privat, am creat de curând și o pagină a grupului, pe care vom posta subiecte de interes pentru autori și cititori.

GÂNDUL.RO: În calitate de scriitor, cum apreciezi de exemplu fragmentele lăsate de scriitorii debutanți?

Raluca Pavel: Mă bucură faptul că lumea se reapropie încet, încet de literatură, fie că e prin citit, fie că e prin scris. Sunt unii oameni care participă la activitatea intitulată „Pe drumul creației”, al căror talent te izbește în plex, alții – care mai au de învățat și conștientizează acest lucru. Până la urmă, nu ar trebui să ne oprim niciodată din învățat. Am mai văzut și ucenici în ale scrisului refractari la orice sugestie adusă pentru îmbunătățirea scrierii lor.

GÂNDUL.RO: Consideri că unui debutant este mai bine să-i spui adevărul despre scrierea lui indiferent de ceea ce postează sau este mai bine să-l încurajezi, dar, în același timp, să-i dai și o mână de ajutor?

Raluca Pavel: Eu sunt pentru încurajare și, atât cât mi se permite și cât îmi permite timpul, de acordarea unei mâini de ajutor (la cerere). Sunt unii care scriu doar pentru a își descărca trăiri refulate, pentru a evada din cotidian și care nu au aspirații de viitori scriitori publicați. Cine sunt eu să îi opresc? Nu aș opri pe nimeni din scris și nu aș descuraja scrisul. Prin descurajare, eu înțeleg și o tragere de mânecă, de genul: „vezi că despre asta s-a mai scris” (deși poate e postat doar un fragment), „vezi că ai scris cu greșeli” și aș evita exprimări care pot inhiba scrisul pe viitor: „scrii bine, dar…”. În niciun caz nu aș lăuda excesiv un act al scrierii nereușit. Nu l-aș lăuda deloc, dar nici nu l-aș bloca. Rezonez foarte tare cu modul de gândire al lui Nichita Stănescu: „La Nichita venea mereu lume, trăiam într-o casă deschisă. Veneau prieteni vechi, dar și oameni pe care nu-i văzuse niciodată. Poeții tineri veneau pentru un fel de binecuvântare, iar el considera că nu trebuie să respingă pe nimeni. Spunea tot timpul: „De unde știu că nu bate la ușă Eminescu? Dacă îi spun că a scris un poem prost – i se poate întâmpla oricui! – și el renunță să scrie!?” (Dora Stănescu)

GÂNDUL.RO: Ce îți este mai ușor – să ajuți sau să dai un like cu indiferență, doar de dragul activității?

Raluca Pavel: Cred că like-ul îl poate da oricine și nu influențează atât de mult activitatea grupului. Dacă te referi tot la activitatea “Pe drumul Creației”, uneori, dau like-uri pentru încurajare, alteori, când îmi permite timpul, las câte un comentariu. Este pe grup o autoare nepublicată care scrie poezii foarte frumoase, din punctul meu de vedere. I-am scris în privat că sunt prima cumpărătoare a cărții, dacă se va gândi vreodată să publice. Dar o fac în privat, de cele mai multe ori.

GÂNDUL.RO: Analizând activitățile de pe grupul tău, am observat că una dintre cele mai active rubrici este Extra Provocarea. Ne poți detalia? Și de unde ți-a venit ideea?

 Raluca Pavel: În încercarea de a susține și mai mult autorul contemporan, am început, inițial să facem concursuri, lună de lună. Fiecare concurs presupunea și citirea unei cărți scrise de un autor român. De exemplu, pentru luna aprilie, concursul a implicat citirea unei cărți scrise de un autor român, a unei cărți-jurnal și a uneia ecranizate.

Ulterior, gândindu-ne cum am putea scoate mai mult în evidență autorul român contemporan, mai ales pe cel prezent în grup, ne-a venit ideea Extra Provocării. Astfel, un cititor alege o carte a unui autor din grup – pentru a fi citită, într-o perioadă de 2 săptămâni. Dacă nu ai la îndemână cartea respectivă, poți alege alta a aceluiași autor sau a oricărui alt autor din grup. Participarea la Extra Provocare implică și exprimarea impresiilor de lectură în grup. La finalul celor 2 săptămâni, se alege un alt câștigător (prin random.org), care propune următoarea carte ce va fi citită. O nouă modalitate de a face cunoștință cu cât mai multe cărți ale autorilor români contemporani, apelând la recomandările cititorilor.

Autorul devine vizibil dacă se implică în activitatea grupului

GÂNDUL.RO: Care este feedback-ul grupului? Autorul roman este avantajat sau devine mai vizibil dacă se află într-un astfel de grup?

Raluca Pavel: Autorul român devine, în mod cert, mai vizibil dacă se și implică în activitatea grupului. Este avantajat dacă iese din conul de umbră. Degeaba este în grup, dacă nu postează, dacă nu interacționează cu cititorii (nu trebuie să fie musai pe tema cărților lui). Sunt activități pe grup care pot aduce și mai multă lumină asupra autorilor români, dar, pentru acest lucru, este nevoie să își dea și ei interesul. Spre exemplu, noi avem un album intitulat: „Prezentări de carte – autori români contemporani”. Autorii ne trimit copertele cărților lor, modalitățile de achiziție a acestora și o scurtă prezentare, iar noi le adăugăm în album. Sunt peste 95 de cărți postate. Acum, ține de fiecare dacă vrea sau nu să-i apară și cartea ta în colecție. Noi nu o să venim să întrebăm pe fiecare în parte: „Hei, vrei să apară și cartea ta acolo?” Nu, dacă ești interesat, dacă vrei și mai multă vizibilitate, ne trimiți tu informațiile fără să ți le cerem. Feedback-ul pentru cei înregistrați este unul pozitiv, sunt mai mulți autori care au primit comenzi de carte în comentariile de sub postarea care le prezenta cartea, în cadrul albumului.

GÂNDUL.RO: Eu am o curiozitate: cum explici faptul că oamenii înscriși în grupul Ralucăi Pavel, de exemplu, cu mici excepții, îi regăsești și în altele?

Raluca Pavel: Pasionații de lectură se înscriu în foarte multe grupuri literare, în unele apreciază activitățile, în altele apreciază administratorii etc. Eu sunt înscrisă în peste 20 de grupuri, dar doar unele îmi sunt foarte dragi. Nu văd o problemă în faptul că există mai multe grupuri, iar oamenii migrează când într-unul, când într-altul. Ideea acestor grupuri este încurajarea cititului. Cu cât mai mulți oameni care încurajează cititul, cu atât mai bine. Dacă prin activitățile de pe „Cartea – Realitatea din vis”, măcar o parte dintre oameni ajunge să aibă o afinitate pentru grupul nostru, eu mă declar mulțumită.

GÂNDUL.RO: Am auzit de multe ori spunându-se că adevărații cititori ai României sunt tocmai cei înscriși în astfel de grupuri. Personal, nu cred așa ceva. Tu ce spui?

Raluca Pavel: Nici eu nu cred acest lucru. Sunt o mulțime de români care, spre exemplu, nu au acces la internet, iar ei citesc. Sunt alții care citesc, fără să simtă nevoia să facă parte din astfel de grupuri, deși nu îi împiedică nimic. Mai sunt și cei mai în vârstă, spre exemplu, bunica mea citește foarte, foarte mult și, deși cunoaște Facebook-ul cât de cât, nu s-ar înscrie în grupuri literare virtuale.

GÂNDUL.RO: Ce surprize pregătește Raluca Pavel în continuare?

Raluca Pavel: Voi profita de acest interviu pentru a aduce o surpriză în rândul membrilor echipei „Cartea – Realitatea din vis”. Geanina Soare și Simona-Corina Rau au fost, până în acest moment, voluntare în cadrul echipei noastre. Pentru toată munca depusă, pentru tot efortul și toată implicarea, având în vedere că nu le putem mări salariile (asta fiind o glumă internă), le promovăm în funcția de „Moderator”. Felicitări, fetelor, vă mulțumim că ne sunteți alături!

O surpriză la care ne gândim este realizarea unui album pe grup, „Edituri din România”, album similar ca idee cu cel al „Prezentărilor de carte – Autori români contemporani”, prin care editurile să se prezinte, să își prezinte condițiile editoriale scriitorilor români. Luăm în considerare și un album pentru prezentarea tipografiilor.

Pentru cititori și autori, pregătim o surpriză de zile mari! Un TÂRG DE CARTE, conceput special pentru vânzarea cărților autorilor din grup! Autorii stabilesc reducerea pentru cărțile lor și modalitățile de livrare. Reducerea se aplică EXCLUSIV membrilor grupului „Cartea – Realitatea din vis”. Din câte știu eu, suntem primul grup cu o astfel de inițiativă. Prima sesiune a Târgului de Carte va avea loc pe 27 iunie și este așteptată cu mare interes de către grupul nostru. Dacă sunteți autor și vreți să participați sau dacă sunteți cititor și vreți să fiți parte a grupului nostru, vă așteptăm cu drag! Grupul nostru se găsește aici: https://www.facebook.com/groups/206128047246880/