Volumul „Moda între evoluție și mutație”, o nouă cale de acces către universul modei contemporane

Volumul „Moda între evoluție și mutație”, o nouă cale de acces către universul modei contemporane
Publicat: 25/06/2024, 15:41
Actualizat: 25/06/2024, 15:46

Volumul „Moda între evoluție și mutație”, coordonat de Valentina Marinescu și Dan Podaru, recent apărut la editura Tritonic, în cadrul colecției „Comunicare media”, reprezintă o nouă cale de acces către universul modei contemporane.

„Volumul Moda, între evoluție și mutație, realizat împreună cu prof. univ. dr. Valentina Marinescu, reprezintă o nouă cale de acces către universul modei contemporane. Materialele prezente în acest volum explică și decodează resorturile interioare ale industriei modei și ale ariilor sale conexe.

Moda este un fenomen multidisciplinar ce poate fi analizat atât din perspectiva comunicării cât și din perspectivă sociologică, istorică sau artistică”, punctează Lector univ. dr. Dan Niculae Podaru.

Dan Podaru – născut în anul 1972 – este lector univ. dr. în cadrul Departamentului de Antropologie Culturală și Comunicare la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.

Este doctor în Științele Comunicării din anul 2013. Domeniile sale de interes academic includ semiotica modei, fashion studies, studiile de gen și mutațiile de gen la nivelul modei, domeniul comunicării publice și interacțiunea universului modei cu publicitatea.

În anul 2013 a publicat volumul Semiotica modei. Mutații de gen în moda contemporană la Editura Universității din București și este co-autor, alături de profesor univ. dr. Valentina Marinescu al volumelor Modă, gen și identitate, 2015, Societatea contemporană, între comunicare artefacturală și stil, 2017, Modă, comunicare și tehnologie, 2020 și alături de conferențiar univ. dr. Romina Surugiu, al volumului Modă, Publicitate, Consum, 2022, volume publicate la Editura Tritonic.

Dan Podaru

Din anul 2021, Dan Podaru este inițiatorul și coordonatorul programului de masterat Modă, Publicitate, Consum, din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Din anul 2022, este coordonatorul seriei Modă, colecția Comunicare Media din cadrul Editurii Tritonic din București.

„Evoluția modei reprezintă de fapt evoluția societății”

„Evoluția modei reprezintă de fapt evoluția societății iar schimbările din modă au fost posibile doar odată cu cele sociale. De aceea titlul volumlui Moda intre evoluție si mutație nu este doar inspirat de ci și ancorat în ADN-ul profund al fenomenului modei contemporane”, spune Valentina Marinescu.

Valentina Marinescu este profesor doctor abilitat la Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, România.

Predă metode de cercetare în științele comunicării la nivel de masterat, teorii ale comunicării și sociologia mass media la nivel de licență. Domeniile sale principale de cercetare sunt: comunicarea și studiile media în Europa de Est.

Ultimele volume publicate sunt: Marinescu, V., Rovența-Frumușani, D. Concepts-clés de la communication environnementale et du développent durable, Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2020; Marinescu, V., Rovența- Frumușani, D. Communication, environnement et développement durable: études de cas, Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2020; Marinescu, V. Food, Nutrition and the Media. Palgrave Macmillan, Cham, 2020.

Ultimele proiecte coordonte sunt: Martie 2021 – Octombrie 2022 – Manager și Director în Universitatea București pentru proiectul ERASMUS+ (Call 2020 Round 1 KA2 – Cooperation for innovation and the exchange of good practices. KA226 – Partnerships for Digital Education Readiness) „Digital Teaching Literacy” (DigiTeaL), coordonat de University of Wolverhampton, UK; 2020 (Iunie- Noiembrie) – Director de grant „Entre eux et nous. Sensibilisation et action”, finanțat de AUF- BECO; Mai – Decembrie 2020 – Reprezentant al Universității București în proiectul Coopération interdisciplinaire et interinstitutionnelle dans le domaine de la santé humaine dans le contexte du changement climatique, Universitatea de stat de medicină și farmacie „Nicolae Testemițanu” (Republica Moldova), finanțat de AUF-BECO.

„Valoarea lucrării de față este dată de o serie de argumente care țin de arhitectura construcției, nu doar de actualitatea conținutului sau acuratețea analizelor. Aș remarca rețeta privind modalitatea inovatoare de organizare a perspectivelor și asamblarea lor într-un demers aparent hibrid, dar condus de un fir logic important: analiza unui fenomen nu poate rămâne la nivelul teoriilor clasice și nici la privirea dinafară. Cei doi coordonatori, Dan Podaru și Valentina Marinescu, au preferat combinarea demersului etic cu cel emic, în sens antropologic. Dacă analiștii preferă dimensiunea etică, adică studiul din exterior, prin observații, hermeneutică sau cercetare, demersul emic este cel al celor care se află în interiorul comunității formată de lucrătorii din modă sau industria vestimentației”

Vasile Sebastian Dîncu

Citește și:

Superpolitik – o SINTEZĂ despre conducerea strategică a statului: „George Cristian Maior a scris o carte fundamentală”

”Zig-Zag printre gândurile mele”, ultima carte a lui Ion Cristoiu, un amestec unic de jurnal, proză și eseu

Horațiu Mălăele lansează „Tristețea ploilor”, o nouă carte în care talentul său STRĂLUCEȘTE cel puțin la fel de puternic ca pe scena marilor teatre

15 cărți FUNDAMENTALE pentru formarea intelectuală a omului contemporan, recomandate de Claudiu Dumitrache

Jumătate de mileniu de la nașterea lui Luís Vaz de Camões, părintele literaturii de limbă portugheză

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Schimbare radicală de vreme în România. Scăpăm de un mare chin
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×