Ediție specială „Gândurile lui Cristoiu”. Dan Barna: Văd un tur doi între candidatul PNL, Klaus Iohannis și candidatul USR PLUS, Dan Barna / Voi fi un președinte full time / Nu exclud un guvern de tranziție în care să fie ALDE și Pro România / Nu am legătură cu niciun serviciu

Publicat: 29 09. 2019, 22:33

This browser does not support the video element.

Dan Barna se vede în turul doi al prezidențialelor cu Klaus Iohannis

Liderul USR Dan Barna a declarat, în cadrul emisiunii „Gândurile lui Cristoiu” că se vede în turul doi al alegerilor prezidențiale cu actualul șef de stat Klaus Iohannis, deși recunoaște că încă mai are o problemă cu faptul că nu îl cunoaște între electoratul.

Citiți continuarea…

Dan Barna, despre candidatura lui Nicușor Dan la alegerile locale: Nu s-a terminat competiția, obiectivul e să avem un candidat unic al Opoziției la locale. Trebuie să aibă cele mai bune șanse din punct de vedere al electoratului.

Citiți continuarea…

Dan Barna, despre prezența sa la televizor: Nu boicotez relația cu media, sunt multe canale care mă invită, altele nu o fac, e firesc.

Dan Barna, despre cel mai puternic contracandidat: Văd un tur doi între candidatul PNL, Klaus Iohannis și candidatul USR PLUS, Dan Barna

Dan Barna: România are nevoie de un președinte full-time

Liderul USR Dan Barna a declarat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că România are nevoie de un președinte full-time și de schimbarea mentalității. „Noi de doi ani și jumătate am discutat doar de cum scapă Dragnea de pușcărie”, a spus Barna.

Citiți continuarea…

Dan Barna: Nu am nicio legătură cu niciun serviciu. Nu l-am văzut niciodată pe Coldea

Liderul USR Dan Barna a declarat, în cadrul emisiunii „Gândurile lui Cristoiu” că nu are nicio legătură cu vreun serviciu secret, iar poveștile cu securiștii sunt „baliverne”. Liderul USR afirmă cu nu s-a întâlnit niciodată cu Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI.

Citiți continuarea…

Dan Barna, despre acordul de la Paris: Sunt două componente: oportunitate energetică și problema climatică, care devine tot mai relevantă. Americanii mi-au zis că suntem incredibil de norocoși cu resursele noastre. E doar o chestiune de good management.

Dan Barna, despre ce a discutat în SUA: Am transmis mesajul privind o mai mare prezență economică a SUA în România, nu doar în apărare, ci și în zona de energie, rezervele de gaz, problema reactoarelor de la Cernavodă. Românii sunt pro-americani, dar așteptarea noastră este ca și SUA să aibă o prezență mai consistentă în România, pentru a consolida această legătură. Am discutat despre viitor, la ce mă aștept să se întâmple. O relație se construiește în timp, sunt perfect conștient că voi reprezenta România din poziția de președinte, e normal să mă implic.

Ion Cristoiu, despre vizita lui Dan Barna în SUA: Ați fost acuzat că ați mers la „Marele Licurici”…

Dan Barna: Am participat la forumul SIPA, unde participă toată elita de strategie și militară a NATO. Miza pentru mine a fost una foarte simplă. M-am văzut și cu românii din Diaspora. M-au întrebat „De ce vine Dan Barna?”. Erau obișnuiți ca președintele să vină să vorbească doar cu șefii. Am avut o întâlnire la Washington, s-a întins pe 3 ore jumătate, mi-au zis ce și-ar dori, cum se vede România de acolo. Nu a fost o vizită de „make a photo”. Viza Waiver îi preocupă foarte mult, mă preocupă, când voi fi președinte, să rezolv problema inexistenței lobby-ului României în SUA. Avem o Diaspora care ne poate ajuta să facem lobby. Mi-au transmis: „Dați-ne mesajul că suntem doriți”.

Dan Barna, despre echipa pentru Cotroceni: Am o parte dintre consilieri în vedere, o altă parte, discut în această perioadă. Nu am nicio îndoială că în momentul în care voi ajunge președinte, echipa va fi una de elită. E preocuparea mea principală: cum reușesc să conving oamenii buni să renunțe la confortul din mediul privat și să vină alături de mine? Cum convingem mai mulți oameni să vină în acest demers care poate să deblocheze, să pună România într-o lumină europeană?

Dan Barna, scenariul potrivit căruia nu intră în turul 2: E un scenariu care pentru mine nu există. Toată energia din USR și PLUS vor genera rezultatul accederii mele în turul 2 și voi deveni președintele României.

Dan Barna, despre PIB 6% pentru educație: Cea mai bună perioadă a fost în interbelic. La 1900, Spiru Haret face un buget cu 17% pentru educație, era un prestigiu să fii dascăl la acea vreme. Acei copii de la 1900, după război, la 1920, au făcut ca România să aibă oameni excelenți. Și atunci era corupție, dar clasa medie calitativă, a contribuit la îmbunătățirea educației.

Dan Barna, despre campania electorală: Eu nu cred că discuția e ce a greșit Iohannis sau Dăncilă. Discuția în momentul de față e ce tip de Românie vrem în următorii cinci ani. Îndrăznim să privim mai departe? Acceptăm provocarea viitorului? E nevoie de mai multă schimbare? Asta aduc eu, Dan Barna, candidat la prezidențiale.

Ion Cristoiu: Simțiți rezistența? Nu sunteți surprins că presa nu vă sprijină?

Dan Barna: Dacă ne uităm la fiecare jurnalist în parte, eu sunt totuși optimist.

Barna anunță că nu exclude susținerea unui guvern de tranziție în care să fie ALDE și Pro Romania

Liderul USR Dan Barna a declarat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că formațiunea pe care o conduce ar putea accepta susținerea unui guvern de tranziție, chiar dacă în el ar fi ALDE și Pro Romania, condiția fiind totuși aceea de respectare a condițiilor de integritate USR.

Citiți continuarea…

Ion Cristoiu: Vedeți schimbarea în raport cu PSD sau în raport cu cei 30 de ani?

Dan Barna: E o schimbare despre raportarea noastră la stat, vrem un altfel de abordare a viitorului. Mă omoară mesajul că în România nu se poate face nimic. Am vizitat fabrici care sunt la același nivel cu cele ale unor mari antreprenori din lume.

Ion Cristoiu: Spuneți nevoia de schimbare. De ce nu e sloganul dvs? Cum vedeți dvs schimbarea?

Dan Barna: Sloganul meu e „Fericiți în România”. Consider că 30 de ani ne-am obișnuit să cerem puțin sau aproape nimic. Schimbarea prin două criterii: meritocrație, oameni competenți. Să facem autostrăzile despre care vorbim. Pur și simplu angajezi din Europa niște profesioniști, îi angajezi, le dai buget, niciun guvern nu-și aduce „tovarășii”…

Dan Barna, despre procentul la alegeri: Încă aștept să văd cum va evolua campania, va fi un procent suficient pentru a ajunge în turul doi, pentru a câștiga funcția de președinte al României.

Dan Barna: Facem apel ca cei din Opoziție să voteze la vedere la moțiune

Liderul USR Dan Barna a declarat la „Gândurile lui Cristoiu” că nimic nu este sigur legat de șansele moțiunii de cenzură, chiar dacă ar exista deja numărul necesar de voturi, motiv pentru care recomandă celor din Opoziție să voteze la vedere.

Citiți continuarea…

Dan Barna, despre ce-l recomandă pentru funcția de președinte: Colegii m-au ales ca să candidez la președinția României, avem nevoie de un președinte full-time.

Dan Barna: În momentul de față, societatea românească a atins un nivel de maturitate care permite, pentru prima dată după 30 de ani ca societatea civilă a decis să se implice și politic. Această componentă activă a început să aibă o voce consistentă. La 30 de ani s-a născut un partid fără legătură cu vechea clasă politică. Acești oameni au reușit să fie egali cu PSD la europarlamentare. Avem oportunitatea ca țară să schimbă ce nu merge de 30 de ani.

Ion Cristoiu: Uneori, faceți afirmații extraordinare, dar apoi reveniți asupra lor. În cazul în care cade guvernul și se formează guvernul și din el fac parte oameni ai Pro România, ALDE, vreți să respecte condițiile de integritate ale USR?

Dan Barna: USR a fost consecvent, de aceea repet, alegerile anticipate sunt soluția corectă. Moțiunea de cenzură inabilitează guvernul să mai emită ordonanțe, va administra doar treburile curente.

Ion Cristoiu: Pot să formulez o știre? Domnul Dan Barna susține că ar fi de acord să sprijine un guvern cu ALDE, PNL și ProRomânia, dacă respectă condițiile

Dan Barna: Susținem orice guvern non-PSD, care își asumă condițiile. E un element privind condițiile de integritate a USR. Oamenii acestor partide trebuie să fie cu integritate ireproșabilă. Nu putem guverna alături de cei care au fost alături de Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Nu sunt USR-ist, sunteți interesant, mă preocupă. Chestiunea noului guvern depinde acum de USR. În aceste condiții poziția dvs este vitală.

Dan Barna: Ideea că am susține orice guvern în orice condiții nu e pe masă. Chiar dacă este PNL. În cele din urmă, Parlamentul are rolul să legifereze, să acționeze într-o moțiune de cenzură pentru beneficiul cetățenilor. Mesajul e același: Nu guvernăm pentru noi înșine. Guvernarea PSD trebuie să plece, face rău României. Avem obiective foarte clare, vedem o guvernare de tranziție pentru anticipate.

Ion Cristoiu: E interesant că vă puteți eschiva de la răspuns, eu spun că moțiunea trece. După 26 mai spuneați pentru Adevărul că veți sprijini guvernul dacă respect anumite condiții.

Dan Barna: Primari în două tururi, inițiativa „Fără penali în funcții publice”, OUG 114, Legile Justiției, sunt condițiile noastre.

Ion Cristoiu: Care este poziția PNL-ului?

Dan Barna: Discuțiile vor avea consistență în momentul în care moțiunea trece.

Dan Barna, despre anticipate: Februarie-martie, un termen foarte realist pentru alegeri anticipate/

Dan Barna, despre moțiunea de cenzură: E poziția pe care am avut-o de an și jumătate, acest guvern nu mai are legitimitate să conducă România. În cazul nostru nu este nicio îndoială. Fac apel la celelalte partide din Opoziție să voteze la vedere pentru a fi niciun dubiu, pentru că PSD e izolat, nu mai are majoritate. Am avut discuții cu cei de la PNL. Sper ca moțiunea să treacă, nu am fost niciodată atât de aproape, nu vreau să transmit mesajul că e un „done deal”.

Știrea inițială. Moderator: Monica Mihai/ Invitat: analistul politic Ion Cristoiu

Temele abordate duminică, de la ora 19.00 vor fi:

Care este proiectul propus de Dan Barna pentru Romănia? Cum va vota USR- PLUS la moțiunea de cenzură? Intră alianța la guvernare? Ajunge Dan Barna în turul al doilea? Cum explică Dan Barna semnăturile cu probleme din lista depusă la BEC? Care sunt adeversarii de care se teme cel mai mult? De ce a intrat în cursa prezidențială? Ce il recomanda?