Prima pagină » Gândurile Lui Cristoiu » „Gândurile lui Cristoiu”: Decizia CCR este o lovitură pentru Iohannis / La ce a fost pe 10 august, Carmen Dan trebuia să-și dea demisia a doua zi / Firea l-a scos din joc pe Tăriceanu

„Gândurile lui Cristoiu”: Decizia CCR este o lovitură pentru Iohannis / La ce a fost pe 10 august, Carmen Dan trebuia să-și dea demisia a doua zi / Firea l-a scos din joc pe Tăriceanu

Analistul politic Ion Cristoiu și moderatoarea Monica Mihai discută cele mai importante teme din actualitatea politică și socială, în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu", difuzată pe Mediafax.ro și Gandul.info

Redăm principalele idei ale lui Ion Cristoiu:

 

ORA 20:00 Topul politicienilor în această săptămână:

5. Eugen Teodorovici – E cel care a lansat ideea extraordinară a taxării pensiilor speciale. Va spun că am 50 de ani de contribuție și nici nu mă gândesc la o asemenea pensie, de 10.000 lei. Trebuia să o asume premierul, o chestiune elementară de egalitate socială. Probabil că va da înapoi.

4. Călin Popescu Tăriceanu – Pentru care a primit o lovitură și va rămâne doar candidatul ALDE. Trebuie să decidă dacă rămâne în coaliție sau nu.

3. Mircea Geoană – Pentru că a obținut cea mai înaltă funcție ocupată la nivel internațional de un român. 

2. Viorica Dăncilă – Cea care cu pași mici va fi desemnată candidat la prezidențiale. 

1. Gabriela Firea – Pe primul loc din punct de vedere al spectacolului. A venit de la tratament și a adus o contribuție uriașă scoțându-l din joc pe Tăriceanu. 

ORA 19:57 Editorialul săptămânii: „Cum a încurcat Dan Barna pastilele din Matrix și alte faze remarcabile de la Congresul USR”, de Răzvan Filip, publicat în HotNews.

ORA 19:55 Candidatura lui Kovesi la Parchetul european. Știrea cea mare este numirea lui Geoană. NATO este o organizație despre care se știe și pe Marte. Numirea lui Geoană arată că există funcție mai mare ca a ei, a lui Kovesi.

Ultimul sondaj arată că Codruța Kovesi are un capital electoral mai mare decât al lui Iohannis. Dacă ea nu se duce la Parchetul european, clar candidează. Ioahnnis este interesat ca ea să plece. Ea îl bate pe Iohannis deoarece este apolitică, este împotriva corupției.

ORA 19:50 Cine vine după Dragnea: Indiferent ce va face Viorica Dăncilă, ea va fi mângâiată pe creștet pentru că este europeană. Materialul din The Guardian este pozitiv, pasajul în care se vorbește despre Kovesi, când ai un interviu nu poți să-l tai, ei au dat semne clare că România post-Dragnea este net diferită. 

ORA 19:38 Discuții aprinse între Dăncilă și Firea: Firea face niște hârjoane electorale. Dacă nu ea, atunci grupul din care face parte știe politica rece. Doamna Firea a cerut să fie ea candidatul, nu domnul Tăriceanu. În urma gălăgiei făcute de doamna Firea s-a decis că va fi un candidat al PSD. Ea l-a scos din cărți pe Tăriceanu. Pare că i-a făcut jocurile lui Dăncilă.

ORA 19:31 Remanierea Guvernului: Dăncilă este într-un proces de evitare a războaielor. Demisia lui Carmen Dan vine târziu. La ce a fost pe 10 august, Carmen Dan trebuia să-și dea demisia a doua zi, trupele anti-tero trebuie să știe cum acționează, se putea face pașnic. Carmen Dan era o sursă permanentă de atac la adresa Guvernului. Toate manualele de imagine spun că era vulnerabilitatea Guvernului.

Acum Iohannis a cerut demisia celor doi, e complicat pentru el, deoarece dacă semnează pentru toți trei se adâncește această imagine de blat cu PSD. Acest lucru nu dăunează PSD-ului, ci lui Iohannis. El de asta ezită, pe unii dintre ei îl va respinge. Pe cel de la Interne îl va respinge.

Moga este un fel de baron local, la Mănescu va trece, deoarece este o liberală din tată în fiu, are multe relații. La Fifor, din nou, nu are de ce să nu-l pună. Și pe mine m-a surprins propunerea lui Moga. PSD are nevoie de oameni care au făcut facultăți în străinătate, tineri, din noua generație. 

ORA 19:21 Congresul URS: Rareș Bogdan a spus că între Barna și Iohannis este ca o diferență ca între Roman și New York, eu am spus că este ca între Biroul Oval și biroul șefului de gară. Să presupunem că acel congres să fie pentru prezidențiale, știi că în România prezidențialele sunt abordate cu seriozitate de către electorat. Sunt mai importante decât localele, europarlamentarele și parlamentarele. În discursul lui dan Barna nu era nimic prezidențial, în momentul în care ești candidat trebuie să prezinți un proiect de țară, dărâmă Cotroceniul, cum merge, pe jos, cu trotineta, va revizui Constituția, nu știu, am înțeles că a avut ca temă că vor să schimbe România, toți după 90 au vrut asta.

Eu nu mai iau în serios 26 mai ca stare, nu am văzut dezvăluirile de după, STS ul nu răspunde, normal era ca cei de la STS să țină o conferință de presă, trebuie să dea socoteală. Nu garantez că USR a avut scorul acesta. Prezidențialele se desfășoară în alte condițiile în care Dragnea nu mai e, va fi infernal să scoți electoratul de dreapta la vot.

ORA 19:10 Despre decizia CCR care a respins revizuirea Constituției pe amnistie și grațierea pentru fapte de corupție: În 26 mai a fost un referendum consultativ, nu unul de reviziuire a Constituției, deci unul consultativ în care președintele a întrebat poporul dacă este de acord să se interzică amnistia și grațierea pentru fapte de corupție în domeniul justiției să nu se dea ordonanțe de urgență. Referendumul a trecut, iar a doua etapă, punerea în practică, Iohannis a ieșit și a făcut presiuni publice asupra PSD, a făcut și un acord cu partidele de reviziuire a Constituției.

Prima întrebare nu poate fi introdusă în Constituție. Iohannis programase un fel de referendum pentru alegerile prezidențiale, PSD și-a dat seama că această revizuire este tot un capital de imagine, ca să poată invoca campania pentru referendum

PSD a făcut o propunere de revizuire a Constituției. La CCR A fost și unanimitate că nu poți prin Constituție să decazi din drepturi o mare categorie de cetățeni, un terorist putea să arunce în aer un autobuz, și ceilalți corupți, ar fi o discriminare, din punct de vedere constituțional unii nu sunt mai sus sau mai jos. Această decizie face imposibil un referendum cu prima întrebare.

Dar inițiativa fără penali este constituțională, dar aici se poate face un referendum.

Jocul politic al CCR este că nu a dat-o atunci, pentru că atunci ar fi fost o decizie în favoarea lui Dragnea, pentru că oricând Guvernul ar fi putut da o amnistie. Jocul politic nu a constat în ce a decis acum. CCR nu trebuie să țină cont de opinia publică.

Decizia este o lovitură pentru Iohannis, dacă Alianța 2020 poate să ceară un referndum pentru fără penali, este un plus de imagine pentru ei, Iohannis joacă pe terenul lor. USR poate să trimită o scrisoare la Cotroceni în care să ceară un referendum.

Știrea inițială:

Teme:

Remanierea în PSD, o necesitate sau un troc cu Iohannis?

Congresul USR, între cancan și calcule politice

Febra Cotroceniului: disputa Dăncilă – Firea pe prezidențiabilul PSD

Autor