“Voci Ascunse este locul fără bariere”, proiectul literar-artistic al unei tinere care încurajează creația
Andreea-Dorina Marcău are 21 de ani și este studentă la două facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Îmbină pragmatismul Dreptului cu idealismul Literaturii și se dedică cu totul muncii sale. Este o visătoare și încă speră că poate schimba ceva, așa că a demarat un proiect literar-artistic, “Voci Ascunse”, pe care îl puteți găsi sub această denumire pe Facebook și pe Instagram.
Gândul.ro: Bine te-am găsit! Care a fost primul contact cu lumea literară?
Andreea-Dorina Marcău: Bine v-am găsit!
Pot spune că momentul exact în care am avut primul contact cu această lume nu îmi este cert: am crescut printre cărțile tatălui meu. Am fost un diletant înainte de toate. Probabil primele revelații adevărate au fost operele lui Tolstoi și Marquez, care, pentru adolescenta de cincisprezece ani care le citea pentru prima dată, au fost punctul de cotitură. Cred că atunci am realizat că arta îmi e indispensabilă. Totuși, abia la nouăsprezece ani mi-am făcut curajul să scriu pentru mine. Da, sunt o scriitoare începătoare: scriu de doi ani.
Gândul.ro: De unde impulsul de a demara un proiect literar-artistic? Spune-ne mai multe despre acesta și cui i se adresează.
Andreea-Dorina Marcău: Am analizat opțiunile de publicare ale unei tinere artiste și simțeam că ajunsesem într-un impas. Nu aveam experiență anterioară, nu mai publicasem nicăieri. Refuzurile veneau și ele în număr mare; voiam să renunț. Mă descurajam la fiecare pas. Simțeam că îmi era dat să rămân în anonimat.
Chiar am fost descurajată. Apoi m-am gândit la ceilalți. La sutele de tineri exact ca mine, care simțeau că vocea lor nu putea fi auzită. Voiam să îi ajut, să nu cumva să renunțe la artă din cauza asta. Așa s-a născut proiectul “Voci Ascunse”, din dorința de a sprijini arta pură și sinceră.
Așadar, proiectul meu se adresează tuturor tinerilor dornici de recunoaștere, care vor să apară și să fie promovați de o platformă în dezvoltare. Nu contează dacă sunt pictori, fotografi, muzicieni, poeți sau prozatori, oricine este binevenit.
Gândul.ro: Ce îți dorești de la proiectul „Voci Ascunse”?
Andreea-Dorina Marcău: Proiectul este încă la început, recunosc, dar am planuri mari. După ce voi mai trece de etapa de strângere de urmăritori, doresc să organizez concursuri de creație, să stimulez și mai mult tinerii artiști. Vreau și să demarez un cenaclu în cadrul “Voci Ascunse”, să ajut la crearea unei comunități strânse. Toate acestea duc spre scopul meu principal, care este prezent și acum: sprijinirea celor care sunt la început de drum, care se simt intimidați de exclusivismul anumitor reviste și nu știu cum să fie auziți. Vreau ca “Voci Ascunse” să fie un loc sigur, un spațiu al încrederii și al progresului. Să fie promovată critica constructivă și înțelegerea. În principiu, doresc ca toate persoanele care participă la acest proiect să se simtă mai încrezătoare, să știe că există cineva care le apreciază munca.
Gândul.ro: Cum te pot contacta cei interesați și ce proces trebuie să urmeze pentru a participa?
Andreea-Dorina Marcău: Cei interesați pot să îmi trimită un mesaj fie pe pagina de Facebook, fie pe cea de Instagram. Ambele au denumirea “Voci Ascunse”. Doresc să fac procesul de publicare cât mai simplu, am și un motto: “Voci Ascunse este locul fără bariere”. Este foarte simplu: tânărul artist îmi trimite o poezie, un desen, o fotografie, alături de numele său. De restul mă ocup eu, de postare și de promovare. Vreau ca operele să vorbească de la sine, să fie acolo pentru toți cei care vor să le aprecieze.
Gândul.ro: Care sunt avantajele pe care le oferi celor ce iau parte la proiect?
Andreea-Dorina Marcău: Momentan, avantajul principal este un plus de promovare. Cum am spus, sunt încă la început și nu am o audiență foarte mare. În fiecare zi cresc, am obținut în jur de 100 de următori în ultima săptămână pe Instagram. Sper că voi putea promova și mai mult în viitor și că artiștii mei vor fi văzuți de mulți oameni.
Ofer încurajare, cred că de asta sunt cel mai mândră. Nu-mi place să văd pe cineva renunțând la pasiunea sa, așa că prin intermediul acestui proiect vreau să le arăt tuturor cât de important e să lupți pentru ceea ce crezi.
Un alt avantaj îl reprezintă procesul simplu de acceptare: încerc să răspund cererilor primite cât de repede și să le și public în ziua respectivă sau imediat următoare.
Gândul.ro: Ce părere ai despre piața de carte din România? Dar despre autorii români?
Andreea-Dorina Marcău: Nu mă consider o autoritate în materie, așa că nu voi spune prea multe. Cred doar că România se află în impas cultural, că suntem încă în plină regăsire, după Revoluție. Nu avem încă un tot coeziv și depinde de tinerii autori pentru a realiza această speranță literară.
Gândul.ro: Cum se poate face recunoscut un scriitor? Este dificil de pătruns pe piața de carte?
Andreea-Dorina Marcău: Cu foarte multă perseverență. Piața de carte îmi pare o creatură de mari proporții pe care o înfruntăm cu greu. Fără a ne baza pe rețele de socializare și fără a avea cunoștințe dinăuntru, sunt reticentă, nu știu cât de simplu ar fi. Trebuie să ne obișnuim cu refuzul și să nu renunțăm, nu știm când va veni oportunitatea mult așteptată.
Gândul.ro: Ce influență au rețelele sociale în promovarea artei și literaturii?
Andreea-Dorina Marcău: Cu siguranță au o influență covârșitoare. Pot spune chiar că au schimbat totul, felul în care gândim, în care privim arta. Este mai ușor să ajungi acolo, rețele de socializare permit oricui să posteze. Să ajungi cunoscut, totuși, să rămâi în lumina reflectoarelor este mult mai greu. Aceste rețele sunt o sabie cu două tăișuri.
Gândul.ro: Ce mesaj sau îndemn ai pentru tinerii scriitori și creatori?
Andreea-Dorina Marcău: Să nu renunțe, să scrie pentru ei înșiși și să rămână sinceri. În acest domeniu, descurajarea vine de la sine, iar tentația de a se alătura tendințelor e mare. În această perioadă incertă a culturii noastre, trebuie să rămânem autentici și să menținem integritatea creațiilor noastre, chiar dacă uneori prețul pe care îl plătim este însăși popularitatea.
Gândul.ro: Îți mulțumim pentru timpul acordat și îți dorim succes!
Andreea-Dorina Marcău: Vă mulțumesc din tot sufletul pentru că aveți încredere în inițiativa mea.
Dacă doriți să discutăm despre cărți sau activitatea voastră din domeniul literar, dacă aveți o carte pe care vreți să o prezentăm, acestea fiind publicate în rubrica Gânduri printre cărți, nu ezitați să ne trimiteți un mesaj pe adresa de e-mail – online@gandul.ro , care să conțină numele și un număr de telefon, precizând în subiect – în atenția Simonei Tănăsescu și Alinei Dinu.