Prima pagină » Gânduri printre cărți » Stela Botez: „Scriu cu dragoste și dacă acest sentiment este trezit în sufletul cititorului în timpul lecturii, atunci eu sunt fericită”

Stela Botez: „Scriu cu dragoste și dacă acest sentiment este trezit în sufletul cititorului în timpul lecturii, atunci eu sunt fericită”

Botez Stela s-a născut în inima Codrilor Tigheciului, pe malul râului Tigheci, în satul Pleșeni din regiunea Cantemir. După absolvirea școlii generale și a celei muzicale, a devenit elevă la Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul, la secția Arte, specializarea Instruire Muzicală. În 2014 a lucrat timp de 5 luni ca redactor la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, iar această experiență a făcut-o să descopere pasiunea pentru scris. Anul 2020 pentru Stela Botez a fost unul fructuos prin prisma lansării primei sale cărți, Etnoromanul ”Fata cu cobza”, chiar de Dragobete. Autoarea susține: „Etnoromanul ”Fata cu cobza” este despre oamenii din josul țării, pentru ei, dar și pentru cititorii care preferă să se delecteze cu istorii inedite de dragoste. Iubirea persistă, atât cea patriotică, cea pentru oamenii țării noastre, cât și cea care provoacă fluturi în stomac.”

Gândul.ro: Bună, Stela! Îți mulțumim pentru că ne-ai acordat timpul tău pentru a vorbi despre imaginea cărții românești. Pentru început, aș vrea să ne spui în câteva cuvinte, cine este Botez Stela?

Stela Botez: Stela Botez este fiica neamului românesc cu rădăcinile din sudul țării, din localitatea Pleșeni, Cantemir, născută la 11 septembrie 1989 într-o familie de țărani și intelectuali. Reprezint ținutul Codrii Tigheciului din punct de vedere folcloric și mi-am dorit de mică să fiu artistă. Am studii muzicale și o carieră de 10 ani cântând folclor, muzică populară, muzică de estradă, pop, romanțe. În muzică deseori mă însoțește instrumentul muzical cobza și sunt numită Fata cu cobza. Cochetez cu actoria jucând în propriul spectacol muzical ”Fata cu cobza” și în acest sens am avut două experiențe frumoase de a juca în spectacolul de teatru ”Povestea Omului” alături de actorul Andrei Sochirca și în filmul ”La cârciuma de la drum 2” după scenariul lui Anatol Durbală.

Am o pasiune aparte pentru lucrul manual, încât îmi creez costumele populare și alte piese vestimentare. O altă pasiune este scrisul și în acest sens cochetez cu jurnalismul având în trecut o revistă online de folclor pe nume fiipopular.com, apoi activând în calitate de prezentatoare TV a emisiunii ”Matinalii” de la TVR Moldova și ”O cafea la Tezaur” de la Tezaur TV.

Tot prin scris mi-am propus să familiarizez publicul larg cu informații interesante despre zona de sud a Moldovei și astfel a luat naștere „Etnoromanul ”Fata cu cobza”” care nu este autobiografic, ci o poveste fictivă de dragoste ca odinioară împletită cu mult folclor scris.

Gândul.ro: Aș vrea să ne povestești cum a luat naștere dorința de a scrie?

Stela Botez: În anul absolvirii Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice am scris o lucrare de licență despre particularitățile etnografice, etnologice și etnofolclorice ale subzonei din Sudul Moldovei – Codrii Tigheciului. Această lucrare științifică a luat nota maximă și fiind una destul de consistentă, profesoara Diana Bunea mi-a sugerat să editez o carte cu acest material, iar eu m-am gândit că această carte ar ajunge mai bine la oameni într-o manieră artistică și am scris povestea de dragoste pe care am îmbinat-o cu informațiile științifice.

Gândul.ro: Ce ne poți spune despre cartea ta de debut, „Etnoroman – ”Fata cu cobza””? Cum a fost primită de cititori?

Stela Botez: Eu obișnuiesc deja de mai multe ori să vin în fața oamenilor cu ceva nou și inedit, iar atunci când am anunțat că am scris o carte, multă lume a rămas plăcut surprinsă și în același timp, entuziasmată să descopere noul meu proiect. Etnoromanul a fost primit foarte bine de către public, a trezit interes în rândul jurnaliștilor și în rândurile criticilor literari și nu numai. Cartea s-a bucurat să se regăsească printre cele mai citite 10 cărți editate în 2019, un top realizat de Biblioteca Națională a Moldovei. Etnoromanul a fost acceptat în mai multe librării din țară și cei care l-au citit au lăsat recenzii pozitive.

Gândul.ro: Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în scrierea cărții tale?

Stela Botez: Cred că cea mai mare provocare pentru mine a fost atunci când depănam în scris acțiunile personajelor pentru că îmi imaginam totul foarte repede și nu reușeam să-mi notez toate ideile, dar cu o structură bine pusă la punct, mi-a ieșit.

Gândul.ro: Care ar fi punctul tău forte când vine vorba de a scrie o carte? Pe ce tipar îți construiești acțiunea și personajele?

Stela Botez: Cred că eu sunt o autoare laică și scriu simplu, iar în etnoroman acțiunea și personajele sunt rupte din trecutul îndepărtat al strămoșilor noștri de la care noi am împrumutat lucruri frumoase și îmi doresc să trezesc în cititori pofta de autentic prin această lucrare.

Gândul.ro: Cum e să fii autor în Republica Moldova?

Stela Botez: Eu fiind abia la prima carte, nu pot să spun cum este să fii autor în Republica Moldova pentru că nu am cu ce compara, or etnoromanul încă nu a ajuns în România din cauza pandemiei și sper ca pe viitor să îmi extind rafturile.

Gândul.ro: Ce ai putea spune despre tine, stilul de scriere, și ce emoție ai vrea să transmiți cititorilor tăi?

Stela Botez: Eu scriu simplu și intenționez să-mi păstrez acest stil. Scriu cu dragoste și dacă acest sentiment este trezit în sufletul cititorului în timpul lecturii, atunci eu sunt fericită.

Gândul.ro: Te-ai gândit să ieși din zona ta de confort literar și să încerci și ceva nou?

Stela Botez: Aici mi-aș dori să am o zonă de confort literar în care să pot să citesc multe cărți care așteaptă în biblioteca mea și să pot să scriu tot mai mult pentru că idei de cărți mai am, însă îmi trebuie și puțin confort cu timp liber.

Gândul.ro: Care sunt proiectele de viitor? La ce lucrezi în prezent?

Stela Botez: În prezent lucrez la o carte de dragoste inspirată din propriile experiențe ce va conține și elemente motivaționale, dar și alte genuri de artă.

Gândul.ro: De unde îți pot cumpăra doritorii cartea și unde îți pot urmări activitatea?

Stela Botez: Cei ce vor să petreacă timpul frumos cu o carte drăguță pot găsi Etnoromanul ”Fata cu cobza” la librăriile Librarius, Cărturești, Bookstore, Elibraria.eu din Chișinău, precum și la mine personal. Eu pot fi urmărită pe rețelele de socializare cu numele Stela Botez.

Gândul.ro: Un gând de final pentru cititorii noștri?

Stela Botez: Mulțumesc pentru că existați și pentru că ați ajuns să citiți până la final acest interviu. Dacă v-am intrigat măcar un pic, aștept recenziile voastre și țineți cont de faptul că un artist/scriitor este motivat să creeze/scrie în continuare și să devină tot mai bun și mai bun datorită publicului/cititorilor. Mulțumesc pentru interviu!

Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – [email protected] , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.